Meseriile viitorului sau viitorul meseriilor - Interviu cu Daniela Palade Teodorescu, director editorial la Tudor Communication

Interviu
27 aug. 2020

 

Meseriile viitorului sau viitorul meseriilor. Perspective

 

"Constanta principală din viața lor este schimbarea."

Interviu cu Daniela Palade Teodorescu, jurnalist, director editorial la Tudor Communication și co-autoare Ghidul Meseriilor Viitorului

 

În ediția a 11-a din seria de interviuri cu oameni vizionari din educație și tehnologie am discutat cu Daniela Palade Teodorescu câteva dintre cele mai căutate profesii ale viitorului, despre viitorul educației, despre cum au perceput și ce impact a avut Ghidul Meseriilor Viitorului asupra elevilor, profesorilor și părinților și despre cum să ne păstrăm autenticitatea în online.

 

Fragment din interviu

 

Cum ai experimentat ca mamă și ca profesionist educația în ultimele luni? Cum s-a împăcat acest dublu rol în contextul educației online?

A fost o reală provocare, pentru că dintr-odată ești în același spațiu cu copiii. Este nevoie și de un spațiu personal care la noi a sărit în aer. Având un spațiu destul de mic, a trebuit să împărțim biroul, la un moment dat chiar și laptopuri. A trebuit să ne facem un program astfel încât fiecare să-și permită timpul și spațiul de a-și face treaba. Am stat și în bucătărie pentru a-mi face toate task-urile de la job, am mutat și mobila. Din punctul de vedere al sincronizării și al atenției pe care trebuie să îl dea un părinte unui copil care experimentează pentru prima dată acest sistem de lucru este, într-adevăr, foarte provocator. Ai mei sunt relativ mari, dar știu părinți ai căror copii sunt în ciclul primar și care aveau nevoie de asistență permanentă în conectare, în a le menține atenția, în a-i întreba „ai înțeles, ai făcut”. Au fost părinți care și-au sacrificat jobul sau o parte din job pentru a sta și a ghida copilul. Încă se întâmplă asta. Când am reluat școala în toamnă au fost două săptămâni de foc în care eu trebuia să fac salturi între grupul de WhatsApp al părinților și cel al copiilor, să le explic care e codul, cum te loghezi. A fost absolut haotic, cu un consum emoțional foarte puternic și dacă îl dublezi cu unul, doi, trei copii, e și mai complicat.

 

Cred că ar fi bine-venit un webinar „comunicare online”. Fie pentru elevi, părinți sau educatori, pentru că și pentru ei este o provocare pentru care nu au fost pregătiți. Copiii simt foarte acut lipsa colegilor, sistemul încurajează și eludarea, ca să folosesc și un cuvânt foarte elegant pentru chiul, pentru a pretinde că suntem la școală în timp ce butonăm smartphone-ul. Din păcate, mulți copii evadează din zona de online. Pe de altă parte, nici pe părinți nu poți să-i ții țintuiți lângă elevi.

 

Rezultatul nu este unul grozav. Probabil va fi genul de experiență în care vom învăța văzând și făcând.

 

Ne poți spune un pic mai multe despre Ghidul Meseriilor Viitorului? Care sunt abilitățile necesare pentru piața muncii de mâine?

 

Sursa de inspirație pentru echipa INACO a fost în primul rând copiii pe care fiecare îi are acasă, a fost și experiența profesională. Mulți dintre noi suntem angajatori care au văzut mulți oameni la interviuri de angajare și ne-a surprins faptul că tinerilor le lipsesc aceste soft skills: capacitatea de a susține o prezentare în fața unui public, în fața unui potențial angajator, de a argumenta niște puncte de vedere, lucruri pe care nu le fac în școală, dar de care este mare nevoie în acest proces de a intra în câmpul muncii.

 

Am sesizat un decalaj foarte mare între abilitățile de care avem noi nevoie, ca angajatori, și felul în care veneau ei formați de la școală sau facultate. Nu aveau capacitatea pro-activă, nu aveau rezistență la frustrare. La primul greu renunță la job. Este teama aceasta de nou, dar și lipsa de capacitate de a duce un lucru până la capăt. Lucrul acesta ne-a făcut să ne gândim să venim în ajutorul lor și al educatorilor, astfel încât aceste abilități să fie antrenate la școală: public speaking, lucrul în echipă, argumentarea, dezbaterea.

 

Ne-am întrebat ce abilități trebuie să dezvoltăm în copiii noștri pentru a putea fi competitivi peste câteva zeci de ani. Ne-am uitat la ceea ce se întâmplă în lume, la specialiști care au analizat tendințele, care să ne spună mega competențe de învățare. Adică, indiferent dacă fiul tău sau fiica ta a terminat științe umane sau mate-info, acel copil trebuie să aibă capacitatea de a fi creativ, de a-și antrena inteligență emoțională, inteligență culturală, gândirea critică, leadership, de a avea această învățare activă și continuă, această capacitatea de a se documenta pentru o temă sau alta, capacitatea de a rezista la schimbare, interdisciplinaritatea și, bineînțeles, abilități tehnologice, fără de care nu se mai poate. Pentru că constanta principală din viața lor este schimbarea.

 

Meseriile se schimbă. Medicul va fi asistat mereu de tehnologie. Deja se vorbește de telemedicină, de chirurgie robotică. Practic, medicul respectiv va trebui să aibă competențe digitale dintre cele mai înalte. Artiștii vor lucra foarte mult asistați de tehnologie. De pildă, în Ghid am întâlnit croitori digitali, creatori de modă digitali. Practic, nu va mai fi nimeni în pătrățica lui, ci va fi esențial să facem legături între domenii. Iar pentru aceasta este nevoie de interdisciplinaritate, care din păcate, acum, în școală, nu prea funcționează.

 

Ce poveste de viitor le spui copiilor tăi? Cum le prezinți viitorul din rolul tăi de inovator și de părinte?

 

Perioada aceasta am văzut cu toții cum realități, business-uri, dispar peste noapte, cum lucrurile se întâmplă de la o zi la alta. Am trecut de la un program fix la birou, la lucrul remote, Mulți trăiesc cu perspectiva de a-și pierde job-ul. Le-am explicat copiilor și varianta aceasta, de a ne reforma profesional. Încerc să-i antrenez în zona de eșec. Din păcate, școala românească te pune la zid dacă ai făcut o greșeală. Din clasa a V-a, a VI-a li se spune „ai grijă la ce liceu intri, să fie unul de top, de elită, pentru că altfel îți vei distruge viața”. Sunt mulți copii care trăiesc sub presiunea această că „o sutime îți va distruge viața”. Mie mi se pare devastator în evoluția unui copil pentru că lucrul acesta pune o presiune uriașă asupra lui, așa că am încercat să îmi potolesc orice tendință de acest fel. Încerc să le transmit ideea că este foarte important să știe să gestioneze un eșec.

 

Fiica mea mi-a spus că a citit o carte în care eroina fusese nevoită să o ia de la capăt de câteva ori, pentru că își pierduse, familia și casa. M-am bucurat că are apetitul pentru aceste transformări, pentru că existența noastră este sub semnul transformării. Vorbindu-le despre această perspectivă, am încercat să îi formez înspre ideea de autonomie. Au rămas singuri acasă de când erau mici, învață să-și gătească, să se gospodărească – niște life skills.

 

Mi se pare foarte important ca acești copii să revină la natură. Mi se pare esențial să le dai niște rădăcini la care să știe că indiferent de ce s-ar întâmpla, indiferent ce tsunami digital, sanitar ar veni peste noi, există un loc unde ne putem refugia și o putem lua de la capăt. Le-am vorbit despre lucrul acesta, că important este să știm să ne gospodărim singuri, să avem grijă de noi singuri. Și școala, educația se clădește pe acest spirit de autonomie, de responsabilitate, de grijă pentru mediul în care trăiesc. I-am învățat inclusiv cum să-și strângă gunoiul. Par lucruri mărunte și neînsemnate, dar pe viitor îi vor ajuta să fie responsabili. Cred că responsabilitatea începe cu lucruri foarte, foarte mici și foarte simple.

 

Continuarea în video - despre cum au perceput și ce impact a avut Ghidul Meseriilor Viitorului asupra elevilor, profesorilor și părinților, care sunt câteva dintre cele mai căutate profesii ale viitorului, despre viitorul educației și despre cum să ne păstrăm autenticitatea în online.

 

Despre Daniela Palade Teodorescu

 

Jurnalist, trainer, formator de opinie, activist social, co-autor al unor cărți de istorii orale, director editorial pentru TUDOR Communication - agenție de PR, comunicare și branding personal. Daniela Palade este membră în Asociația pentru Competitivitate (INACO), membră BNI ONE, parte din Business Networking International.

 

 

Urmărește-ne pe pagina de Facebook Logiscool România și rămâi la curent cu fiecare ediție a LIVE! by Logiscool.