Inspirație de la Margaret Hamilton, pionieră în inginerie software

Programare & tehnologie
Logiscool
12 apr. 2021

Margaret Hamilton este o persoană extraordinară și o mamă inspirațională. În tinerețe, Hamilton a fost nu numai un pionier în ingineria software și explorarea spațiului, ci și o mamă grijulie. Ea a avut o relație strânsă și plină de iubire cu fiica ei, care a găsit accidental o eroare gravă și care ar fi pus în perivol viața celor din programul spațial Apollo.

Margaret Heafield Hamilton (născută Margaret Elaine Heafield) s-a născut în 1936. A studiat matematica în anii 1950 și a început să lucreze la software meteorologic la MIT. De acolo, s-a transferat la software de scriere pentru rețeaua americană de apărare antiaeriană. Prima ei sarcină a fost să încerce să repare un program pe care nimeni nu putea să îl deslușească, dar să îl facă să funcționeze. O parte din dificultate a fost că autorul a făcut toate comentariile sale pentru program în greacă și latină. Margaret și-a surprins colegii și nu numai că a rulat cu succes programul, ci și l-a făcut să imprime rezultatele în cele două limbi arhaice.

În acel moment, fiica lui Margaret, Lauren, era deja născută. Poate fi greu să crești un copil în timp ce deții un loc de muncă solicitant. Din fericire, Hamilton a primit mult ajutor de la soțul ei James. În propriile sale cuvinte, a fost "norocoasă că am un soț foarte modern care a înțeles egalitatea".

Margaret Hamilton lângă un teanc de cărți

Încă la MIT, s-a alăturat echipei de ingineri pentru programul Apollo (efortul Americii de a duce un om pe Lună), unde a devenit în cele din urmă șefa de dezvoltare pentru toate software-urile de zbor. În munca sa, ea a inițiat multe concepte importante despre scrierea de software, poate cel mai notabil: capacitatea unui program de a detecta și de a-și repara de la propriile erori.

Margaret trebuia deseori să lucreze seara sau la sfârșit de săptămână și o lua în mod regulat pe Lauren cu ea. Într-o zi din 1968, ea desfășura o simulare pe computer în pregătirea misiunii Apollo 8 (prima care ducea un om pe Lună și se întorcea fără aterizare). În timpul simulării, Lauren a început să se „joace de-a astronautul” și a lovit tastele de pe panoul de control până când programul s-a defectat brusc.

După analize, Margaret și-a dat seama că Lauren a rulat din greșeală un program destinat să fie folosit înainte de decolare, dar a făcut-o în timp ce nava spațială simulată era deja în desfășurare. Ea a înțeles că aceeași greșeală ar putea fi făcută și în timpul misiunii reale, dar superiorii ei nu au lăsat-o să o corecteze și au declarat pur și simplu că astronauții sunt instruiți să nu facă niciodată greșeli. Din fericire, unul dintre astronauții Apollo 8 a ajuns să facă exact același lucru în timpul zborului real, provocând multe ravagii și forțând reconfigurarea misiunii. După acel incident, lui Margaret i s-a permis să schimbe software-ul, astfel încât acesta să suprasolicite pilotul dacă ar încerca să ruleze programul la momentul nepotrivit. Dacă nu ar fi fost Margaret care și-ar fi dus fiica la muncă, greșeala ar fi putut să-i prindă pe toți nepregătiți și ar fi provocat o tragedie.

Margaret este una dintre cele trei persoane cărora li s-au atribuit inventarea termenului „inginerie software”. Scrierea de programe era un lucru nou la acea vreme, iar inginerii tradiționali, care lucrau cu hardware, au avut tendința de a privi de sus disciplina. A început să spună „hei, și noi suntem ingineri” și, în cele din urmă, la o întâlnire Apollo, un expert de top în hardware a fost de acord cu ea, dând legitimitate întregului domeniu.

Lumea de astăzi este mult mai conectată digital decât în epoca ingineriei software timpurii și a explorării spațiului. Majoritatea dintre noi, părinți și nu numai, s-ar putea să nu ne ocupăm cu navele spațiale în munca noastră, dar totuși trebuie să fim confortabili cu tehnologia pentru a ne bucura pe deplin de avantajele sale. La Logiscool, credem că alfabetizarea digitală începe de la o vârstă fragedă. Prin urmare, oferim o varietate de cursuri, tabere și workshop-uri în care copiii cu vârsta cuprinsă între 7 și 17 ani se pot familiariza cu diferite aspecte ale programării, ale roboticii, ale securității internetului, mass-media digitală, jocuri și învățării abilităților tehnologice care îi vor ajuta să aibă mai mult succes viața lor ca adulți. Și cine știe? Unii dintre ei ar putea să ajungă chiar să scrie software pentru programe spațiale😊.

Află mai multe despre cursurile, workshop-urile și taberele Logiscool inspirate și distractive pe pagina noastră la https://www.logiscool.com/ro