Copiii în pădurea digitală - pionieri sau pierduți?

Digitalizare
Logiscool
11 nov. 2021

În aceste zile auziți foarte mult despre Generația Alpha; este generația care a luat naștere la începutul anilor 2010 și ai cărei membri mai în vârstă vor intra în anii următori la adolescență. Fiecare articol, site web și interviu despre ei menționează cum Alpha este prima generație care este înconjurată încă de la naștere de tehnologia digitală modernă și care utilizează informațiile și rețelele sociale globale. De asemenea, tot auzim că acești copii petrec mai mult timp cu gadgeturile lor și online decât generațiile anterioare și că, în consecință, internetul le va afecta mai mult viața. Există însă o întrebare pe care o auzim rar: cum anume își petrece generația Alpha tot acest timp petrecut pe internet?

Este convenabil și reconfortant să presupunem pur și simplu că, dacă petrec atât de mult timp pe dispozitive digitale și platforme online, trebuie să fie buni la asta. Dar vocile îndoielnice devin tot mai puternice: o utilizare intensă nu este același lucru cu o utilizare matură, inteligentă și sigură.

băiat cu căști în fața a trei monitoare cu fundal albastru

Un studiu din 2018, realizat în 12 țări cu 46.561 de copii de clasa a opta, a arătat rezultate îngrijorătoare. Studiul a clasificat alfabetizarea informatică și informațională pe o scară de patru grade. Pentru a ajunge la cel mai înalt grad, copiii trebuiau să fie capabili să evalueze și să judece informațiile pe care le-au adunat. Doar 2% dintre participanții la studiu au reușit acest lucru. 19% au atins cel de-al doilea grad cel mai înalt, în care trebuiau să colecteze și să gestioneze informații în mod independent.

Un alt studiu, publicat în 2021, a concluzionat că, chiar dacă majoritatea copiilor știu să folosească diverse gadgeturi și platforme digitale, tot nu vor putea învăța cum să le folosească bine singuri. De exemplu, un copil ar putea fi capabil să realizeze și să partajeze cu ușurință videoclipuri pe TikTok, dar acest lucru nu se va traduce în căutarea de informații pentru temele pentru acasă într-un mod dirijat, separând informațiile utile de cele inutile. De asemenea, ar putea fi capabili să dezactiveze într-o clipită blocarea parentală de pe smartphone-urile lor, dar acest lucru nu îi va ajuta să recunoască și să gestioneze emoțional hărțuirea online dacă și când o întâlnesc.

Copiii de astăzi se confruntă cu două probleme fundamentale în lumea digitală. Una, este cunoașterea tehnică: nu contează cât de mult îți folosești gadgetul la nivel de începător, nu te va face automat mai bun la alte utilizări ale tehnologiei. Cealaltă, este utilizarea matură, responsabilă și critică a informațiilor, a tehnologiei și a grupurilor sociale, care vă ajută să evitați atât informațiile nedemne de încredere, cât și mediile sociale online dăunătoare.

Din ce în ce mai multe țări încep să recunoască faptul că nu este suficient să lași Alphas să se descurce singuri (joc de cuvinte); trebuie, de asemenea, să le ghidezi cu atenție creșterea în lumea digitală. Există numeroase inițiative școlare bune la nivel mondial, toate având ca scop dezvoltarea competențelor digitale ale copiilor. Totuși, aceste instituții rămân adesea în urma provocărilor complexe ale acestui domeniu de studiu care evoluează rapid. Soluția se află în școlile care predau în mod specific aceste competențe.

Alfabetizarea digitală și competența tehnologică sunt cerințele de bază ale viitorului și abia acum începem să ne dăm seama că ele lipsesc de la cea mai tânără generație, cea pe care am presupus-o ca fiind cea mai competentă, dar care este și cea mai vulnerabilă. De aceea, noi, cei de la Logiscool, considerăm că este important să îi lăsăm pe copii să se pregătească pentru viața digitală în mod intenționat, cu îndrumare profesională. Aceștia pot stăpâni cunoștințele viitorului în mod ludic și eficient în cadrul grupurilor noastre mici, urmând curricula modernă compilată de profesioniștii noștri, de la utilizarea sigură a internetului, trecând prin producția video, până la programare și robotică.

Puteți găsi mai multe informații despre cursurile, taberele și workshop-urile noastre aici: https://www.logiscool.com/ro.