Educația digitală: cât de importantă este pentru copiii din era tehnologiei

Educaţie
27 aug. 2020

 

Importanța educației digitale a fost pusă sub semnul întrebării în România, în special până să înceapă criza sanitară, cunoscută sub denumirea de Pandemia Covid-19. Digitalizarea învățământului a devenit o necesitate, iar nevoia copiilor de a beneficia de toate condițiile pentru a avea acces la educația online s-a transformat într-o prioritate.

 

Dincolo de aparatura necesară, conexiunea la internet și niște profesori dornici să îi îndrume, copiii au nevoie și de cunoștințe digitale. Competențele digitale, parte din cele 8 competențe fundamentale pentru învățarea de-a lungul vieții, se referă la alfabetizarea digitală, comunicare, creare de conținut digital, siguranța și modul în care soluționăm problemele.

 

De aceea, în acest articol vei descoperi de ce este importantă educația digitală, dar și cum poate influența dezvoltarea adulților de mâine, înconjurați de tehnologie la tot pasul. În plus, în cadrul cursurilor de la Logiscool, copiii au oportunitatea de a se transforma din simpli consumatori de conținut online, în creatorii propriilor produse digitale, de la jocuri, la videouri interactive și nu numai.

 

Ce înseamnă educație digitală?

 

Dacă ar fi să definim cât mai simplu ce este educația digitală, am spune că reprezintă o modalitate inovatoare prin care tehnologiile moderne și instrumentele digitale sunt integrate astfel încât să sprijine procesul de predare și învățare. Practic, tradiționalul manual și clasica tablă neagră s-au transformat într-un ecran colorat și numeroase fișiere, imagini și video-uri educative, astfel încât copiii și tinerii să poată asimila mai ușor și rapid informațiile.

 

Chiar dacă educația digitală nu poate înlocui pe deplin metodele clasice de învățare, aceasta vine în sprijinul tinerilor dornici să exploreze și să asimileze informații noi prin diverse metode și cursuri practice, cu exerciții aplicate.

 

La Logiscool am creat un sistem complex și eficient prin care copiii nu doar că își pot îmbunătăți și perfecționa abilitățile digitale, ci își pot exprima creativitatea, cultiva spiritul analitic și critic, dar și un set de abilități utile pentru un viitor job. Astfel, indiferent de contextul social, economic sau politic, educația digitală este mai mult decât o simplă alternativă pentru cei mai pasionați dintre copii, ci mai degrabă o necesitate.

 

Ce ne-a învățat pandemia despre importanța educației digitale?

 

Contextul pandemic nu a făcut decât să evidențieze cât de importantă este educația digitală într-o societate dominată de tehnologie. Dacă până să înceapă criza sanitară, alfabetizarea digitală în România și nu numai, era văzută mai degrabă ca o simplă opțiune, în prezent aceasta a devenit o componentă esențială pentru învățământ, dezvoltarea de noi abilități, dar și pentru joburile viitorului.

 

Conform UNICEF, efectele pandemiei asupra sistemului educațional au fost de amploare, afectând numeroase țări și un număr în creștere de copii:

 

„Pandemia de COVID-19 a dus la închiderea şcolilor în 20 de ţări şi la închiderea unităţilor preşcolare în 19 ţări din Europa şi Asia Centrală. Acest lucru a afectat un număr total de 49,8 milioane de copii, începând de la preşcolari până la liceeni, care au avut parte de un ultim semestru şcolar foarte perturbat (în cazul în care acesta a existat totuşi), care a culminat cu închiderea şcolilor.”

 

Raportul realizat de organizația Concordia prezintă problemele cu care s-au confruntat ONG-urile care activează în zona de educație, în special în zona rurală, cât și tipurile de intervenții pe care le-au desfășurat: au primit susținere 4000 de unități de învățământ, 117.489 elevi, 15.541 profesori și 71.894 beneficiari vulnerabili.


 

În acest context, noi, Logiscool, am făcut un parteneriat cu Fundația Vodafone și cu organizația World Vision România în proiectul Școala din valiză, pentru ca „niciun elev să nu rămână în urmă” cu învățarea. Am ales, de asemenea să susținem și profesorii Teach for România, prin donații de la atelierele de programare de pe timpul verii.

 

Educația digitală în România

 

Deși în ultimii ani tehnologia și implicit educația digitală au luat amploare la nivel global, România se află printre țările cu cel mai mic procent de tineri alfabetizați digital din Europa.

 

Conform datelor publicate de EUROSTAT, în anul 2019 România se afla pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește procentul de tineri între 16 și 24 de ani care au competențe digitale de bază (doar 56%), în timp ce Croația, de exemplu, înregistra un procent de 97% din aceeași grupă de vârstă. Sunt competențe care asigură inclusiv accesul la școli, universități sau cursuri de formare și, mai ales într-un context în care totul s-a mutat în digital, ne putem da seama în ce măsură au fost și sunt afectați tinerii.

 

Principalele motive pentru care educația digitală din România este sub media celorlalte țări europene sunt:

  • Lipsa de echipamente performante din școli;
  • Lipsa unui curriculum dedicat educației digitale încă de la grădiniță;
  • Lipsa de profesori sau specialiști în domeniul digital în școli;
  • Platforme educaționale insuficiente;
  • Lipsa conexiunii la internet în anumite zone.

 

România este considerată un Silicon Valley al Europei, fiind recunoscută pentru forța de muncă din domeniul IT dar și pentru viteza impresionantă a internetului. Cu toate acestea, în mod paradoxal, gradul de alfabetizare digitală a copiilor și tinerilor continuă să fie scăzut comparativ cu celelalte state membre UE, inclusiv în 2022, conform Indicelui economiei și societății digitale.


 

Care sunt avantajele educației digitale și ce au de pierdut copiii fără abilități digitale?

 

Termenul „digital” este asociat adesea cu flexibilitate, conectivitate și viitor, iar educația digitală le include pe toate acestea. Scopul principal al alfabetizării digitale timpurii este să-i încurajeze pe cei mici să îmbrățișeze schimbarea și inovația mult mai ușor dar și să-i învețe cum să creeze propriile produse virtuale. În plus, cu ajutorul unei baze solide în materie de cunoștințe în domeniul digital, copiii și tinerii nu doar că ar putea face față cu brio situațiilor similare cu cele întâmpinate în contextul pandemic, ci și la capitolul joburi și meserii ale viitorului.

 

Principalele avantaje ale educației digitale de la vârste cât mai mici sunt:

  • Procesul de învățare devine mai eficient în timp;
  • Accesul rapid și ușor pentru oricine (inclusiv pentru copiii cu dizabilități);
  • Acces la numeroase materiale și unelte digitale interesante, pentru a face cursurile mai interactive și captivante;
  • Profesorii pot personaliza procesul de învățare în funcție de nevoile individuale ale elevilor;
  • Cultivarea unei mentalități ce permite adaptarea constantă la noile tehnologii și implicit la viitor;
  • Flexibilitatea de a reveni asupra lecțiilor, accesând înregistrările video;
  • O perspectivă de ansamblu asupra progresului (studenții/elevii pot vedea o înregistrare online a muncii lor, notele obținute, dar și cerințele pe care trebuie să le îndeplinească pentru a termina cursul);
  • Pregătirea și adaptarea pentru joburile viitorului și pentru cerințele de pe piața de muncă (aproximativ toate meseriile din viitor vor presupune cunoștințe digitale).

 

Există și dezavantaje ale educației digitale?

 

Dezvoltarea unor abilități digitale vine la pachet cu numeroase beneficii pentru copii și tineri, însă învățământul și predarea online pot avea dezavantajele lor. Pe perioada pandemiei, atât copiii, cât și părinții și profesorii s-au confruntat cu anumite impedimente, atât din punct de vedere logistic, cât și la nivel de comunicare și relații interumane. Însă, acum odată cu ameliorarea situației pandemice, la Logiscool competențele digitale sunt asimilate într-o manieră interactivă, atât prin intermediul cursurilor online, cât și în sala de clasă.

 

Însă, dacă ar fi să luăm în considerare predarea exclusiv în mediul online, iată care ar fi principalele dezavantaje:

  • Lipsa de interacțiune fizică și repercursiunile sale (izolare socială);
  • Abilitățile de comunicare față în față pot fi afectate;
  • Tendința de a acorda mai multă atenție asupra teoriei, decât activităților practice;
  • Anumite discipline sau domenii nu pot fi susținute exclusiv online.

 

Aceste competențe digitale pot fi însă dezvoltate încă din școală, prin cursuri de TIC, însoțite de cursuri de programare, care ajută la dezvoltarea creativității, a gândirii critice, a soluționării de probleme, a logicii și care asigură elevilor sau tinerilor un viitor profesional mai bun.

 

Educația digitală - o investiție de viitor

 

Cunoștințele digitale s-au transformat dintr-o simplă opțiune în normalitate, iar inovația și dezvoltarea tehnologiilor nu se va opri aici.

 

Înscrie-ți acum juniorul la cursurile de educație digitală Logiscool pentru a beneficia de cele mai bune surse informaționale, traininguri și o echipă de specialiști dornici să-l învețe tainele lumii digitale în cele mai interactive moduri.