Cum să fii în siguranță pe Internet. Ghid pentru adolescenți.

Educaţie
6 oct. 2021

Apariția Internetului este unul din punctele cruciale în evoluția omenirii, fiind o poartă deschisă spre un infinit de soluții ale problemelor întâlnite în viața de zi cu zi. Internetul a scurtat distanțele dintre oameni, a făcut accesibile evenimente, muzică și resurse educaționale cândva greu accesibile publicului larg. 

Mai mult ca orice altă perioadă de până acum, pandemia ne-a arătat cât de nerealistă este așteptarea unei vieți care exclude internetul, acesta rămânând de multe ori singurul mod prin care să ținem legătura cu oamenii dragi nouă, dar și cu ce se întâmplă în restul lumii.

 

În același timp, însă, internetul a creat un mediu favorabil pentru escroci și înșelătorii, pericolele fiind, în unele cazuri, pe măsura beneficiilor aduse. Tocmai de aceea, Logiscool vine în ajutorul tău cu  acest ghid care cuprinde măsuri de siguranță pe internet, pentru ca tu să poți recunoaște și evita pericolele digitale.

 

Cele mai comune pericole de pe internet sunt dezinformarea, conturile false (atât de persoane cât și de branduri), furtul datelor personale și cyberbullying-ul. 

 

 

Cum să te bucuri de beneficiile internetului in sigurantă.Ghid pentru adolescenți

 

Internetul a schimbat omenirea, și acum mulți dintre noi, în special din generațiile tinere, nu mai vedem posibilă o viață în care confortul și accesul ușor la muzică, artă, cursuri, workshop-uri, filme, seriale aduse la o atingere de ecran ar dispărea. 

 

Modul în care socializăm a fost și el schimbat de apariția internetului, acum putând să-ți faci prieteni absolut oriunde, să păstrezi legătura în timp real cu ei și să devii parte a unor comunități cu interese și pasiuni comune. 

 

Ca să continui să te bucuri de toate avantajele aduse de internet, trebuie însă să-ți croiești propriul set de măsuri de de siguranță, adaptat atât nevoilor tale, precum și amenințărilor digitale. 

Fii atent/ă la detalii

Tot mai frecvente în spațiul digital, amenințările de tip scam reprezintă o problemă pentru din ce în ce mai mulți oameni. De obicei infractorii digitali mizează pe neatenția la detaliile mici, așa că uită-te după typos, sau după greșeli în adresele de e-mail ”oficiale”. 

Un e-mail de la Logiscool, de exemplu, nu va fi niciodată trimis de la o adresă tip ”hello@logicschool.eu”, așa că ai grijă la nuanțe aparent neimportante.

Verifică informația

Un lucru valabil atât pentru știri, cât și pentru oferte promoționale e să verifici informația din mai multe surse. Pentru a preveni dezinformarea, dacă vezi sau primești o informație care pare suspectă, verifică din mai multe surse înainte. Ai grijă ca sursele pe care le verifici să fie diverse și cunoscute, pentru mai multă acuratețe. Nu ocoli nici sursele oficiale.

Păstrează-ți datele personale confidențiale

Unul dintre cele mai mari pericole apărute odată cu internetul este furtul de date cu caracter personal. Acestea sunt datele tale bancare, datele din buletin sau numărul de telefon, și au întotdeauna caracter confidențial. 

Dacă primești e-mail, mesaj pe platformele Social Media sau SMS prin care îți sunt cerute datele în numele unui brand, cel mai înțelept este să anunți brandul respectiv și să dai report.

Cumpără inteligent

Cumpărăturile online au devenit, în special în perioada pandemiei, o alternativă foarte populară pentru mersul clasic la cumpărături. Asta înseamnă nu doar confort, ci și că au apărut site-uri fantomă și clone ale site-urilor cunoscute, care vor doar să te păcălească sau vând lucruri de proastă calitate.

 

Înainte să te decizi să cumperi de pe un site mai puțin cunoscut, întreabă. Poți întreba fie persoane din apropiere, fie pe grupuri, și să afli ce experiențe au avut alți oameni cu acel site sau vânzător online. Totodată, fii atent/ă la comentariile și recenziile primite de respectivul site, și verifică de mai multe ori. 

Dacă primești oferte promoționale care sună prea bine ca să fie adevărate, cel mai probabil nici nu sunt. Ține minte că, în cazul brandurilor cunoscute, mesajele promoționale arată și sună la fel pe toate platformele. Dacă arată altfel față de conturile oficiale ale brandului, site-ul respectiv poate fi o clonă. 

 

Asigură-te că plătești în siguranță

Pandemia și restricțiile ultimilor ani au schimbat multe, iar modul în care facem cumpărături sau plătim facturile s-a schimbat și ele, tot mai mulți oameni alegând să plătească online, din confortul propriei case. Însă odată cu popularizarea plăților online, infracțiunile care vizează cardurile bancare s-au înmulțit și ele.

Pentru a te asigura că plățile pe care le faci sunt sigure, e nevoie să fii atent/ă la câteva detalii.

 

➨ Efectuează constant update pentru aplicațiile tale.

 Asigură-te că sistemul de operare și aplicația bancară sunt updatate în permanență. Versiunile noi sunt pregătite să facă față mai multor tipuri de amenințări internautice decât versiunile vechi, evoluând în paralel cu sistemele de hacking.

 

➨ Ai grijă la tentativele de phishing.

Fii atent/ă la e-mailuri sau apeluri telefonice nesolicitate și suspecte. Foarte multe dintre acestea au ca țintă furtul de date personale. Dacă ai suspiciuni, evită să intri pe link sau să descarci fișiere.

 

➨ Asigură-te că e o conexiune sigură. 

Caută ca adresa URL pe care o accesezi să înceapă cu https://, s-ul final fiind semnul unei conexiuni sigure.

 

➨ Activează serviciul de alerte oferit de banca emitentă a cardului tău. 

Astfel, poți alerta banca în timp util despre orice plată făcută cu cardul tău și pe care nu o recunoști.

 

➨ Folosește token-uri și servicii de plată cu un singur click.

 Acestea necesită mai multe date pe care site-ul nu le păstrează și  impun autentificarea în mai mulți pași, fiind astfel mai sigure. 

 

Cum să interacționezi în siguranță pe Internet

Internetul a schimbat fața lumii, dar poate cele mai semnificative schimbări le-a adus în felul în care interacționăm unii cu ceilalți. Acum e mai ușor decât a fost vreodată să cunoști oameni cu aceleași interese sau principii, iar distanța devine un factor cel mai adesea neglijat, dat fiind că aceștia sunt la un click distanță. 

Dar ca să te bucuri de comunitățile digitale formate în jurul jocurilor video sau ale filmelor tale favorite, trebuie să știi cum să eviți interacțiunile suspecte.

 

➨Nu da accept conturilor care nu afișează informații despre persoana respectivă sau nu au fotografii postate.

Cu toții știm contul clasic cu poza de profil floare/apus/animăluț adorabil, dar ale cărui informații personale cum ar fi lista de prieteni sau activitatea profesională nu apar nicăieri. 

Dacă nu e vorba despre o persoană pe care o cunoști direct, respinge cererea, pentru că este foarte posibil să fie vorba despre un troll sau un bot. Adică despre conturi false, făcute cu scopul de a crea dezinformare, a fura datele utilizatorilor și, nu în ultimul rând, a le închide conturile prin reporturi repetate.

 

➨ Nu da datele personale sau poze cu tine persoanelor pe care abia le-ai întâlnit pe internet. 

Blochează conturile care îți cer insistent fotografii compromițătoare cu tine sau date personale cum ar fi adresa sau datele cardului. Dacă vor continua să te contacteze, anunță-ți părinții sau un adult în care ai încredere.

 

➨ Ieși ziua cu persoanele cunoscute pe net.

 Dacă ți-ai făcut prieteni noi pe internet și ai vrea să vă vedeți, cel mai indicat e să respecți câteva reguli la început. Ieși cu ei doar ziua, în locuri publice, și asigură-te că prietenii tăi apropiați sau persoanele tale de încredere știu despre oamenii cu care urmează să te vezi (nume, fotografii cu ei) și locul unde urmează să vă vedeți.

 

➨ Anunță-ți părinții când primești atenție nedorită. 

Dacă ești abordat/ă pe internet de persoane cu vârste mai mari decât a ta, pe care nu le cunoști, și cu care nu ai cunoscuți din viața reală în comun, sau dacă vreun adult cunoscut care e semnificativ mai mare decât tine îți face avansuri, spune-le părinților tăi. 

Nu trebuie să-ți fie teamă sau rușine să le arăți. Fă niște screenshots și arată-le familiei, explicându-le de ce nu te simți în siguranță. Dacă respectiva persoană continuă să te caute, poți inclusiv anunța autoritățile. 

 

➨ Evită grupurile și comunitățile unde apar frecvent episoade de cyber-bullying.

Într-o puzderie infinită de comunități digitale, unele sunt, inevitabil, mai agresive decât altele. Evită asocierea cu grupuri și comunități unde vezi că hărțuirea membrilor care au alte opinii față de a majorității e la ordinea zilei. Azi ești spectator, mine poți fi chiar tu persoana hărțuită.

 

➨ Comunică responsabil. 

Evită atitudinea de troll, păstrează tonul calm, clar și ferm atunci când comunici prin intermediul rețelelor de socializare. Drama poate să-ți atragă mai multă atenție nedorită decât beneficii.

 

➨ Ține minte că infracțiunile digitale sunt, de fapt, foarte reale. 

Una dintre prejudecățile cele mai des întâlnite este ideea că internetul funcționează după alte legi. Nimic mai fals. De ceva vreme internetul a început, pe fondul creșterii cazurilor de cyberbullying în rândul minorilor, și al propagării ideilor discriminatorii și instigatoare la ură sub formă de glume, să fie tot mai clar reglementat. 

Astfel, la nivel european a început să fie reglementat nu doar statutul datelor cu caracter personal, ci și infracțiunile din sfera digitală cum ar fi furtul de identitate, fraudele bancare sau distribuirea de imagini și clipuri video cu persoane care nu și-au dat anterior acordul scris, toate acestea fiind pasibile de pedepse în viața reală.

 

➨ Raportează paginile și conturile care au o activitate suspectă. 

Dacă ai în lista de Social Media conturi de persoane sau pagini cu limbaj agresiv și mesaje instigatoare la ură, discriminare sau violență, cel mai simplu lucru pe care îl poți face este să raportezi respectivul cont. Acestea sunt flagele reale împotriva cărora luptă nu doar organismele legislative europene, ci și deținătorii platformelor mari, cum ar fi Facebook sau Google, în încercarea de a menține internetul un loc cât mai sigur pentru cât mai multe categorii de oameni. 

 

➨ O propunere care pare prea bună să fie adevărată, de obicei nici nu este.

 Asta se aplică nu doar anunțurilor false cu reduceri de pe site-urile clonă ale brandurilor cunoscute, ci și mesajelor private care îți oferă șansa de a fi ambasador de brand pentru branduri străine, dar de care nu ai auzit, sau a mesajelor care îți propun să cumperi urmăritori pe platformele sociale.

 

Acestea sunt doar alte modalități de a câștiga acces la informații bancare ale indivizilor care cred în promisiunile respective. Ține minte că nici un brand cu reputație nu își recrutează ambasadori prin mesaje private pe rețelele de socializare, și lasă mesajele respective în spam. 

 

➨ Evită jocurile care îți promit îmbogățirea.

 Ideea că poți face bani în timp ce te joci pe telefon poate fi foarte tentantă, însă este profund nerealistă. 

Logiscool susține educația digitală a copiilor și adolescenților

Împreună vrem să construim un mediu online mai sigur atât pentru cei mari cât și pentru cei mici. Astfel, Logiscool vine în întâmpinarea ta cu o varietate cuprinzătoare de cursuri pentru adolescenți și preadolescenți. În cadrul cursurilor noastre vei fi introdus în universul digital, și vei învăța totul despre programare sau creare de jocuri. 

 

                   Intră în lumea Logiscool și bucură-te de toate avantajele internetului în siguranță.