Abilități de pregătire pentru piața muncii din viitor

Digitalizare
Logiscool
28 ian. 2021

Nu este un mister că digitalizarea a schimbat lumea în care lucrăm de-a lungul anilor, dar acum procesul este mai rapid ca niciodată. Izbucnirea COVID-19 ne-a făcut pe noi toți să devenim foarte dependenți de tehnologie pentru a putea continua să ne câștigăm existența și să rămânem conectați. De-a lungul anilor am văzut, de asemenea, cum automatizarea, inteligența artificială, robotica și alte tehnologii noi înlocuiesc oamenii pe piața muncii în toate industriile.

De exemplu, lucrările efectuate de muncitorii din fabrică au fost înlocuite de roboți pentru a produce milioane de produse diferite în mod eficient la un cost redus. Mașinile cu conducere automată devin tot mai proeminente. Folosind deja tehnologii, cum ar fi mașinile automate de testare Uber și conducerea asistată în mașinile Tesla, mai multe companii încep să folosească această tehnologie, reducând nevoia șoferilor de taxi.

Cu toate acestea, acest lucru nu trebuie văzut ca o bătălie a mașinilor versus om, ci ca pe o oportunitate de a evolua cu tehnologia. Deci, care sunt unele dintre abilitățile de bază necesare pentru a ne pregăti pentru o piață a muncii viitoare în continuă schimbare și foarte competitivă? Combinând dezvoltarea cunoștințelor cu dezvoltarea abilităților software, atât noi, cât și copiii noștri, vom deveni mai dinamici, mai versatili și mai pregătiți pentru a face față provocărilor locului de muncă al viitorului.

Un student în timp ce învață noi abilități pentru a reuși pe viitoarea piață a muncii

Iată patru aptitudini cheie pe care trebuie să te concentrezi:


1. Alfabetizarea digitală

Reprezintă cunoștințele, atitudinile și abilitățile care le permit copiilor să fie în siguranță și împuterniciți într-un mediu din ce în ce mai digital. Aceasta include învățarea, jocul, participarea, socializarea și căutarea lor prin intermediul tehnologiilor digitale. Găsirea și consumul de conținut digital, crearea de conținut digital și comunicarea sau schimbul de conținut digital sunt cei 3 piloni principali ai alfabetizării digitale.

Pe măsură ce tehnologia domină rapid multe domenii de pe piața muncii, valoarea alfabetizării digitale devine din ce în ce mai importantă la locul de muncă. Un exemplu clar este carantina din timpul epidemiei de coronavirus, care a împins cea mai mare parte a lumii în mediul online pentru a lucra prin intermediul aplicațiilor digitale de videoconferință. Nu este vorba doar de capacitatea de a utiliza aceste platforme, ci și de capacitatea de a comunica cu claritate și impact, ceea ce este esențial. Alfabetizarea digitală oferă o bază solidă pentru a naviga prin aceste tipuri de provocări care ar putea apărea în calea noastră în viitor. Citește mai multe despre cei 3 piloni principali ai alfabetizării digitale și de ce sunt atât de importanți pentru copiii din ziua de azi.


2. Inteligența emoțională

Se accentuează din ce în ce mai mult la locul de muncă și este un lucru pe care copiii ar trebui să îl exerseze în mod regulat. Aceta include un simț puternic al cunoașterii de sine, care le permite copiilor să își identifice propriile puncte forte și puncte slabe pentru a le putea folosi în avantajul lor. Inteligența emoțională include, de asemenea, empatia, care a devenit mai importantă mai ales în ultimul an, când lumea și-a mutat atenția de la rezultatele companiilor la bunăstarea angajaților lor. Această abilitate este foarte importantă atunci când conduci echipe sau companii și ajută la stimularea motivației echipei. Auto-motivarea este, de asemenea, o parte a inteligenței emoționale, care este vitală pentru a obține un rezultat aspirat. Inteligența emoțională necesită atingerea umană și nu poate fi înlocuită de roboți. Oferindu-le copiilor oportunitățile de a-și dezvolta inteligența emoțională prin activități de colaborare și prin rezolvarea problemelor în echipă, îi va pregăti pentru viitor.


3. Creativitate

Creativitatea nu se referă doar la artă. De fapt, ea se află în centrul majorității locurilor de muncă. Doar pentru că ne îndreptăm spre un viitor axat pe tehnologie, nu înseamnă că toate locurile de muncă vor fi tehnice. De fapt, creativitatea este fundamentală pentru toate elementele viitorului digital și este cea care conduce inovația. Găsirea unor modalități prin care copiii să își demonstreze și să se bazeze pe creativitatea lor prin jocuri, codare sau robotica îi va încuraja să încerce lucruri noi și să își folosească imaginația pentru a produce un rezultat inovator. De exemplu, creativitatea este indusă în toate jocurile video prin intermediul personajelor și al aspectului general. Ea este de fapt prezentă în toate invențiile digitale. Pe măsură ce tehnologia continuă să domine lumea noastră de lucru tot mai mult, abilitățile umane, cum ar fi creativitatea, sunt cele care vor fi de mare valoare.


4. Leadership

Este foarte puțin probabil ca echipele sau companiile să fie conduse de roboți. Este un rol care are nevoie de o atingere umană. Leadershipul combină o serie de diferite competențe transversale, dintre care unele pe care le-am menționat mai sus și competențe bazate pe cunoștințe. Abilitățile puternice de leadership îi vor ajuta pe membrii echipei să se simtă inspirați și să dea tot ce e mai bun din ei. Pentru a fi un lider este important să fii motivat și ambițios. Copiii își pot dezvolta cu adevărat aceste abilități prin participarea la activități care le permit să creeze, să colaboreze, să inoveze și să devină liderii de mâine.

Este clar că un set solid de abilități soft bine dezvoltate și cunoștințe digitale le va oferi copiilor cele mai bune posibilități la viitorul loc de muncă. La Logiscool, copiii vor învăța alfabetizarea digitală și abilitățile menționate mai sus într-un mod gamificat. Acest lucru nu numai că le va oferi mai multe șanse pe piața muncii, ci vor fi și creatori activi ai viitorului mediu digital. Consultă selecția cursurilor Logiscool și pregătește-ți copilul pentru provocările viitoarei piețe a locurilor de muncă: https://www.logiscool.com/ro/courses