Generațiile native și "imigrante" ale lumii digitale

Digitalizare
Logiscool
16 mart. 2021

Lumea digitală este în continuă creștere și schimbare în jurul nostru. Mulți văd acest lucru dificil și ca pe o sursă de frustrare; dar generațiile mai tinere îl consideră modul natural de viață.

Într-un articol scris în 2001, educatorul, lectorul și autorul american Marc Prensky a introdus termenii „Digital Native” și „Digital Immigrant” pentru a descrie cele două grupuri și a explica de ce diferențele lor provoacă atâtea probleme în educație.

Tinerele generații au crescut (ori s-au născut direct) într-o lume în care sunt înconjurate de instrumente digitale încă de la o vârstă fragedă: computere, camere web, smartphone-uri sau internet. Creierul copiilor este maleabil, ceea ce înseamnă că se vor adapta la utilizarea unor astfel de instrumente: vor gândi și vor învăța diferit și vor avea o relație diferită cu tehnologia față de generațiile anterioare. Unele cercetări sugerează chiar că structura lor neuronală ar putea fi modificată. Ei sunt nativii digitali.

Cea mai veche generație dintre ei este Milleniali, numită și generația Y, care s-au născut între începutul anilor 80 și mijlocul anilor 90. (Se numesc Milleniali pentru că au început să intre în societatea adultă la sfârșitul mileniului.) Mulți dintre ei au avut o copilărie fără gadgeturi digitale, dar au crescut în cultura digitală relativ devreme în viață. Au fost urmați de generația Z, Zoomerii, care s-au născut între sfârșitul anilor 90 și începutul anilor 2010 și care au avut deja acces la internet de la o vârstă foarte fragedă. Cea mai recentă generație este Generația Alpha, începând cu începutul anilor 2010, dintre care majoritatea sunt copiii Millenials.

om în cămașă albastră arătând spre o tablă cu o pictogramă albastră

Și alături de nativi sunt imigranții: acele generații care au învățat să folosească dispozitivele digitale doar ca adulți. La fel ca în învățarea limbilor străine, creierul diferențiază cunoștințele învățate în copilărie și ca adult și stochează informațiile în mod diferit. În lumea reală, un imigrant va păstra întotdeauna un accent străin; în mod similar, un imigrant digital poate fi, de asemenea, diferențiat de nativi: s-ar putea să învețe tehnologii moderne (posibil chiar mai bune decât un tânăr), dar le va folosi în continuare ușor diferit. Gândiți-vă la lucrătorul de birou care tipărește un document pentru a-l corecta și a marca modificările cu cerneală, mai degrabă decât să utilizeze funcția de corector a procesorului său word; sau ruda în vârstă, care vă sună la telefon pentru a vă întreba dacă ați primit e-mailul trimis. Chiar și cei mai sârguincioși imigranți se vor împiedica ocazional și nu vor avea o idee perfectă cu privire la utilizările exacte ale Facebook, Twitter și Instagram, și care dintre ele este în trend acum.

Această diferență dintre generații devine o problemă în școală atunci când imigranții digitali mai în vârstă încearcă să-i învețe pe nativi și se lovesc de dificultăți. Nativii s-au obișnuit încă din primii ani să primească și să proceseze informații într-un ritm rapid, să vadă prima dată o diagramă sau o imagine și să citească explicația abia apoi. Sunt obișnuiți cu multitasking-ul, cu studiul în timp ce asculți muzică sau faci altceva. Navigând pe Internet, ei învață nu citind capitol cu ​​capitol, ci mai degrabă prin acces aleatoriu: urmând linkuri din diverse surse, adunând informația în cap. Nu este de mirare că pedagogia tradițională cu ritmul său de predare lent, logica strict liniară și metodologia „spune și testează” nu funcționează pentru ei: diferă foarte mult de metodele de învățare în care s-au născut.

Noi, de la Logiscool, considerăm că este important să înarmăm cea mai nouă generație de nativi digitali cu alfabetizarea digitală de care vor avea nevoie în viață. Tinerii noștri traineri gândesc în mod similar cu ei și își transmit cunoștințele prin jocuri, adaptându-se metodelor și ritmului natural de învățare al copiilor. Avem cursuri de 4-5 luni de programare și alte subiecte digitale, precum producția video și robotica. Alternativ, workshop-urile noastre de 6-10 sesiuni le permit copiilor să pătrundă mai rapid în subiecte suplimentare interesante, cum ar fi dezvoltarea de aplicații mobile, design 3D, ilustrație digitală și moding Minecraft. Înscrieți-vă la cursurile sau workshop-urile noastre și întâlniți metodologia de predare bazată pe experiență pe care am dezvoltat-o având în vedere Digital Natives!

Cursuri: https://www.logiscool.com/ro/courses 

Workshops: https://www.logiscool.com/ro/workshops