Mediul universitar IT internațional - Interviu

Interviu
18 mai 2020

Cum se pot pregăti tinerii care își doresc să studieze în străinătate? Cum își aleg facultatea potrivită? Care sunt oportunitățile de viitor pe care le facilitează studiile IT în străinătate? 

La aceste întrebări și multe altele au răspuns Ioana și Sebastian în cadrul celei de-a 5-a ediție a LIVE! by Logiscool, o serie de interviuri cu oameni vizionari din domeniul educației și tehnologiei.

 

LIVE! by Logiscool este o serie de interviuri cu oameni vizionari unde răspundem întrebărilor comunității noastre, legate de educație și tehnologie. Urmărește-ne pagina de Facebook Logiscool România și rămâi la curent cu fiecare ediție a LIVE! by Logiscool.

Ioana Airinei este consilier educațional EDMUNDO, cu o experiență de 5 ani iar întregul proces de consiliere oferit de Ioana este complet gratuit pentru oricine aplică la una sau mai multe din cele peste 130 de universități internaționale pe care EDMUNDO le reprezintă oficial în România.

 

Sebastian este student în anul I la University of Southampton în Marea Britanie, unde urmează profilul Computer Science și studiază materii diverse precum: programare, software modelling, algoritmică, acestea permițându-i să se specializeze în domenii variate, de la securitate la inteligență artificială. University of Southampton este poziționată în rankingul cel mai recent The Guardian pe domeniul IT, pe locul 17 din 105 din UK. 

 

Ce pași trebuie sa fac tineri pentru a studia în străinătate?

Pași pe care trebuie să-i facă elevii pentru a da curs procesului de înscriere la o facultate din străinătate diferă în funcție de cerințele universităților, însă e foarte important ca elevii să cunoască pe deplin politicile de acceptare ale acestora.  

De asemenea, e important să se intereseze dacă profilul pe care îl urmează le permite să studieze în domeniul pe care și-l propun (majoritatea universităților cu profil real nu permit elevilor care au finalizat un profil uman să candideze).

 

Când trebuie elevii să înceapă să se pregătească pentru a studia în străinătate?

Ioana recomanda ca tinerii să înceapă să se gândească serios la viitorul lor academic începând cu clasa a 10-a, când pot face un plan legat de posibilitatea studiilor în străinătate. Mai apoi în clasa a 11-a Irina consideră că e momentul potrivit ca elevii să se documenteze în profunzime în legătură cu condițiile de admitere, programele de studii și oportunitățile de viitor.

 

Care sunt oportunitățile pe care le oferă mediul universitar IT internațional?

Din experiența sa cu generațiile de elevi pentru care a mediat plecarea la studii în străinătate, Ioana consideră un prim avantaj al mediului universitar internațional diversitatea pieței de desfacere. Odată terminând studiile într-o țară străină, elevii pot accesa resursele mai multor țări atunci când vine de deschiderea unui business, de găsirea unui loc de muncă ori de posibilitatea de a aprofunda la nivel înalt studiile.

 

Rețeaua de oameni cu influență pe care și-o creează studenții în acest mediu divers (profesori renumiți, colegi pasionați, etc.) este un atu de care se bucură din plin tinerii care studiază în străinătate.

 

Sebastian își dorește să studieze mai departe în domeniul inteligenței artificiale și al Machine Learning-ului, tehnologii în continuă dezvoltare ce vor atinge puncte maxime de interes în următorii ani. Faptul că studiază la University of Southampton îi oferă lui Sebastian acces la programe educaționale ce tratează subiecte adaptate tehnologiilor curente.

 

Urmărește interviul cu Ioana Airinei și Sebastian Badea din seria LIVE! by Logiscool și află mai multe detalii despre mediul universitar IT internațional!