Educația și Meseriile viitorului - Interviu cu Ciprian Stănescu

Interviu
21 mai 2020
Ce înseamnă o meserie? Cum ne pregătim pentru joburile viitorului? Care sunt abilitățile care nu trebuie să lipsească din CV-ul generațiilor curente? La toate aceste întrebări și multe altele am răspuns alături de Ciprian Stănescu în primul interviu din seria LIVE! by Logiscool.

LIVE! by Logiscool este o serie de interviuri cu oameni vizionari unde răspundem întrebărilor comunității noastre, legate de educație și tehnologie. Urmărește-ne pagina de Facebook Logiscool România și rămâi la curent cu fiecare ediție a LIVE! by Logiscool.

În cadrul primului interviu din seria LIVE by Logiscool l-am avut alături pe Ciprian Stănescu, coordonator al Social Innovation Solutions, organizație ce oferă consultanță și suport pentru ONG-uri și corporații în impact social, trenduri de viitor și inovație, dar și al unor programe educaționale și competiții de business pentru tineri: Social Impact Award și Future Makers. Ciprian coordonează și platformele de evenimente despre viitor Future Summit și Future Talks, este Global Shaper Alumni al World Economic Forum și profesor la The Entrepreneurship Academy.

 

Educația și Meseriile viitorului a fost tema discuției purtată alături de Ciprian, care ne-a ajutat să găsim răspunsuri la câteva dintre întrebările primite de la comunitatea noastră.

Cum vor arăta meseriile viitorului?

Alături de Ciprian am discutat despre ce înseamnă în ziua de astăzi o meserie și despre cum definiția acestui termen se va modifica treptat odată cu schimbările ce modifică piața muncii. Pentru viitor, o meserie în sensul unei specializări bine definite nu mai este atât de necesară pe cât sunt abilitățile de a fi constant adaptabil la schimbare și capabil să găsești noi oportunități antreprenoriale. În perspectiva lui Ciprian, să fii pregătit pentru joburile viitorului înseamnă să cunoști nișele de business unde te poți dezvolta.

Cum pregătim elevii pentru meseriile viitorului?

E important ca tinerii să pună accentul pe descoperirea modului în care își doresc să fie “atunci când cresc mari” și nu neapărat ce carieră să aibă. Atât timp cât tinerii investesc în abilitățile lor interpersonale precum cele de comunicare, de colaborare virtuală, empatie, autonomie în învățare, ascultare activă și de rezolvare a problemelor, aceștia se vor adapta indiferent de schimbările pe care piața muncii le va suferi.

Ce pot face părinții pentru a pregăti tinerii pentru meseriile viitorului?

Nu există o rețetă perfectă pentru a insufla abilitățile potrivite copiilor. Însă opțiunile pe care le facem în creșterea acestora sunt extrem de importante în opinia lui Ciprian. E important ca părinții să se implice și să comunice sincer, matur și deschis cu cei mici. E important să investim în dezvoltarea curiozității lor pentru tehnologie într-un mod constructiv și să-i ajutăm să înțeleagă timpuriu avantajele reale ale tehnologiei. 

 

Urmărește interviul cu Ciprian Stănescu din seria LIVE! by Logiscool și află pe larg mai multe detalii legate de cum ne putem pregăti copiii pentru Educația și Meseriile Viitorului.