"Singur acasă"? - Utilizarea internetului copiilor în timpul pandemiei

Digitalizare
Logiscool
16 mart. 2021

Pandemia Covid-19 ne-a schimbat viața în multe feluri. Munca și studiul de acasă îi obligă pe părinți și copii să învețe noi modalități de utilizare a internetului. Dacă sunteți părinte, s-ar putea să vă faceți griji cu privire la cât timp petrece copilul online, comunicând cu prietenii, dar totuși singur într-un anumit sens din cauza carantinării.

Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene și mai multe echipe de cercetare au întreprins un studiu asupra modului în care pandemia a afectat activitățile online ale copiilor din UE. Cincisprezece națiuni au participat la studiu; rezultatele din Irlanda au fost deja publicate și ne oferă o perspectivă asupra a ceea ce se întâmplă cu copiii noștri.

În primul rând, trebuie să știi că, dacă ești îngrijorat, nu ești singur. Mai mult de jumătate dintre părinții întrebați în cadrul studiului au spus că își fac griji cu privire la modul în care pandemia va afecta copiii lor. Cea mai frecventă îngrijorare, împărtășită de două treimi dintre părinți, este legată de izolarea îndelungată care afectează sănătatea mintală a copiilor, provocând depresie sau epuizare. Alte preocupări majore sunt copiii care petrec prea mult timp online, care rămân în urmă în timpul activității școlare sau eșuează la examene, precum și posibilitatea hărțuirii cibernetice sau a interacțiunii online cu tipuri contraindicate de oameni.

Multe dintre aceste preocupări sunt legate de pericole reale. Peste un sfert din copiii care au participat la studiu au raportat că au fost victimele agresiunii cibernetice în timpul carantinării, iar jumătate dintre ei au spus că au asistat la agresiunea cibernetică a altcuiva. Aceste incidente se pot întâmpla oriunde online: pe social media, în apeluri video, camere de chat, e-mail sau aplicații de mesagerie; iar nivelul agresiunii cibernetice a crescut în timpul lockdown-urilor. Cel mai îngrijorător lucru este că mai puțin de jumătate dintre victime le-au spus părinților despre cele întâmplate. Ca părinte, ar trebui să vă așezați și să discutați cu copilul dumneavoastră., spunându-i despre hărțuirea cibernetică și despre cum să o recunoască, asigurându-vă că știe că nu este singur dacă întâmpină o problemă. Oferim mai multe sfaturi pe această temă aici.

fată zâmbind și făcând cu mâna în fața laptopului

Cyberbullying-ul nu este singurul pericol pentru copiii care petrec mult timp online fără participarea unui părinte. Peste o treime dintre copii au raportat că au văzut discuții sau imagini cu oameni care își fac rău fizic, iar un număr și mai mare dintre ei au văzut imagini sângeroase sau violente cu oameni care îi răneau pe alții sau pe animale. Aproape jumătate dintre ei au întâlnit discursuri de ură. Un număr similar a fost expus materialelor „pro-ana”, „pro-mia” și „thinspiration”. Aceste expresii se referă la urmărirea unei siluete nenaturale și nesănătoase ca ideal de frumusețe. Susținătorii acestor idei încurajează anorexia și bulimia ca să obțină un anumite aspect, care poatet provoca în schimb leziuni psihologice, probleme de sănătate de lungă durată și chiar moarte. Copiii au raportat că au văzut ceva mai mult din toate cele de mai sus în timpul carantinării decât înainte. La fel ca în cazul agresiunii cibernetice, cel mai bun lucru pe care îl puteți face ca părinte este să vă asigurați că copiii voștri știu că sunteți acolo pentru ei și că vă pot vorbi despre absolut orice găsesc online.

Dar nu totul este atât de gri: studiul a scos la iveală și câteva lucruri pozitive. Copiii din sondaj au fost, în general, pricepuți la navigarea pe internet. Aceștia ar putea folosi cu ușurință aplicațiile pentru videoconferințe, trei sferturi dintre ei știau ce informații ar trebui și nu ar trebui să partajeze online și mulți dintre ei au știut cum să-și schimbe setările de confidențialitate. De fapt, mai mult de jumătate dintre ei au spus că știu mai multe despre internet decât părinții lor. Și acei părinți au văzut, de asemenea, cel puțin câteva avantaje pentru a intra online în timpul carantinării. Majoritatea au fost de acord că tehnologia digitală i-a ajutat să mențină legătura cu familia și prietenii, iar șapte din zece părinți au petrecut mai mult timp jucându-se sau făcând activități comune cu copiii lor.

Una peste alta, pandemia nu a schimbat fundamental activitățile online ale copiilor. Sigur, își petrec timpul online, dar pericolele care se ascund acolo sunt aceleași cu care au trebuit să se confrunte și înainte. Și, ca și înainte, depinde acum de părinți să se asigure că aceștia explorează lumea digitală în siguranță. Deci, vorbește cu copilul tău: anunță-l că nu trebuie să se descurce singur cu problemele online. Asigură-te că va veni la tine cu orice teamă sau experiență proastă pe care ar putea să o aibă. Căutați modalități de a îmbunătăți alfabetizarea lui digitală (și a ta). La Logiscool oferim numeroase cursuri care pot fi urmate fie în școlile noastre, fie online de acasă, inclusiv cele care îi învață pe copii modalități sigure și responsabile de utilizare a internetului. Dacă doriți să aflați mai multe, vizitați-ne la www.logiscool.com/ro/courses.