Cum să contribui la dezvoltarea personală a copilului tău: 11 sfaturi eficiente, pentru părinți și copii care își doresc mai mult

Educaţie
11 iun. 2020

Am pregătit pentru voi câteva sfaturi simple, dar cu un impact răsunător, și o serie de pași acționabili pentru a-ți ajuta copilul să își conștientizeze mai bine imaginea de sine și să se dezvolte personal, devenind cea mai bună versiunea a sa.

 

Indiferent dacă ai un copil timid care nu are foarte mulți prieteni sau, din contră, ți se pare că are un anturaj nepotrivit, ori se confruntă cu probleme cu stima de sine, cert este că totul poate fi rezolvat prin dialog și exercițiu.

Iată cum poți ajuta orice copil să își dezvolte gandirea, personalitatea și modul de a percepe lumea și ce se întâmplă în jurul lor, mai bine. În acest proces te sfătui să nu îi subestimezi - cei mici pot dezvolta cu o  ușurință extraordinară obiceiuri sănătoase, așa că te încurajăm să îți inițiezi copilul cât mai devreme în acest univers al evoluției personale și la descoperirea (și chiar realizarea!) aspirațiilor personale.

 

Cum poți începe să integrezi activități de dezvoltare personală în rutina copilului tău?

Când facem referire la dezvoltare personală nu limităm acest proces la parcurgerea unei materii special dedicate acestui subiect. Din contră, îți propunem să folosești activitățile deja aflate în programul copilului și de cele noi pe care vrea să le încerce pentru a-l motiva în dezvoltarea sa continuă. 

În acest fel va conștientiza și identifica cu mai mare ușurință nevoile care trebuie împlinite pentru a-și atinge orice scop propus. 

Prin dezvoltarea obiceiurilor de autocunoaștere, stimularea încrederii în sine, gândirea pozitivă, gestionarea stresului și a furiei, ieșirea din zona de confort, renunțarea la obiceiurile proaste - iar lista poate continua, vei putea urmări o evoluție treptată, și ulterior exponențială, în viața copilului tău.

Pentru a-ți susţine şi a-ți ghida copilul spre a-şi îndeplini visele, părinții și educatorii joacă un rol principal în a-i motiva spre diferite activități educative, iar în acest fel, cei mici să afle lucruri noi despre ei şi să-şi îmbunătăţească constant viaţa.

Iată care sunt câteva dintre cele mai importante concepte pe care trebuie să le ai în vedere ca părinte pentru a-ți ajuta copilul să se dezvolte continuu, într-un mediu sigur:

1. Încurajează-l să facă primul pas spre autocunoaștere 

Autocunoașterea joacă un rol esențial, aceasta fiind responsabilă pentru cunoașterea abilităților, dar și a slăbiciunilor pe care le demonstrăm. Modul în care asimilăm, dar și gestionăm aceste informații ne va determina direcția și viteza cu care hotărâm să înaintăm.

Cunoașterea de sine se dezvoltă o dată cu vârsta și cu experiențele prin care trecem. Pe măsură ce copilul tău va avansa de la o etapă la alta, capacitatea lui de auto-reflexie se va contura din ce în ce mai bine. Iar astfel, cel mic va dezvolta o preocupare sănătoasă de a autoevalua acțiunile și caracterului său.

În diferitele momente când acesta va experimenta și situații mai neplăcute, în care capacitățile sale vor fi ridiculizate sau minimizate, abilitatea sa de autocunoaștere va acționa ca un scut protector care îi va putea reaminti cu ușurință cine este și care este adevărata sa valoare.

În acest fel, el se va simți liber să genereze idei și soluții independent de sfatul părintesc, și va putea experimenta independența pe care orice părinte trebuie s-o încurajeze pe măsură ce copilul crește.

 

2. Încurajează-l să aibă o relație „sănătoasă” cu tehnologia

Copiii și adolescenții de astăzi se nasc înconjurați de tehnologie, iar părinților le este din ce în ce mai greu să controleze timpul petrecut de copii în fața calculatoarelor. 

Fiind practic aproape imposibil să îl separi pe cel mic complet de orice interacțiune cu tehnologia (și deloc recomandat), fă alegerea inteligentă de a-ți echipa copilul cu skillurile necesare care să-l transforme dintr-un consumator pasiv de conținut online (precum jocuri, Youtube, și multe altele), într-un rol de creator activ, care își pune în aplicare propriile idei în mediul digital.

Practic acesta este misiunea noastră la Logiscool - să ne folosim de orice tip de cursuri de tehnologie, fie că vorbim de programare, design grafic sau chiar de Minecraft, pentru a evolua personal și a pune copiii și adolescenții în poziția de a crea conținutul pe care ei și-l doresc să-l găsească pe internet.

Astfel, copilul tău va învăța printre altele, să creeze jocuri, sau să editeze conținut grafic sau video și chiar să programeze un site. 

Înscrie-l la cursurile de programare pentru copii de la Logiscool, iar copilul tău nu va mai folosi timpul petrecut în fața calculatorului doar pentru a se juca, ci și pentru a își crea propriile jocuri. Astfel, distracția asociată cu petrecerea timpului în fața calculatorului va fi combinată cu învățarea și dezvoltarea unor noi abilități, care îi vor fi foarte folositoare atât pe termen scurt, cât și pe termen scurt. 

3. Discutați despre imaginea de sine și ce înseamnă aceasta

În limbajul curent, prin imagine de sine ne referim la modul în care ne percepem, de la cine suntem la ce putem face. Această evaluare, indiferent de fondul său subiectiv sau obiectiv, va reprezenta un punct de referință al stimei de sine. 

Imaginea de sine nu reflectă tot timpul realitatea. Un copil cu o înfățișare plăcută și un fizic armonios se poate percepe ca fiind urât și gras. Un adolescent care poate înțelege și rezolva cu ușurință probleme matematice poate fi influențat de colegii săi care-l consideră tocilar și ciudat.

Din dorința de a-i proteja pe copii, părinții nu doresc ca aceștia să-și conștientizeze anumite slăbiciuni. La pol opus, există părinți care aleg să fie mult prea exigenți cu cei mici, iar astfel stima de sine să fie puternic influențată de replici precum “Iar nu te-ai descurcat!”, “Ești stângaci!” și multe altele asemănătoare. 

Cheia rămâne echilibrul. În dialogul pe care îl porți cu copiii poți alege să-i protejezi de anumite slăbiciuni și să le evidențiezi punctele tari, iar cu alte ocazii să-i atenționezi spre a le corecta, cu încurajare și sprijin constant. 

4. Lasă-l să se joace și pe calculator, dar alege jocuri smart, care vor avea un impact asupra dezvoltării sale personale

Deși mulți părinți se feresc de jocurile pe calculator pentru copii, secretul este să îi înveți de mici să aibă o relație sănătoasă cu tehnologia, dar și să alegi cu atenție jocurile acestora pentru a te asigura că au într-adevăr și ceva de învățat din ele, și nu sunt doar o pierdere de timp în fața calculatorului. 

De exemplu, studiile arată că folosind Minecraft în sălile de clasă, copiii sunt mai atenți la ore și rețin mai ușor informațiile prezentate de către profesori. În plus, un astfel de joc le va dezvolta gândirea critică, curiozitatea, abilitățile de scriere și citire, dar și beneficiile muncii în echipă

Și asta nu e tot. Cu ajutorul Atelierelor Digitale Online, copii pot învăța bazele programării cu în cadrul atelierelor speciale de Minecraft Classic sau Minecraft Design. Astfel, timpul petrecut jucându-se pe calculator, va veni la pachet cu câteva beneficii importante pentru dezvoltarea personală, iar copiii vor face primii pași pentru a deveni creatori, și nu doar consumatori.    

 

5. Laudă lucrurile pe care copiii le pot controla

Unul dintre lucrurile pe care le uităm cu toții adesea este să îi apreciem pe copii pentru lucruri care țin de ei. De multe ori, aceștia primesc laude care țin de aspectul fizic și pe care copiii nu le pot controla. 

Laudă-i în schimb pentru acțiunile pe care le fac și de asemenea nu uita că este foarte important să nu pui prea mare accent pe rezultat. 

De exemplu, dacă îi spui „Sunt mândru de tine că ai luat 10 la test”, acesta va crede că nota este ceea ce contează cel mai mult și poate pe viitor i se va părea ok să copieze (atât timp cât ia nota 10, ce contează?). Concentrează-te în schimb pe laudele care îi pot contura caracterul, precum „Bravo că ai învățat din greu pentru test”. 

6. Stabiliți împreună obiective

Pentru copii este sănătos să muncească mereu pentru a atinge anumite obiective. Iar aceste obiective pot fi orice, de la „Vreau să învăț să înot” la „Vreau să îmi fac prieteni noi”. 

Ajută-ți copilul să își seteze obiective pe care să le poată totuși atinge. Dacă ai un copil care ridică ștacheta mult prea sus sau, din contră, dacă îi încurajezi așteptări nerealizabile, va fi predispus eșecului, iar lucrurile nu se vor îmbunătăți. 

De aceea, copilul tău are nevoie de tine pentru a îl ajuta să își seteze obiective realiste, de preferat pe termen scurt, și lucrați împreună pentru a îi urmări progresul. Puteți folosi un grafic, un calendar sau chiar o aplicație care să îl ajute să își noteze progresele și pentru a rămâne în continuare motivat. 

 

7. Învață-l că eșecul nu este un capăt de lume

Felul în care părinții răspund la succesele sau eșecurile copiilor le va modela acestora „rezistența” și puterea de a depăși obstacole. Dacă îi încurajezi chiar și atunci când eșuează, le apreciezi eforturile și îi susții să încerce din nou, copiii își vor dezvolta abilități precum atenția la detalii sau de gestionare a emoțiilor în situații dificile. 

De multe ori, copiii sunt acaparați de emoții precum furie sau rușine atunci când eșuează și refuză să încerce să remedieze, dorindu-și să renunțe complet. Este important să nu îi forțezi atunci pe loc, dar ulterior să îi încurajezi să „mai încerce o dată”. Astfel, îl vei ajuta să își dezvolte „rezistența psihică” prin exercițiu, precum și capacitatea de depășire a obstacolelor. 

Pentru a îi învăța pe copii cât de important este să învețe să treacă peste un eșec, înscrie-i la cursuri de programare speciale pentru aceștia. În coding, chiar și pentru programatorii experimentați software-urile sau programele pe care le dezvoltă nu merg aproape niciodată din prima fără cusur. La cursurile de programare pentru copii oferite de Logiscool, vor învăța că este ok să greșească, să accepte feedback și, în plus, că de cele mai multe ori trebuie să muncești și să perseverezi pentru a îți atinge obiectivele.  

 

8. Vorbește cu copilul tău despre experiențele prin care trece (nu le omite pe cele pozitive) 

Indiferent dacă copilul tău a avut un succes sau un eșec, este important să vorbești cu el despre evenimentul respectiv și să transformați astfel de întâmplări în lecții. 

Dacă a avut un meci de baschet în care a înscris multe puncte, vorbiți despre acest lucru. De asemenea, discutați și despre evenimente sociale, precum zile de naștere la care a fost invitat și întâmplările respective. Astfel, puteți trage concluzii despre cât de important este să includă și alți copii mai timizi în anumite jocuri sau, dacă el este unul dintre cei timizi, despre cum s-ar putea integra pe viitor în astfel de cercuri. 

Caută astfel de momente din care copilul poate învăța, ghidându-l cu ajutorul unor sfaturi sau întrebări spre anumite concluzii cu privire la ce a făcut bine sau la ce poate îmbunătăți pe viitor. 

9. Încurajează-l să găsească singur rezolvări la problemele cu care se confruntă

Poate fi foarte tentant să încerci să rezolvi chiar tu probleme copilului tău, însă astfel de acțiuni nu vor avea decât efecte negative asupra independenței acestuia pe termen lung. 

Arată-i că există mai multe moduri prin care pot răspunde problemelor și încurajează o discuție în acest sens. Copiii care se descurcă bine cu rezolvarea problemelor au mai multă încredere de sine, iar fiecare problemă întâlnită poate fi transformată într-o oportunitate de a se îmbunătăți. 

Pentru a îi încuraja pe copii să își dezvolte abilitatea de a rezolva probleme, fă-le cunoștință încă de mici cu lumea programării. Astfel, vor învăța cât de important este să fie atenți la detalii și să identifice erori de sistem sau chiar erori de cod scrise chiar de ei. Indiferent dacă vor avea nevoie de ajutor pentru a depăși o problemă sau dacă vor reuși să o rezolve pe cont propriu, încrederea lor de sine va avea numai de câștigat, iar programarea este cu adevărat un domeniu în care erorile sunt văzute ca făcând parte din rezolvare și nimeni nu se așteaptă ca un program sau un cod să meargă din prima.  

10. Faceți împreună exerciții de vizualizare 

Învață-i pe copii importanța vizualizării și arată-le cât de important este să își antreneze creierul să facă lucruri înainte de a le putea face cu corpul. Copiii au în general o imaginație bogată și sunt înzestrați cu această abilitate, însă dacă ar profita de ea la maximum, atunci efectele ar putea fi impresionante. 

Vizualizarea este o tehnică folosită adesea de către sportivi profesioniști, prin care își imaginează ceea ce vor să obțină pentru a se antrena mai eficient, deoarece creierul nu poate face diferența dintre imaginație și realitate. Iar copiii sunt la vârsta ideală pentru a face acest lucru, când imaginația lor este cea mai vie. 

Vizualizând, copiii ajung să înțeleagă mai bine anumite probleme și chiar să găsească soluții la problemele care s-ar putea ivi. Ajută-i pe copii să își dezvolte aceste abilități cu ajutorul poveștilor: atunci când citiți anumite scene, luați o pauză pentru a descrie împreună personajele sau decorurile. Aceștia își vor îmbogăți atât vocabularul, dar vor și reține mai bine anumite cuvinte datorită asocierilor cu imaginile din mintea lor. 

Cum îți dai seama dacă cel mic face progrese la capitolul dezvoltare personală? 

Iată cinci factori după care îți poți da seama că cel mic face progrese spre a deveni cea mai bună versiune a sa: 

 

1. Se poate auto-evalua, cu o atitudine pozitivă

Autoevaluarea rămâne un comportament cheie în evoluția personală a fiecăruia. La Logiscool îi încurajăm pe elevi să se evalueze. Copiii învață să își analizeze deciziile care determină proiectarea și formarea unor jocuri sau aplicații, prin gândire critică și analitică care este antrenată la fiecare curs de programare.

Când copilul își testează un joc, verifică dacă blocurile de comenzi au fost corect adăugate, pașii sunt potriviți și personajele îndeplinesc acțiunile dorite. În felul acesta, el își evaluează nivelul de cunoștințe și capacitatea de implementare a acestora. 

2. Își descoperă punctele tari și le celebrează

Evaluarea bine realizată îl va ajuta pe copil să-și identifice punctele sale forte. Analizând diferite situații, favorabile sau mai puțin plăcute, copilul va evidenția care îi sunt punctele forte și unde întâmpină dificultăți.

Se întâmpla ca de multe ori copiii să fie deznădăjduiți atunci când greșesc constant și în astfel de situații să desconsidere punctele lor tari. Pe durata cursurilor, trainerii Logiscool caută atât să-i îndrume pe copii, cât și să le confirme evoluția și reușitele pe care de multe ori cei mici nu le identifică.

 

3. Identifică zone în care și-ar dori să se îmbunătățească și privește spre viitor cu încredere

Atunci când întâmpină momente care îi pun în dificultate, nu toți copiii sunt dornici să depășească obstacolele apărute. Un semn că se află într-un proces de dezvoltare personală este atunci când identifică zonele care au nevoie de îmbunătățire și caută să găsească soluții care să-i crească și să dezvolte competența necesară.

Fie că este vorba de programare sau orice alt skill pe care copiii îl urmăresc astăzi, mai mult ca sigur vor exista activități pe care le realizează mai ușor, iar altele care necesită mai multă atenție și perseverență. 

4. Se bucură de provocări și își dorește mai mult

Bucuria unei noi provocări apare atunci când juniorul este încrezător în capacitatea sa de a rezolva și a găsi soluții pentru problema apărută. 

În cursurile de programare și robotică oferite de Logiscool există numeroase activități în care, în funcție de nivelul evoluției, elevii primesc provocări potrivite cu cunoștințele și experiența anterioară.

 

5. Continuă să învețe lucruri noi, iar asta îi dă energie

Capacitatea de a învăța continuu este și va rămâne o competență urmărită pentru meseriile viitorului. Caracterul instabil al evoluției cere ca tânăra generație să fie mereu flexibilă și gata de noile provocări care apar.  

La Logiscool întâmpinăm noile provocări într-un spirit pozitiv, fie că programăm un joc nou sau o aplicație. Scoolerii, așa cum se numesc elevii noștri, testează ideile într-un spațiu sigur unde pot vedea simulativ ce înseamnă să riști, să eșuezi și astfel să te îmbunătățești constant. 

De asemenea, este foarte important să îl încurajezi pe cel mic să își urmeze chemările artistice sau sportive. Iată care sunt cele mai educative cursuri pentru copii cu care poți bifa și aceste capitole și nu numai. 

Dă-i încredere în sine pentru a îl ajuta să iasă din zona de confort

Specialiștii definesc stima de sine ca o estimare a proprii valori, strâns asociată cu imaginea de sine, dar și influențată de principiile și valorile care încep a fi conturate încă de la o vârstă tânără. Încrederea în sine devine un atu esențial atunci când imaginea și stima sunt sănătos dezvoltate, iar copilul căută să iasă din zona de confort pentru a atinge succesul dorit. 

Printr-o abordare realistă unde frica de greșeală este recunoscută, dar în același timp trecută printr-un filtru optimist, încrederea în sine va încuraja copiii să devină inovatori sau dezvoltatori, să-și testeze capacitățile pe toate planurile vieții în mod treptat și organizat.

Mai mult, stima și încrederea de sine îl vor încuraja să gândească critic și analitic, dar cel mai important, să accepte nivelul la care se află și potențialul de dezvoltare încă necunoscut.

Așadar, iată o recapitulare a pașilor pe care îi poți face și prin care îi vei crește stima și încrederea în sine copilul tău și îl vei ajuta să se dezvolte personal:

1. Încurajează-l să facă primii pași spre auto-cunoaștere.

2. Ajută-l să aibă o relație sănătoasă cu tehnologia. 

3. Discutați despre imaginea de sine și despre ce înseamnă aceasta.

4. Lasă-l să se joace și pe calculator, însă alege jocuri smart, care vor contribui la dezvoltarea personală. 

5. Adresează încurajările și feedback-ul într-un mod pozitiv, și nu fi zgârcit în complimente și afecțiune.

6. Stabiliți împreună obiective.

7. Învață-l că eșecul nu este un capăt de lume.

8. Vorbește cu cel mic despre experiențele prin care trece.

9. Încurajează-l să găsească singur rezolvări la problemele cu care se confruntă.

10. Faceți împreună exerciții de vizualizare.

Include cursurile și atelierele Logiscool în planul vostru de dezvoltare personală

La Logiscool ne dorim ca cei mici să parcurgă de la o vârstă tânără tot mai multe activități interactive educaționale care le vor deschide apetitul pentru o învățare continuă. În acest fel, obiceiurile dezvoltate de mici vor rămâne cu ei pe parcursul întregii vieți, iar dorința de dezvoltare personală va deveni un “trademark” al activităților desfășurate. 

De aceea, am creat Atelierele Digitale, de Programare și de Minecraft pentru copii! În afară de competențele clare de care va beneficia orice copil în urma unor activități care încurajează dezvoltarea sa într-un mod constant.  

Aceștia vor învăța să creeze jocuri în platforma specială Scoolcode, să dezvolte aplicații Android, să editeze videouri și concepte de grafică, dar și să programeze Minecraft, cel mai popular joc pentru copii și adolescenți.