Vaardigheden om zich voor te bereiden op de toekomstige arbeidsmarkt

Digitalisering
Logiscool
28 jan. 2021

Het is geen mysterie dat de digitalisering onze werkwereld in de loop der jaren heeft veranderd, en nu sneller dan ooit. Tijdens de COVID19-uitbraak zijn we allemaal sterk afhankelijk geworden van technologie om in ons levensonderhoud te kunnen blijven voorzien en verbonden te blijven. In de loop der jaren hebben we ook gezien dat automatisering, AI, robotica en andere nieuwe technologieën mensen op de werkplek vervangen, in alle bedrijfstakken.

Bij wijze van voorbeeld: Banen die vroeger door fabrieksarbeiders werden gedaan, zijn vervangen door robots om efficiënt miljoenen verschillende producten te maken tegen lage kosten. Zelfrijdende auto's nemen een steeds prominentere plaats in. Nu er al technologieën worden gebruikt, zoals geautomatiseerde Uber-testauto's en geassisteerd rijden in Tesla-auto's, beginnen meer bedrijven deze technologie te gebruiken, waardoor er minder taxichauffeurs nodig zijn.

Dit moet echter niet worden gezien als een strijd tussen mens en machine, maar juist als een kans om mee te evolueren met de technologie. Wat zijn nu de kernvaardigheden die nodig zijn om je voor te bereiden op de steeds veranderende en sterk concurrerende arbeidsmarkt van de toekomst? Door het opbouwen van kennis te combineren met het ontwikkelen van zachte vaardigheden, zullen zowel wijzelf als onze kinderen dynamischer en veelzijdiger worden, en beter toegerust zijn om de uitdagingen van de toekomstige werkplek aan te kunnen.

man zittend in grijs t-shirt in een kamer

Dit zijn vier belangrijke vaardigheden om op te focussen:


1. Digitale kennis

Is de kennis, houding en vaardigheden die kinderen in staat stellen veilig en mondig te zijn in een omgeving die steeds digitaler wordt. Dit omvat hun leren, spelen, participatie, socialiseren en zoeken met behulp van digitale technologieën. Het vinden en consumeren van digitale informatie, het creëren van digitale informatie en het communiceren of delen van digitale informatie zijn de 3 belangrijkste pijlers van digitale kennis.

Nadat technologie in hoog tempo veel gebieden van de arbeidsmarkt domineert, wordt de waarde van digitale kennis steeds prominenter op de werkplek. Een duidelijk voorbeeld is onze lockdown als gevolg van de uitbraak van het coronavirus, waardoor het grootste deel van de wereld online ging om via digitale videoconferenties te werken. Het is niet alleen belangrijk dat je deze platformen kunt gebruiken, maar ook dat je in staat bent om duidelijk, beknopt en impactvol te communiceren. Digitale kennis biedt een stevige basis om dit soort uitdagingen die in de toekomst op ons af kunnen komen, aan te gaan. Lees meer over de 3 hoofdpijlers van digitale kennis en waarom ze zo belangrijk zijn voor kinderen vandaag.


2. Emotionele intelligentie

De nadruk komt steeds meer te liggen op de werkplek en het is iets wat je kinderen zou moeten aanmoedigen om er regelmatig aan te werken. Dit omvat een sterk gevoel van zelfbewustzijn, waardoor kinderen hun eigen sterke en zwakke punten kunnen identificeren en in hun voordeel kunnen gebruiken. Emotionele intelligentie omvat ook empathie, wat vooral het afgelopen jaar steeds belangrijker is geworden, toen de aandacht van de wereld verschoof van bedrijfsresultaten naar het welzijn van hun werknemers. Deze vaardigheid is zeer belangrijk bij het leiden van teams of bedrijven en helpt de motivatie van het team te stimuleren. Zelfmotivatie is ook een onderdeel van emotionele intelligentie, wat van vitaal belang is om een beoogd resultaat te bereiken. Emotionele intelligentie vereist de menselijke maat en kan niet door robots worden vervangen. Door kinderen de kans te geven hun emotionele intelligentie te ontwikkelen door middel van samenwerkingsactiviteiten en het oplossen van problemen in teamverband, zijn ze goed voorbereid op de toekomst.


3. Creativiteit

Creativiteit heeft niet alleen betrekking op kunst. Het is de kern van de meeste jobs. Het feit dat we naar een op technologie gerichte toekomst gaan, betekent niet dat alle banen technisch zullen zijn. Creativiteit is in feite fundamenteel voor alle elementen van de digitale toekomst en het is wat innovatie aandrijft. Door manieren te vinden waarop uw kinderen hun creativiteit kunnen demonstreren en uitbouwen via spelletjes, coderen of robotica, worden ze aangemoedigd om nieuwe dingen te durven proberen en hun verbeelding te gebruiken om tot een innovatief resultaat te komen. Creativiteit zit bijvoorbeeld in alle spelletjes via de personages en de algemene look en feel. Het is in feite aanwezig in alle digitale uitvindingen. Naarmate de technologie onze arbeidswereld blijft domineren, zullen menselijke vaardigheden, zoals creativiteit, meer en meer van grote waarde zijn.


4. Leiderschap

Het is hoogst onwaarschijnlijk dat teams of bedrijven door robots zullen worden geleid. Het is een rol die een menselijke touch nodig heeft. Leiderschap is een combinatie van een aantal zachte vaardigheden, waarvan we er hierboven een aantal hebben genoemd, en op kennis gebaseerde vaardigheden. Sterke leiderschapsvaardigheden zullen teamleden helpen zich geïnspireerd te voelen om te volgen en ook terug te geven. Om een leider te zijn is het belangrijk om zelfgemotiveerd en gedreven te zijn. Kinderen kunnen deze vaardigheden echt ontwikkelen door deel te nemen aan activiteiten die hen in staat stellen te creëren, samen te werken, te innoveren en de leiders van morgen te worden.

Het is duidelijk dat een sterke set van goed ontwikkelde soft skills en digitale kennis kinderen de beste mogelijkheden zal geven op de toekomstige werkplek. Bij Logiscool leren kinderen spelenderwijs deze en de digitale vaardigheden aan. Dit maakt hen actieve ontwerpers van de toekomstige digitale omgevingen. Bekijk het cursusaanbod van Logiscool en bereid uw kinderen voor op de uitdagingen van de toekomstige arbeidsmarkt: https://www.logiscool.com/nl-be/courses