5 Abilități care vor fi baza oricărei meserii de viitor

Educaţie
1 sept. 2019

 

Schimbările tehnologice remodelează constant lumea din jurul nostru, însă piața muncii este cea mai influențată de viteza cu care tehnologia avansează. Modul în care ne raportăm la meseriile viitorului se schimbă și fiecare an aduce noi inovații și posibilități de îmbunătățire a randamentului prin automatizare ori digitalizare. 

 

Meserii de viitor: cum va arăta piața muncii în 2030?   

Din ce în ce mai multe domenii profesionale sunt influențate de tehnologie și evoluția acesteia. Numărul specialiștilor în domeniul IT&C din UE a crescut cu 39,1% în perioada 2011 - 2018, iar acest trend crescător continuă să se extindă. Putem intui că meseriile viitorului vor fi nevoite să ofere răspunsuri pentru nevoi care încă nu există, iar acestea vor avea o strânsă legătură cu lumea IT-ului. 

Meserii precum dezvoltator web, de software, de aplicații mobile ori analist de date sunt în topul predicțiilor celor mai bine plătite meserii de pe piața muncii în următorii 10-15 ani. Pentru a putea rămâne dezirabili din punct de vedere profesional, generațiile curente trebuie să investească într-un set de abilități care îi va aduce cât mai aproape de meseriile căutate. 

 

Dezvoltăm programa cursurilor de programare și robotică urmărind trendurile actuale, dar și evoluția piețelor globale, care sunt din ce în ce mai digitalizate și mereu în curs de actualizare. - Iulian, instructor Logiscool. 

 

Cum putem pregăti generațiile de astăzi pentru joburile viitorului? 

Conform World Economic Forum, aproape două treimi din copiii care au început școala în 2016 vor ajunge să aibă locuri de muncă ori calificări care încă nu există. Care sunt abilitățile de bază pe care elevii ar trebui să la aibă pentru a fi pregătiți indiferent de ce s-ar ivi în cariera lor?

Am conceput o listă cu câteva exemple de abilități esențiale care vor ajuta generațiile curente să se adapteze mai ușor la schimbările de pe piața muncii din viitor:

1. Pregătiți pentru a învăța toată viața

Cunoștințele necesare pentru a face față schimbărilor ce vor apărea pe piața muncii nu pot fi dobândite doar de pe băncile școlilor ori ale facultății. Un elev care este pregătit întotdeauna să asimileze noi informații, să analizeze critic și să tragă concluzii logice va face față cu brio noilor cerințe de pe piața muncii.

“Pregătiți viitoarele generații pentru o lumea de incertitudine constantă” -  Michael Chui, Partner, McKinsey Global Institute.

Domeniile tehnologice sunt în continuă evoluție și doar adaptarea la această schimbare îi poate pregăti pe elevi pentru orice job al viitorului. De aceea, alfabetizarea digitală și adaptarea la tehnologie reprezintă abilități importante, care trebuie constant șlefuite de-a lungul vieții. 

 

Este esențial ca noua generație să fie familiarizată cu spațiul digital și cu oportunitățile pe care acesta le aduce. De aceea, Școala Internațională de Programare și Robotică Logiscool îi învațăm pe cei din tânăra generație, elevi de 7-17 ani, noțiunile de bază din programare și robotică, care-i vor ajuta mai departe să învețe orice limbaj de programare, să înțeleagă noile tehnologii și să se adapteze la ele spre a deveni ei înșiși inovatori.

 

2. Abilitățile digitale vor deveni indispensabile

Cele mai căutate hard skills (abilități tehnice) sunt raționamentul analitic, calculul științific, dezvoltarea aplicațiilor pentru mobil și producția video, conform raportului realizat de LinkedIn în urma analizării traficului de pe platforma de networking profesional. Investiția în aceste abilități te pregătește pentru locurile de muncă ale viitorului, dar ajută și la conturarea modului de gândire și reacționare

 

La Logiscool, elevii începând cu vârsta de 7 ani urmează cursuri de programare, robotică ori editare video, care nu servesc doar un rol teoretic. Informațiile pe care elevii le primesc la cursuri sunt puse într-un context captivant, prin jocuri și aplicații interactive. Aceste activități îi încurajează să găsească soluții și rezolvări optime la problemele pe care le întâmpină, dar și să devină mai deschiși și pregătiți să facă față provocărilor.

 

 

Cursurile de programare Logiscool sunt desfășurate cu ajutorul platformei de programare Scoolcode, dezvoltată de Logiscool și adaptată constant tendințelor actuale din tehnologie. 

 

Scoolcode este un mediu de programare prietenos, împărțit în 3 categorii, Blox, Mix și Text, fiecare fiind adaptată unui diferit nivel de cunoștințe. Platforma folosește un script de programare adaptat din JavaScript, un limbaj ce stă la baza majorității aplicațiilor din ziua de astăzi. Odată ce elevii se familiarizează cu structura și funcțiile acestuia, toate celelalte limbaje de programare pe care își doresc să le aprofundeze vor fi mult mai accesibile și ușor de înțeles.

 

“Uneltele pe care le folosim au o profundă (și întortocheată) influență asupra modului în care gândim” - Edsger Dijkstra

3. Soft skill-urilor complementare abilităților digitale

Soft skill-urile, ori abilitățile sociale, sunt skill-urile care îi vor ajuta pe viitori angajați să se facă remarcați dintr-o mulțime. Acestea nu țin neapărat de studiile pe care candidații le-au finalizat ori de domeniile în care vor să lucreze, ci ilustrează modalitatea în care se raportează la problemele pe care le întâmpină, capacitatea lor de a învăța din propriile greșeli ori reușite și atitudinea pe care o adoptă în general.

 

Abilități precum creativitatea, gândirea critică, perseverenţă și comunicarea vor fi la fel de relevante precum cele digitale pentru angajatul viitorului, potrivit raportului The Future of Jobs. Abilitățile sociale ale unui candidat dezvăluie angajatorului caracterul său, pe când abilitățile tehnice prezintă setul de cunoștințe al candidatului. Cu cât un candidat are o serie de soft skill-uri mai bine dezvoltate, cu atât acesta va fi un candidat mai râvnit și mai complex, pregătit să se adapteze schimbărilor.

 

Un alt element esențial în educarea noii generații este dezvoltarea rezilienței. Echiparea elevilor cu această atitudine ar înseamnă o schimbare în modul în care răspund unor stimuli exteriori precum eșecul. Învățând să gestioneze pozitiv aceste situații, elevii vor evolua mai ușor pe plan personal, cât și profesional. 


La Logiscool, elevii avansează învățând din greșeli, îmbunătățindu-se constant prin încercări. Fie că e vorba de programarea unui joc ori de asamblarea unui robot, elevii învață să gândească logic provocările pe care le au de rezolvat și să găsească răspunsuri în funcție de rezultatele pe care activitățile lor anterioare le-au generat.

4. Pregătiți din timp!

Generațiile tinere curente se lovesc de tehnologie timpuriu și cresc într-o lume digitală. Primele lor gadgeturi sunt telefoane inteligente, folosesc cu îndemânare zeci de aplicații și sunt la curent cu cele mai noi știri din sfera digitală. Pentru a transforma această oportunitate într-un atu, este necesar ca tinerii să devină din utilizatori pasivi de tehnologie, creatori activi cât mai devreme.

 

 

Începând cu vârsta de 7 ani, elevii pot urma la Logiscool cursuri de Introducere în IT, care îi vor familiariza într-un mod constructiv cu tehnologiile înconjurătoare. Odată ce aceștia avansează, la Logiscool pot alege dintr-o gamă largă de cursuri: robotică, programare ori editare video fiecare având potențialul de a-i pregăti timpuriu pentru joburile ce le vor defini viitorul.

 

În plus, cu cât înțelegem mai devreme importanța dezvoltării și insuflării unor soft skill-uri elevilor precum creativitatea, lucrul în echipă, adaptabilitatea, gândirea critică și inteligența emoțională, cu atât aceștia vor fi mai pregătiți să reacționeze la schimbările pe care le vor trăi în carieră.

 

5. Adaptarea organică la evoluția tehnologiei

Aflați în plin proces de inovație tehnologică, volumul informației crește de la o zi la alta. Dacă astăzi asimilăm tot ce putem despre codul digital compus din 0 și 1, mâine își vor face apariția  alte limbaje noi. Pentru a rămâne “fluenți” indiferent de trendurile digitale viitoare, Logiscool familiarizează copiii cu vârsta de peste 7 ani cu noțiuni de bază din programare și robotică, care cresc în complexitate treptat, pentru ca elevii să se adapteze constant la tehnologiile viitorului.

 

La Logiscool elevii sunt îndrumați atent de instructorii noștri, pentru a ne asigura că fiecare cursant aprofundează temeinic informațiile prezentate în propriul ritm. Scopul cursurilor este acela de a aduce toți elevii la un nivel cât mai ridicat de cunoștințe digitale, printr-o abordare distractivă și eficientă, care să le stârnească interesul și să nu îi suprasolicite. 

 

Într-un mediu prietenos, creativ și care oferă sprijin constant, fiecare elev își poate atinge potențialul maxim, fie că vorbim de dezvoltarea abilităților tehnice ori sociale.

 

Dacă îți dorești să investești în abilitățile copilului tău pentru a-l pregăti pentru joburile viitorului, te invităm să descoperi mai multe despre taberele și cursurile oferite de Logiscool! 

Mai multe detalii despre toate locațiile Logiscool din țară găsiți aici, iar aici puteți consulta selecția de cursuri Logiscool.