5 manieren om kinderen sterk te maken door te coderen

Onderwijs
Logiscool
28 jan. 2021

Coderen kan kinderen op verschillende manieren sterker maken, waardoor ze uiteindelijk sterke, zelfverzekerde, positieve persoonlijkheden ontwikkelen. Coderen kan kinderen helpen hun ideeën tot leven te brengen, die ze dan aan hun vrienden en familie kunnen laten zien en waar ze trots op kunnen zijn. We hebben 5 manieren op een rijtje gezet waarop coderen kinderen sterker maakt:

1. Ze leren zichzelf te uiten

Het gebruik van coderen als een vorm van zelfexpressie kan kinderen in staat stellen hun creativiteit te stimuleren. Het leert kinderen zich creatief uit te drukken, hun ideeën te organiseren, problemen op te lossen en hun logisch denken te ontwikkelen.


2. Ze bouwen aan hun zelfvertrouwen en gevoel van eigenwaarde

  • Zelfvertrouwen: Terwijl ze leren hoe ze hun eigen games kunnen coderen, komen ze voor hindernissen te staan die hen stimuleren kritisch en effectief te denken. Tijdens deze uitdagingen zullen ze nieuwe oplossingen ontdekken om het probleem op te lossen, oplossingen waarvan ze misschien dachten dat het onmogelijk was. Door dit proces openen ze hun geest en bekijken ze de situatie op een nieuwe manier. Eenmaal opgelost, geeft hen dit een sterk gevoel van voldoening en eigenwaarde.
  • Zelfvertrouwen: Coderen helpt kinderen om anders te kijken naar fouten, en deze te bekijken als kansen om te leren en zich te ontwikkelen. Dit geeft kinderen het gevoel dat ze in een veilige omgeving zijn om hun mening te geven zonder zich te schamen. Als fouten worden begrepen, krijgen ze de kans om de situatie op een dieper niveau te bekijken, waardoor hun kritisch denkvermogen en hun zelfvertrouwen toeneemt.

3. Ze oefenen wilskracht en leren omgaan met mislukkingen

Wanneer kinderen nieuwe vaardigheden leren, kunnen ze boos en gefrustreerd worden als dingen niet helemaal lukken zoals ze willen. Zo is het ook met coderen. Het is een kwestie van experimenteren en wilskracht tonen om het beoogd resultaat te behalen. Om succesvol te zijn, moeten ze hun emoties onder controle houden om hun einddoel te bereiken. Bij het coderen van spelgebaseerde toepassingen leren kinderen deze vaardigheden vanzelf aan.


4. Ze hebben een beter begrip van de wereld om hen heen

Het is geen mysterie dat we op weg zijn naar een digitale toekomst. Het hebben van digitale vaardigheden zal essentieel zijn in de toekomst. Als kinderen deze vaardigheden op een jonge leeftijd aanleren en ontwikkelen, hebben ze een groot voordeel in de toekomst bij het solliciteren naar stages, hogescholen, universiteiten en banen, maar ook een goed begrip van de wereld om hen heen vandaag. Zij zullen deze situaties beter kunnen begrijpen. Hoe jonger ze beginnen, hoe meer dit in hen verankerd zal zijn.


5. Ze bouwen emotionele intelligentie op

Emotionele intelligentie is een belangrijke vaardigheid die kinderen in alle aspecten van het leven zal helpen en die ook op de werkplek steeds meer aandacht krijgt. Hierbij enkele elementen met betrekking tot emotionele intelligentie die via ons programma kunnen worden opgebouwd om kinderen sterker te maken:


  • Zelfbewustzijn: Ze ontwikkelen de vaardigheden om hun eigen sterke en zwakke punten te leren kennen. Als iets niet werkt, weten ze dat ze het moeten uitzoeken, hoe ze het kunnen verbeteren om het te laten werken.
  • Empathie: Bij veel codeerprojecten moeten kinderen samenwerken. Om dat te kunnen doen, moeten ze ieders mening en standpunten respecteren en begrijpen om zo een objectieve en eerlijke manier te vinden om samen tot een weloverwogen oplossing te komen. Dit is een groot onderdeel van emotionele intelligentie omdat het vereist dat kinderen verder kijken dan zichzelf. Aangezien coderen een samenwerkingsproces is, kunnen kinderen deze vaardigheid aanleren.
  • Zelfmotivatie: Kinderen moeten ook gemotiveerd zijn als ze voor uitdagingen staan. Door te coderen leren ze de zelfmotivatie ontdekken om alzo hun project af te werken en te laten slagen.
klein meisje in roze t-shirt dat overwinningstekens toont
Kies een school waar je kind echt sterker wordt door te leren coderen

Bij Logiscool geloven we dat kinderen positief enthousiast kunnen worden over leren door onze gamified aanpak. Als internationale onderwijsaanbieder met 7 jaar ervaring in het leren programmeren van duizenden kinderen, hebben we de beste tools en het beste leerplan om uw kind echt te leren coderen. Bezoek ons op onze open dagen en probeer een gratis les om een voorproefje van de fun-based Logiscool ervaring die kinderen zo leuk vinden te krijgen. Meer informatie op https://www.logiscool.com/nl-be/apply/open-days.