8 exemple de experimente științifice (dar amuzante!) pentru copii pe care le puteți face cât timp suntem acasă

Educaţie
12 iun. 2020

Stăm acasă și ușor, ușor intrăm într-o criză de idei și de activități prin care să-i ținem pe copii ocupați și antrenați. Într-un spațiu familiar, precum este casa, cei mici încep să se plictisească și parcă nimic nu le mai stârnește curiozitatea sau motivația de a explora.

Ei bine, ne-am gândit la o serie nouă de activități distractive și educative cu care dorim să venim în ajutorul tău ca inspirație pentru următoarele zile.

Printr-o serie de experimente științifice, atent selectate pentru a putea fi realizate de-acasă, dar și experimente de coding prin care copilul va putea programa jocul perfect al izolării, am căutat moduri distractive și interesante de a răscumpăra timpul atât pentru copii, cât și pentru adulți. 

Dacă dorești să continui dezvoltarea copilului tău, în acest material vei descoperi câteva idei de experimente distractive și educative pentru copii și adolescenți, perfecte pentru perioada de acasă:

 

1. Experimente științifice cool, bazate pe fizică și chimie 

Explorează lumea fascinantă a științei prin experimente chimice sau fizice care pot fi adaptate în funcție de vârsta copiilor. Această activitate va impresiona pe copilul tău, prin efectele imprevizibile datorate reacțiilor dintre substanțele folosite și mediul înconjurător. 

Experimentele propuse vor necesita materiale pe care deja le aveți acasă și le puteți utiliza fără să fiți expuși vreunui pericol. După ce selectați locația “laboratorului de experimente”, urmează să alegeți care dintre variantele propuse stârnește curiozitatea copilului și dorește să-l faceți împreună. Cel mai important lucru va fi faptul că cel mic se vor distra și va învăța în același timp! 

Iată câteva exemple de experimente pentru copii și adolescenții pe care le puteți face, și care pot fi realizate cu ușurință în spațiul casei voastre:

1. Cuptor cu energie solară 

În acest proiect copii descoperă cum soarele poate fi sursa de energie pentru realizarea unui preparat delicios (vezi imagine).  

Mai mult, copiii vor înțelege cum este condusă energia solară dintr-un mediu în altul și cum se transformă în căldură, dar și ce rol au toate materialele folosite în acest proces.

 

 

Materiale necesare:

  • Cutie de pizza sau o cutie joasă pentru cuptor 
  • Hartie/carton A4 negru
  • Folie de aluminiu
  • Folie de plastic
  • Lipici
  • Pereche de foarfece 
  • Carioci
  • Biscuiți, ciocolată și bezea (marshmallows)

Acest proiect are o dificultate redusă, iar copiii mai mari pot face singuri majoritatea pașilor. Dacă copilul tău este mai mic, asigură siguranța lui în realizarea unor pași care îi pot pune în dificultate (ex. să-i tai ușa cuptorului solar cu un cuțit sau o pereche de foarfece). 

Urmăriți toți pașii AICI.

2. Oul în sticlă 

Prin acest experiment putem urmării principiile newtoniene, utilizând o sticlă goală și plasând un ou fiert plasat în zona gurii sale.

Dacă nu cunoașteți încă acest experiment, mergeți în bucătărie și urmăriți etapele detaliate aici. Îți garantăm că cel mic va fi peste măsură de uimit.

Materiale necesare:

  • Un ou fiert tare, decojit
  • O sticlă sau borcan de sticlă cu gatul suficient de larg încât să poată susțină oul
  • Hârtie
  • Chibrituri

După ce veți reuși să-l blocați în interiorul sticlei, se va naşte întrebarea: putem scoate oul din sticlă fără să-l deteriorăm? Rămâne să descoperiți și să vă lăsați fascinați!

Urmăriți toți pașii AICI.

 

3. Tornada într-un pahar 

Creați propriul fenomen meteorologic într-un pahar – o tornada în miniatura, din ingrediente pe care le aveți deja acasă sau le puteți achiziționa de la supermarket.

Materiale necesare:

  • Un pahar înalt sau un borcan cu capac
  • Apă
  • Sclipici
  • 2 lingurițe de detergent lichid
  • Opțional: 2 picături de colorant alimentar (pentru a observa mai bine fenomenul)

Urmăriți toți pașii AICI.

 

2. Experimente creative, simple și pline de culoare

În natură, copiii descoperă și învaţă despre numeroase fenomene care determină echilibrul ecologic, dar pot analiza și frumusețea spectacolului cromatic al plantelor, animalelor și întregului mediu înconjurător.

Dacă pentru mulți dintre noi explorarea și jocul în natură nu mai reprezintă o opțiune în această perioadă, vă propunem să aduceți natura și culorile sale în casele voastre. Prin experimente în care vă jucați cu diferite lumini și culori, veți da frâu liber imaginației copiilor voștri și vă veți distra de minune alături de ei. 

Iată câteva exemple inedite:

1. Curcubeul în tavă 

În acest experiment, lumina reflectată dintr-o sursă naturală (de pe geam sau din curte) se va refractă în picăturile de apa. Curioși despre ce se va întâmpla? 

Învață-ți copilul despre acest fenomen, printr-un experiment simplu de realizat, pe care îl puteți face împreuna chiar în casa.

Materiale necesare: 

  • o tava de gătit, 
  • apa, 
  • o lanternă, 
  • o coală albă de hârtie 
  • o oglindă

Urmărește detaliile AICI, și AICI (limba română).

 

4. Vulcanul care erupe 

Unul dintre cele mai spectaculoase și mai usoare experimente pe care le poți face împreună cu copilul tău este vulcanul care erupe. Îți promitem că nu este deloc periculos, iar copiii vor fi încântați de efectul produs!

Materiale necesare:

  • Un recipient (o sticla de plastic de 0,5 litri sau mai mare)
  • Apă
  • Oțet
  • Bicarbonat de sodiu;
  • Opțional: colorant alimentar roșu sau portocaliu;

Iată câteva variante prin care puteți realiza acest experiment într-un mod inedit:

 

Dacă vreți să urmăriți pașii în format video pentru realizarea și altor experimentelor științifice, găsiți mai jos o compilație de materiale ajutătoare din care vă puteți inspira: 

3. Experimente virtuale, prin coding

Descoperă ce înseamnă să-l vezi pe copilul tău în rolul de creator, nu doar prin experimente științifice sau activități plastice, dar și atunci când poate vizualiza, dar și utiliza, propriul său joc creat în mediul virtual.

1. Experimente acvatice în Minecraft 

Alături de code.org, Microsoft a crea o serie de provocări bazate pe o versiune 2D a Minecraft. Această platformă ar putea fi o modalitate excelentă de a-l determina să-ți explice care sunt personajele și să împărtășească entuziasmul său pentru lumea 3D.

Aceste provocări pot fi descoperite pe code.org și pot fi accesate de pe desktop-uri, cât și pe tablete (pentru 5+ ani).

 

 

2. Experimente cu animale de companie virtuale 

Perfecte pentru copii creativi, descoperă alături de ei cum își pot aduce desenele la viață folosind aceeași tehnologie care datează din era Nintendo a anilor 80 și 90.

Spritely are una dintre cele mai simple interfețe de programare, unde copilul poate crea o serie de imagini folosind orice aplicație pentru desen, sau de ce nu, prin varianta clasică cu hârtie și creioane, ca mai apoi să le scaneze și să le introducă în program.

Dacă doriți să îi captați atenția, și să descopere cum poate anima personaje distractive și interesante, precum acest NyanCat (vezi GIF), intrați pe codepen.io și încercați acest experiment virtual care cu siguranță îl va prinde. 

 

 

Este clar faptul că mediul online este cel care ne unește și în aceste zile și ne demonstrează că este una din principalele surse pentru a ne continua activitatea școlară și profesională, dar și pentru a păstra legătura cu cei dragi. 

De aceea, Logiscool vrea să continue dezvoltarea copiilor și a adolescenților prin cursuri LIVE în care copii pot experimenta lumea creației virtuale.

 

 

3. Ce experimente de coding facem la Logiscool în cadrul cursurilor de programare?

Cu ajutorul platformei Scoolcode, dezvoltată chiar la Logiscool, ne-am propus să oferim șansa oricărui copil care are cel puțin 7 ani să devină creator digital de jocuri și aplicații.

O parte din experimentele pe care le poate face la Logiscool ar fi sa creeze un job, un bot, o aplicație de Q&A. Printr-un astfel de experiment de coding, unul dintre elevii Logiscool a câștigat medalia de aur pentru creația sa în cadrul unei competiții naționale.

Prin Scoolcode predăm principiile și bazele programării în cadrul cursurilor noastre, pe care le avem acum disponibile și în format online LIVE, prin Microsoft Teams.  În felul acesta, elevii Logiscool evoluează din poziția de utilizatori pasivi ai tehnologiei la cea de inovatori ai spațiului virtual și a modului în care este utilizat.  

Iată un video în care poți vedea exact cum programează elevii Logiscool în Scoolcode.

 

Experimentând cu limbajele de programare, copilul tău își va dezvolta mai multe aptitudini care îi vor deschide apetitul pentru învățare continuă și pentru a descoperi soluții pentru orice problemă. 

Acestea sunt cateva din competențele cheie pe care le urmărim prin predarea cursurilor de programare:

  • Gândirea algoritmică - programarea este strâns legată de analiza și sinteza informațiilor, de rezolvarea logică a problemelor dar și de creativitate.

  • Formarea pentru viitor - copiii înțeleg cum funcționează tehnologia și devin chiar ei creatori într-o lume digitală.

  • Învățarea prin joc -  la cursurile Logiscool, programarea este o activitate plăcută, distractivă, iar experiența la curs este una cât se poate de pozitivă pentru elevi.

Înscrie-te Gratuit la o sesiune DEMO a cursului de programare Logiscool LIVE! 

Ce facem la o sesiune demonstrativă gratuită?

Elevii vor experimenta o lecție Logiscool LIVE! Fiecare elev va programa propriul joc, alături de instructorii noștri și de alți colegi de vârste apropiate.

Părinții vor primi informații legate de modul de predare, curricula și platforma de predare Logiscool.

Ne vom cunoaște și vom discuta de ce este importantă programarea și de ce sunt atât de îndrăgite cursurile Logiscool

Înscrie-te aici pentru cursurile pentru copii până în 14 ani

sau aici pentru cursul pentru adolescenți pană în 17 ani!