6 sfaturi pentru a ajuta curiozitatea naturală a copiilor să înflorească în cunoștințe utile

Educaţie
Logiscool
1 sept. 2021

Prin cercetările sale, expertul american în educație Tony Wagner a identificat șapte atribute necesare succesului în secolul XXI. Unele dintre acestea sunt curiozitatea și imaginația. Perspectiva lui Albert Einstein asupra curiozității subliniază importanța acesteia:"Nu am niciun talent anume. Sunt doar extraordinar de curios."

Curiozitatea este bucuria descoperirii și motivația de a căuta răspunsuri la necunoscut. Este un instinct natural străvechi, un instrument vital de dezvoltare personală care poate fi observat și în lumea animală. Este strâns legată de neuroplasticitate, capacitatea creierului de a se reorganiza în reacție cu un stimul extern.

Neuroplasticitatea copilăriei, numită plasticitate critică, și curiozitatea care îl exploatează sunt cheile dezvoltării timpurii. Un copil poate învăța limba părinților fără nici un efort, pur și simplu auzind-o tot timpul. Copiii mici pot învăța aproape orice în același mod, „pe cont propriu”: de la obiceiurile familiale, până la coloanele sonore ale filmelor preferate, până la schi. Cu toate acestea, creierul funcționează astfel doar pentru o perioadă limitată, deoarece plasticitatea critică încetează de la adolescență. Este înlocuită cu plasticitate competitivă, ceea ce înseamnă că în creier se „activează” acest tip de metodă de învățare doar atunci când informațiile sunt importante pentru persoana respectivă. Prin urmare, este o idee bună să profitați de curiozitate și de capacitatea crescută de învățare la o vârstă fragedă, deoarece oportunitatea se va pierde în cele din urmă.

tata cu fiul pe plajă arătând spre mare

Roverul Curiosity de pe Marte este, de asemenea, un memorial al curiozității copilăriei. Numele său a fost decis de un concurs organizat pentru școlari în Statele Unite, câștigat de Clara Ma, în vârstă de 12 ani. Ea și-a explicat sugestia cu aceste cuvinte: "Curiozitatea este o flacără veșnică care arde în mintea tuturor. Mă face să mă ridic din pat dimineața și să mă întreb ce surprize îmi va arunca viața în acea zi. Curiozitatea este o forță atât de puternică."

Cu toate acestea, curiozitatea are și un aspect practic: cercetările arată că ne poate îmbunătăți viața în numeroase moduri. Oamenii curioși sunt mai fericiți în medie, deoarece învățarea de lucruri noi se simte bine. Ei au performanțe mai bune la școală și acest lucru este valabil mai ales pentru copiii dintr-un mediu socio-economic defavorizat, pentru care curiozitatea este cea mai mare „forță de egalizare” care îi ajută să facă față în timpul studiilor. Curiozitatea dezvoltă empatie, întrucât cineva care este interesat de ceilalți va deveni și mai bun la înțelegerea emoțiilor altora. Întărește chiar prietenia și relația romantică: un experiment a arătat că oamenii interesați de ceilalți sunt percepuți de ceilalți ca fiind mai prietenoși și mai atrăgători.

S-ar putea să vă întrebați: cum să vă ajutați copilul să-și dezvolte curiozitatea? Ascultați cele 6 sfaturi ale noastre și profitați de această forță foarte importantă a învățării:

  1. Dacă știți răspunsul la o întrebare, împărtășiți-l imediat. Chiar dacă ești obosit și ar fi mai confortabil să răspunzi mâine sau altă dată. Copiii mici percep timpul diferit de adulți și nu pot înțelege cu adevărat conceptele de „în viitor” sau „mâine”. Dacă nu răspundeți la întrebarea lor acum, va fi prea târziu până când veți avea chef și nu vor mai fi interesați de subiect.
  2. Dacă nu știți răspunsul, aflați-l împreună. Căutați subiectul online, mergeți la o bibliotecă sau efectuați un experiment acasă. Nu numai că veți petrece timp de calitate împreună, dar și copilul dumneavoastră va învăța cum să cerceteze lucrurile independent.
  3. Răspundeți întotdeauna corespunzător vârstei copilului dumneavoastră. Nu este nevoie să respingi deliberat răspunsul, ci folosește cuvinte pe care le pot înțelege.
  4. Puneți-vă întrebări. Gândiți-vă la lucruri cu voce tare pentru a trezi curiozitatea copilului dumneavoastră. - Mă întreb de ce frunzele sunt verzi? Copilul tău va învăța curiozitatea de la tine și va începe și el să pună întrebări.
  5. Puneți întrebări deschise. Evitați întrebările cu răspuns Da / Nu și întrebați De ce, Cum, Ce, Unde, Când, Cine. Întrebările deschise îi vor determina pe copii să se gândească mai profund la un subiect.
  6. Lasă-l pe copilul tău să se joace cum vrea. Dacă ai o pisică, știi cum este atunci când îi cumperi o jucărie nouă și tot ce vrea să facă este să se joace cu ea. Lăsați copilul să se joace în același mod. O jucărie a cărei utilizare pare evidentă la prima vedere ar putea fi potrivită pentru multe alte tipuri de activități, experimente și construcții și va dezvolta curiozitatea mult mai bine.

Aici, la Logiscool, credem că trebuie să începeți să vă pregătiți pentru provocările digitale ale secolului 21 încă din copilărie, când curiozitatea voastră naturală este la apogeu. Elevii noștri de 6-18 ani pot stăpâni toate domeniile alfabetizării digitale într-un mediu inspirat, cu formatori tineri și un curriculum bazat pe joacă, bogat în cunoștințe. Cursurile, workshopurile și taberele Logiscool transformă curiozitatea în cunoștințe utile care le vor oferi copiilor un avantaj care durează întreaga viață. Vor deveni abili și încrezători în lumea digitală.

Pentru mai multe informații despre cursurile, workshop-urile și taberele noastre vizitațihttps://www.logiscool.com/ro.