Cum poate înflori talentul copiilor noștri?

Educaţie
Logiscool
22 iun. 2021

Spunem adesea că anumiți copii sunt deosebit de talentați la ceva, fie că este muzică, sport, matematică, șah sau orice altceva. Dar ce înseamnă de fapt cuvântul "talent"? Ce face pe cineva talentat într-un domeniu atât de abstract precum logica sau matematica și ce poți face ca părinte pentru a ajuta sămânța talentului să crească și să înflorească?

În vorbirea de zi cu zi, folosim cuvântul "talent" pentru a descrie când cineva se descurcă bine într-un domeniu; de exemplu, dacă este bun la fotbal sau are succes la clubul de șah. Psihologii, cu toate acestea, spun că talentul este mult mai complicat decât atât. Celebrul psiholog maghiaro-american Mihaly Csikszentmihalyi, care a inventat conceptul de "flux", crede că trăsăturile personale cu care ne naștem (lucrurile la care suntem buni) alcătuiesc doar o parte din ceea ce o anumită cultură și o eră istorică consideră talent și pe cine numesc "talentat/ă".

Csikszentmihalyi afirmă, de asemenea, că talentul este un concept ce ține dezvoltare, mai degrabă decât o valoare absolută pe care o ai sau nu. Talentul este o posibilitate, care, de asemenea, trebuie să înflorească - și care necesită timp, efort, și un mediu social care apreciază și încurajează munca ta.

copii cu instructor în fața laptopurilor cu fundal albastru

Pentru ca talentul din copilărie să se dezvolte, copilul trebuie să depună eforturi, iar familia trebuie să dea dovadă de sprijin. Este important să-i oferi copilului o motivație adecvată, să-i oferi ceva spre care să lucreze. Motivațiile externe, ar fi recompensele, sunt eficiente doar atâta timp cât copilul continuă să le primească în mod continuu. Dacă fluxul recompenselor se oprește, la fel va scădea și interesul și harnicia. Motivația internă, atunci când un copil depune efort în ceva pentru că se bucură de activitatea în sine, este mult mai puternică. Prin urmare, este important ca părinții să își trimită copilul la cluburi sau activități extracurriculare de care se bucură acesta din urmă, unde profesorii, subiectul și metodologia de predare fac activitatea plăcută. În acest fel, copilul se va distra cu munca pe care o depun. De asemenea, este important ca astfel de activități să fie structurate astfel încât să ofere participanților un sentiment de succes pentru munca lor. Aceste mici victorii le vor spori constant încrederea în sine și vor oferi motivație pentru eforturi suplimentare.

Dar toate acestea ridică o întrebare importantă: dacă talentul are nevoie de timp pentru a se dezvolta, îți poți da seama la ce este bun copilul tău în avans, înainte de a investi mult timp și energie? Iată un răspuns pentru tine: anumite trăsături de personalitate și diverse fenomene, deja observabile la o vârstă fragedă, indică dacă un copil are potențialul de dezvoltare mare într-o anumită zonă. Psihologii au identificat mai multe tipuri de talente, ale căror trăsături orientative pot fi observate deja la vârsta grădiniței:

  • Talentul logico-matematic
  • Talentul fizic-kinestezic
  • Talentul lingvistic
  • Talentul spațial-vizual
  • Talentul muzical

Talentul logic și matematic este util în special în IT și în lumea digitală în general. Iată primele indicații ale acestui tip de afinitate:

  • Un interes pentru jocurile logice.
  • Inovație, construind în mod constant lucruri noi în jucării de construcție și jocuri precum LEGO sau Minecraft.
  • O dragoste pentru jocurile de societate.
  • Un puternic simț critic, capacitatea și dorința de a se certa cu cineva și capacitatea de a aduce argumente bune.
  • O imaginație puternică și o memorie bună.
  • Capacitatea de a memora rapid fapte și date și de a le reaminti ulterior.
  • Umor lingvistic, jocuri de cuvinte.
  • Viteză în rezolvarea sarcinilor.
  • Creativitate, soluții noi la probleme.

Dacă mai multe dintre aceste trăsături descriu copilul tău, există o șansă bună ca acesta să aibă un talent pentru matematică și logică și ar putea merita să-l sprijini într-un hobby care folosește și dezvoltă această afinitate.

Aici, la Logiscool, credem că este important pentru fiecare copil să găsească zonele în care se pricepe. De aceea, cursurile, taberele și workshop-urile noastre oferă multiple modalități de a descoperi și dezvolta talentul logico-matematic al copiilor, precum și alte afinități. Grupurile noastre mici sunt conduse de formatori care se asigură că învățarea și rezolvarea sarcinilor rămân un proces distractiv, deoarece asta le oferă copiilor motivația pentru dezvoltarea continuă. Curriculum-ul nostru bazat pe proiecte și metodologia de predare bazată pe experiență oferă copiilor un sentiment de realizare, ceea ce le întărește încrederea în sine și le ajută dezvoltarea personalității.

Vizitează site-ul nostru, descoperă paleta largă de cursuri, workshopuri și tabere și află mai multe despre metodele noastre unice de predare la https://www.logiscool.com/ro.