Ghid de vlogger: Ce înseamnă vloggingul și cum începi? - Logiscool

Digitalizare
10 iul. 2020

Ce este vloggingul în România: de ce ai nevoie și ce trebuie să știi ca să pornești primul tău vlog?

Nume precum Selly, Tequila sau poate PewDiePie, îți sunt foarte cunoscute? Atunci vloggingul e parte din viața ta, fie ca formă de distracție sau de educație.

Youtuberii devin noile vedete ale generației de adolescenți. O fac zi de zi, prin vloguri de câteva minute, în care vorbesc liber despre ce cred despre viață, tehnologie, școală, beauty, gaming, călătorii sau muzică. Și așa atrag mii și milioane de abonați în timp record, dar și viitori youtuberi care să le urmeze exemplul.  

Dacă și tu vrei să-ți spui povestea prin video și ai idei de vlog pe care încă nu știi să le aduci la viață, dar ai creativitate și pasiune pentru tehnologie, hai să vedem împreună cum trebuie să te pregătești ca lumea să-ți dea subscribe

Ți-am pregătit un ghid despre skills & tools pentru a deveni un video creator digital cat și un atelier de producție și editare video la care te poți înscrie la Logiscool. Află ce înseamnă să faci un vlog și ce presupune munca din spatele ecranului, cât câștigă youtuberii români și cum poți face și tu asta!

Ce înseamnă să faci vlogging?

În România, vloggingul a apărut în 2011 - este un fenomen mai nou decât în America sau Japonia, unde a devenit o industrie serioasă, din 2000. Astăzi, vedetele din online au devenit la fel de celebre cum sunt actorii sau cântăreții. 

Dar mulți dintre ei, cel puțin la noi, sunt tineri care aleg să se exprime curajos și diferit, să creeze conținut de calitate, fun și chiar să câștige bani din asta. Ei sunt noii formatori de opinie în rândul adolescenților, care au crescut cu mediul digital

Fenomenul acesta e un trend tot mai popular, chiar competitiv, în condițiile în care adolescenții petrec în medie cam trei ore pe zi urmărind vloggeri. Prin urmare, nu e de mirare că tot mai mulți tineri devin sau vor să fie și ei youtuberi. Dar ce înseamnă a face asta, mai exact?

 

Ce este un vlog?

Cuvântul vlog este, așa cum poate știi deja, prescurtarea de la video blog, prin urmare se referă la conținut creat din perspectiva ta personală, pe diferite subiecte și experiențe din viața ta, în format video. 

Este, practic, un jurnal în care documentezi ce se întâmplă în viața ta filmând. 

Vloggingul este folosit pentru entertainment și educație, pentru a învăța oamenii despre noi lucruri online sau doar pentru a împărtăși probleme, dileme și întrebări care le trec prin minte.

Vlogul este un blog în care postările sunt clipuri video, iar conținutul e împărtășit prin discurs și multimedia, de obicei pe YouTube.

Diferența dintre vlog și blog se referă la forma conținutului pe care îl publici în mediul digital: dacă pe un blog scrii texte, pe vlog te filmezi și vorbești. 

Ca să faci un vlog ca la carte, îți trebuie idei de conținut, consecvență în a crea videouri atrăgătoare pentru audiența aleasă de tine, cât și anumite cunoștințe de producție și editare video de calitate. Toate acestea îți cresc șansele să devii ce-ți place: un vlogger popular, într-o lume digitală în care apar tot mai mulți creatori de conținut. 

 

Ce skilluri îți trebuie ca să devii un vlogger în toată regula?

Alfabetizare digitală

Orice pasionat de vlogging este atras și de tehnologie, însă nu doar pentru a o utiliza pasiv. 

 

A fi vlogger înseamnă a fi creator digital dornic să se familiarizeze cu platformele pe care va pune conținut. Iar asta presupune să înveți cum funcționează YouTube, ce reguli trebuie să respecți, ce înseamnă să faci un video streaming, ce conținut media merită să incluzi în filmările tale și să folosești tehnologia în mod util și fun. 

 

Totul ține de alfabetizare digitală, o abilitate de bază pentru viitorul tău. 

Abilități de comunicare interpersonală 

Dacă bloggingul este mai des folosit și pentru că este un spațiu care permite să-ți spui povestea în cuvinte și să controlezi ceea ce spui, într-un vlog ai nevoie de bune abilități de comunicare verbală, de curaj în a te exprima liber și personal, dar fără a încălca libertatea altora. 

 

Comunicarea pe YouTube presupune să îți spui povestea direct, să vorbești deschis cu abonații tăi, să interacționezi cu ei și să-i menții atrași de subiectele despre care vorbești - ei fiind cei mai importanți când vine vorba de succesul tău online ca vlogger. 

Cunoștințe de producție și editare video

Chiar dacă vlogurile au doar câteva minute, munca din spatele lor durează mult mai mult, de la câteva ore până la câteva zile, pentru că de multe ori editarea ia mai mult timp decât filmarea în sine. 

Cel mai important aspect pentru a oferi conținut de calitate și cool pentru fanii tăi este să investești în a învăța abilități de producție și editare video, ca să poți face vloguri rapid și ușor, cât și profi. E cu totul altfel când fanii tăi te pot urmări în videouri high-resolution și te pot auzi foarte clar, nu?  

La Logiscool avem pentru tine atelierul de producție și editare video în care înveți să-ți transmiți povestea așa cum îți dorești. Vei încerca lucruri noi și vei vedea cum e să fii scenarist, editor, specialist post-producție, ca să poți face ușor vloguri despre viața ta, filmulețe funny și interesante. În plus, vei descoperi cum să folosești un green screen sau alte efecte vizuale pentru a crea conținut original, creativ și popular. 

Încă te mai poți înscrie la atelierul nostru de producție și editare video aici.

 

Respect, simțul umorului și curiozitate 

Cei mai iubiți vloggeri sunt energici, relaxați și optimiști. Transmit un “vibe” bun, au încredere în ei și nu le este teamă să fie vulnerabili sau să învețe și ei pe parcurs. 

 

Nu promovează comportamente distructive sau vulgare, ci le descurajează și nu își expun toate aspectele sensibile din viața privată, pentru a evita riscurile, trolling-ul sau bullying-ul. 

 

Deși aceste fenomene există, creatorii digitali învață să fie rezilienți și să caute soluții pentru a taxa astfel de comportamente.  

 

Mulți dintre abonați urmăresc vloggerii atunci când vor să se simtă înțeleși, învață lucruri noi sau vor să se distreze și să se relaxeze. Prin urmare, nu te sfii să-ți folosești simțul umorului și să rămâi curios în a descoperi noi idei și experiențe faine pe care să le împărtășești cu cei care te urmăresc. 

O gândire creativă

Tinerii sunt atrași de tehnologiile noi, dar și de experiențe fun și captivante. De asemenea, preferă conținut digital interesant și ușor de consumat în câteva minute. Așadar, creativitatea este foarte importantă pentru a prinde la publicul tău.  

 

Cei care postează clipuri pe YouTube o fac pentru a-și spune părerile cu privire la ultimele noutăți și trenduri, pentru a testa produse noi, pentru a oferi educație pe diferite subiecte, pentru a explica diferite jocuri sau pentru a-și arăta talentele și a face diferite provocări. 

 

Idei pentru primul tău vlog: cum faci vlogging ca la carte?

Acum că știi că partea de skilluri de editare video o poți învăța la atelierele Logiscool, iată câteva idei despre cum să vii cu primele tale idei de vlog:

 

1. Gândește-te la nișa publicului căruia i te adresezi

Audiența este cea mai importantă pentru a avea succes ca youtuber, de aceea întreabă-te: cu cine vorbești în clipurile tale? Dacă ești pasionat de jocuri pe calculator, poți să te adresezi fanilor sau gamerilor, care vor să descopere jocuri sau să învețe cum trec de nivele grele. 

 

Poate ești o fire talentată pe partea de beauty și make-up și poți să oferi astfel de tutoriale online pentru liceeni.

 

Nu uita nici de cei care nu se bucură de conținut pe subiectele lor favorite - poți explora diferite nișe mai puțin cunoscute și populare, iar asta îți va câștiga un public fidel.

 

2. ...dar și la nișa canalului tău de vlogging

Majoritatea youtuberilor au ales o anumită direcție sau industrie pe care să o exploreze în conținutul lor. Poți să ai un vlog de călătorie sau să faci beauty vlogging, un vlog de IT sau de gaming, poți dezvolta un canal de YouTube pe zona de entertainment sau pe lifestyle. Sau poți să pornești mai întâi cu un personal vlog cu și despre experiențe și lucruri din viața ta.

 

3. Creează-ți un plan de conținut și formatul vizual

Pune pe lista ta diferite tipuri de vloguri în care abordezi subiecte importante pentru viața de adolescent sau amuzante, dar și actuale. Poți să te gândești la diferite tutoriale sau răspunsuri la întrebările de zi cu zi cu care se confruntă subscriberii tăi. 

 

De asemenea, nu uita de un nume de vlog original pe YouTube. Gândește-te la câteva nume și întreabă-ți prietenii ce cred despre ele. 

 

Și, cel mai important, alege-ți un concept care să definească brandul tău de vlogger și care să se regăsească în fiecare vlog făcut de tine. Poți să te gândești la un intro și un outro special, la un format fun de prezentare a conținutului, anumite jingles sau calupuri multimedia în video-urile tale. Fiind parte din spațiul public, îți va prinde bine să ai o anumită identitate de vlogger în online.

 

5. Filmează și editează

Partea cea mai grea a vieții de vlogger este filmarea și editarea video, indiferent cu ce echipamente. Ideal este să se vadă și să se audă foarte clar ceea ce faci și ce transmiți, iar pentru asta îți vor fi utile, de obicei: o cameră, un microfon, sursă de lumină, trepied.

 

Dacă te întrebi ce cameră de vlogging îți trebuie, să știi că echipmentele nu trebuie să fie foarte scumpe, mai ales dacă ești începător. Poți experimenta fără probleme cu un smartphone, cu webcam-ul laptopului, cu o cameră video compactă sau un DSLR sau chiar un GoPro. Nu uita de microfon, pentru că partea audio este adeseori mai importantă pentru abonați decât calitatea imaginii. Din fericire, multe camere video au un sunet excelent. 

 

Pentru vloguri în care ai nevoie de o imagine stabilă, ai nevoie și de un trepied sau un mini-trepied de masă, în funcție de locul în care filmezi - afară sau în interior. Dacă vrei să faci vlogging și mai profi și îți permite bugetul, poți investi și într-un kit de iluminare sau lămpi speciale pentru o imagine de calitate, dar lumina ambientală este de multe ori îndeajuns. 

 

Editarea poate dura și mai mult, mai ales dacă nu ești familiarizat cu tool-urile de editare video. De multe ori, e nevoie să reiei filmările, să tai și să lipești bucăți de video, să inserezi alte tipuri de conținut, subtitrări sau text și să folosești efecte vizuale, până iese un vlog reușit și coerent cap-coadă.  

 

În vacanța de vară, hai la atelierele digitale Logiscool. Aici vei afla despre diferite genuri de film, despre cum poți edita profesionist videoclipurile și cum poți folosi diferite tehnici cool de editare pentru filme sau cum să adaugi subtitrări. 

Dacă vrei să înveți rapid cum să faci mai ușor un vlog cu efecte cool, înscrie-te la atelierele online de producție și editare video Logiscool!

2. Îndeamnă-ți publicul să trimită idei și feedback

Mai ales ca începător, este bine să rogi utilizatorii să îți lase comentarii despre ce și-ar dori ei să audă sau să afle de la tine, ce îi interesează și ce ar merita îmbunătățit. Sau, din contră, ce ar merge scos din formatul ales de tine. 

 

Și nu uita să-ți descrii clipurile ca la carte, de la primul vlog, conform platformei: folosește titluri captivante, dar ușor de înțeles, cuvinte-cheie, descrieri și link-uri care îi ajută pe utilizatori să înțeleagă și să acceseze conținutul tău ușor, oricând.

 

3. Fii consecvent!

Pe lângă crearea unui plan de subiecte, este important să îți ții audiența captivată și interesată de ceea ce ai de împărtășit. Fanii tăi au nevoie să fie anunțați foarte clar despre când vei posta, în anumite zile și la anumite ore, și să postezi cât mai des pentru a-i crește vizibilitatea pe YouTube. Postările ocazionale nu prind bine la public, așa că un program regulat de vlogging te va ajuta să ai succes mai rapid. 

4. Interacționează cu audiența

Atunci când faci vlogging, vorbește cu utilizatorii în mod direct, onest și activ pentru a le capta atenția și a le arăta că sunt importanți pentru tine. Răspunde la întrebările și comentariile lor și poți chiar să le folosești conținutul postat de ei în vlogurile tale pe viitor! Interacțiunea constantă cu audiența lasă o impresie foarte bună și mulți te vor aprecia pentru asta. 

 

5. Bucură-te de ceea ce faci și fii tu!

Mulți tineri sunt atrași de vlogging pentru că au ocazia să fie ei înșiși și să împărtășească propria poveste cu cei ca ei, care au provocări similare sau vor să descopere mai multe. Poate îți place să cânți, să te joci cele mai neobișnuite jocuri video, ori poate preferi să creezi parodii sau să filmezi diferite provocări. 

 

Atât timp cât transformi vlogurile în conversații naturale și o faci cu încredere, diferit de alții, autentic și în stilul tău original, the sky is the limit!

Top Youtuberi români care sunt urmăriți de milioane de tineri 

Sunt foarte mulți youtuberi, urmăriți de milioane de adolescenți români, la ora actuală. Și sunt pe cât de diferiți, pe atât de talentați. Mulți dintre ei sunt și cântăreți și au început vloggingul ca un side-project, care a prins în rândul fanilor datorită popularității lor ca artiști. 

 

Iată top trei dintre cei mai tineri dintre ei, care au abordat zonele de lifestyle, entertainment sau gaming - unele dintre cele mai populare, de altfel.  

 

Selly, pe numele său Andrei Șelaru, a început în 2013 să facă vlogging din pasiune pentru Internet și tot ce se întâmplă în spatele camerelor, cu o cameră video modestă, la doar 12 ani. Este unul dintre cei mai populari vloggeri la ora actuală, fiind cunoscut pentru faptul că vorbește pe teme actuale și de interes pentru adolescenți, dar și pentru că e parte din trupa 5GANG. Are peste două milioane de fani și aproape 500 de clipuri încărcate.

 

 

Bianca Adam este un content creator de 22 de ani și face vlogging de la 14 ani, iar acum are aproape două milioane de subscriberi și aproape 500 de clipuri. Vorbește deschis despre viața ei, joacă diferite scenete și se filmează pe stradă, dar acceptă și provocări amuzante de la fanii ei din țară. 

 

Noaptea târziu sunt trei tineri care se distrează pe YouTube făcând parodii după hit-uri internaționale, cu versuri originale și amuzante. Iar asta le aduce sute de mii de vizualizări cu fiecare vlog. Au aproape două milioane de abonați și aproape 300 de clipuri.

 

 

Pe partea de gaming, îi avem pe MaxINFINITE și Pisica MiauMiau, un cuplu de gameri care postează vloguri despre jocuri precum GTA V, The Forest, Wasteland, jocuri indie, Minecraft, The Sims sau Roblox, dar și despre viața lor personală. MaxINFINITE este în top zece al vloggerilor gameri români (cu peste 5000 de clipuri!), iar Pisica Miaumiau este și ea activă din 2015.

Comunitatea din România este incredibilă și se dezvoltă de la o zi la alta, cu noi vloggeri români talentați, urmăriți de generația Z.

Dacă îți dorești să devii și tu un creator de conținut relevant, fie că e vorba de reportaje, tutoriale sau vloguri și vrei să-ți aduci pasiunea pentru jocuri, tehnologie, roboți, muzică, parodii, beauty, călătorii (sau orice îți place ție!), în viața altor tineri, nu începe fără a avea skillurile de editare video și producție atat de necesare unui blog pornit cu dreptul. 

La Logiscool vei învăța tot ce ai nevoie despre post producție ca să poți face cele mai tari vloguri pentru comunitatea ta! 

Nu-ți pune visul pe pauză. Înscrie-te astăzi la atelierul de producție și editare video la Logiscool! 

 

x