Jocurile pe calculator, avantaje și dezavantaje

Educaţie
6 oct. 2021

Jocurile video au devenit parte a culturii populare din anii ‘70, odată cu trecerea timpului și evoluția tehnologiei devenind o modalitate de relaxare tot mai accesibilă și mai complexă. Așa  am ajuns, pe măsură ce tehnologia a avansat, să avem jocuri cu scenariu și grafică complexe, jocuri de strategie, cu personaje bine conturate, jocuri care implică inclusiv elemente de VR. 

 

În prezent, industria jocurilor video este una dintre industriile cu cea mai accelerată dezvoltare, depășind cu mult industria muzicală sau a divertismentului.

Gamingul este popular nu doar în rândul tinerilor, ci și printre adulți, cele mai celebre jocuri video ajungând să adune în jurul lor adevărate comunități de fani. 

Iar aici apare una dintre cele mai comune îngrijorări atunci când vine vorba despre jocurile video, mai ales printre părinți: posibilitatea apariției dependenței. 

 

O grijă firească, în contextul în care comunitățile și prieteniile fondate în jurul unui joc pot crea aparența unei realități alternative, dar prea puțin fondată. Cu toate acestea, dependența de jocurile video apare la o mică parte din populația care le consumă, iar semnele ei sunt vizibile din timp. 

Acest articol vine în întâmpinarea grijilor tale, vorbind nu doar despre riscurile jocurilor video, ci și despre beneficiile pe care le aduc. Pentru că jocurile video potrivite pot ajuta la dezvoltarea unei sumedenii de abilități utile în viața de zi cu zi, stimulând procesul cognitiv.

Avantajele jocurilor pe calculator:

Beneficiile sociale

Chiar dacă acțiunea lor se desfășoară în mediul virtual, copiii și adolescenții care sunt pasionați de jocurile pe calculator reușesc să-și dezvolte abilități cât se poate de reale și de utile în dezvoltarea lor pe termen lung. Printre acestea se numără abilități precum leadership-ul, luarea rapidă a deciziilor și rezistența la stress.

 

Ajută la dezvoltarea aptitudinilor de leadership

 

Multe dintre jocurile pe calculator populare printre copii și adolescenți implică sate și cetăți de gestionat. Iar asta înseamnă că un jucător bun, care urcă în clasamentul jocului, va dezvolta abilitățile de lider necesare construirii și gestionării unei comunități. Abilitate utilă în evoluția profesională a adolescentului, în care zona de soft skills contează la fel de mult ca abilitățile tehnice sau pregătirea.

 

Îmbunătățesc capacitatea de luare a deciziilor

 

Jocurile pe calculator implică și rezolvarea unor situații dificile, de cele mai multe ori, dar necesare pentru a evolua în cadrul acestuia. Pentru asta, însă, dat fiind că timpul de rezolvare al situațiilor este de obicei limitat, e necesară o bună capacitate de a lua decizii rapid. Acest lucru este un element benefic pe termen lung, ajutând la o mai bună dezvoltare a individului. Luarea deciziilor este grea, dar indecizia poate duce la pierderea oportunităților și la scăderea productivității.  Un studiu a Universității Stanford din SUA, arată că deciziile rapide sunt definitorii performanței, în timp ce deciziile luate greu pot duce pana la falimentarea unui business.

 

Cresc rezistența la stres

 

Pe lângă asta, modul în care sunt concepute mare parte dintre jocurile pe calculator, cu sarcini de îndeplinit tot mai complexe cu fiecare nivel crescut, aduc cu sine și oportunitatea pentru copil sau adolescent de a își îmbunătăți rezistența la stres. Iar acest lucru se reflectă nu doar în evoluția sa de gamer, ci și în viața de zi cu zi, o mai bună rezistență la stress fiind inclusiv ingredient al reușitei academice și profesionale de mai târziu.

 

Facilitează crearea de noi legături sociale

 

Jocurile video aduc beneficii inclusiv la nivel relațional. Date fiind comunitățile create în jurul fiecărui joc, un beneficiu demn de luat în calcul este și crearea de noi legături sociale între oameni cu interese comune. Astfel, jocurile video oferă oamenilor cu parcursuri diferite posibilitatea de a se cunoaște și a interacționa, devenind un excelent prilej de învățare non-formală. 

 

Întăresc relația cu familia

 

În același timp, jocurile video pot fi un excelent instrument de consolidare a legăturii cu copilul tău. Roaga-l să-ți povestească despre ce e jocul lui preferat, cum decurge acțiunea și, de ce nu, oferă-i posibilitatea unor seri de gaming în familie

Așa, tu te asiguri că rămâi la curent cu viața copilului tău, iar el câștigă timp de calitate cu tine și un partener de încredere pe termen lung, atât on-line, cât și offline.

 

Beneficiile cognitive

 

Unele jocuri sunt, în mod nedrept, cunoscute doar pentru latura lor violentă, fiind generatoare de motive de îngrijorare la nivel social. Cu toate acestea, însă, ele vin cu un set de beneficii pentru jucători ce nu pot fi contestate, inclusiv la nivel cognitiv.

 

Ajută la îmbunătățirea coordonării ochi-mână și a vitezei de reacție

 

Mai buna coordonare ochi-mână și viteza de reacție sunt doar câteva dintre acestea, fiind o abilitate esențial pentru o evoluție bună în cadrul jocului pe termen lung.

În același timp, un beneficiu al jocurilor video este adus de îmbunătățirea atenției la detalii.

 Majoritatea jocurilor video din prezent au o poveste și o grafică foarte detaliate, iar fiecare detaliu, chiar și cele aparent minore, au un rol în economia jocului. 

Astfel, pentru a evolua rapid, trebuie să ai o bună atenție la detalii, pentru a putea gândi strategii coerente pentru tine și echipa ta. O bună strategie în viața de zi cu zi, conferă o direcție clară, care este atat de necesara pentru o viata armonioasa. 

 

Îmbunătățesc capacitatea de concentrare

 

Dacă putem vorbi de un beneficiu comun al tuturor tipurilor de jocuri video, indiferent că sunt jocuri de acțiune, jocuri cu tematică istorică sau educațională, acesta este reprezentat de creșterea capacității de concentrare. Un joc video, indiferent de gradul său de complexitate, îți impune să te concentrezi la joc.

Acest lucru face ca jocurile video să fie studiate clinic pentru a se vedea impactul lor asupra plasticității creierului și funcțiilor cognitive. În același timp sunt derulate studii privind ameliorarea afecțiunilor precum demența, ADHD-ul sau tulburările de spectru autist prin intermediul terapiei cu jocuri video. 

 

Îmbunătățesc creativitatea

 

Totodată, jocurile video au un impact demonstrat asupra creativității unui individ, prin prisma situațiilor complexe și variate la care expun jucătorii. Astfel, găsirea unor soluții cât mai creative de a rezolva sarcinile rapid pentru a trece la nivelul următor și a crește în ierarhia jocului duce, prin constanță, la indivizi mai creativi în viața de zi cu zi. 

 

Sunt un mod bun de autocunoaștere

 

De asemenea, un lucru mai puțin discutat când se vorbește despre avantaje este utilitatea jocurilor ca metodă de autocunoaștere și dezvoltare morală. Toate jocurile video, indiferent că discutăm despre jocuri de strategie, de acțiune, jocuri cu tematică istorică sau educaționale, pun jucătorii într-o gamă mult mai variată de situații decât cele din viața de zi cu zi. 

Astfel, consumatorii de jocuri pe calculator au șansa de a se cunoaște mai bine, experimentând situații nefamiliare. În funcție de scenariul jocului, putând fi puși chiar în postura de a-și descoperi și analiza convingerile morale, ce ar fi sau nu dispuși să facă, acest lucru contribuind la o mai bună cunoaștere de sine. 

 

Beneficii pe termen lung

 

Pe lângă beneficiile la nivel cognitiv și relațional pe care le aduc jocurile pe calculator atunci când sunt utilizate inteligent, mai există și beneficii care se văd cu trecerea timpului. Printre acestea se numără faptul că sunt concepute astfel încât să trezească jucătorilor curiozitatea pentru domenii cum ar fi arta, istoria, sau chiar domenii tehnice, ca designul grafic sau programarea. 

Astfel, cei mici descoperă nu doar  posibilitatea de a face carieră din gaming, fiind o industrie ce se dezvoltă spectaculos de la un an la altul, dar și domenii de care sunt legate jocurile lor preferate. Explorând aceste curiozități, își pot descoperi noi aptitudini și înclinații, având astfel șanse mai mari să învețe lucruri care să le fie cu adevărat utile pe viitor.

Cum identifici dependența de jocuri video și ce poți face

 

Cu toate avantajele și oportunitățile aduse de lumea jocurilor video în viețile noastre, cea mai frecventă discuție este cea legată de dependența de jocuri. Aceasta a fost clasificată de forurile științifice internaționale drept o afecțiune psihologică, iar în unele țări există inclusiv centre de dezintoxicare pentru persoanele dependente de jocurile video. Cu toate acestea, însă, discuția despre dependența de jocurile video este una amplă, cu multe nuanțe de luat în considerare. 

 

 

Primul lucru care trebuie luat în calcul atunci când deschidem subiectul dependenței de jocurile pe calculator este frecvența. Chiar dacă jocurile video reprezintă o alegere tot mai populară pentru momentele de relaxare cu prietenii, dependența de jocurile video, în sensul său clinic, afectează doar o mică parte a jucătorilor.

 

Pentru a te asigura că într-adevăr copilul tău are o problemă reală cu dependența de jocurile pe calculator, trebuie întâi să ai o bună relație cu el și multă răbdare. Asta fiindcă este vorba despre o dependență ce se instalează lent, iar schimbările de comportament, fiind subtile, pot scăpa vederii la început. 

Tocmai de aceea, specialiștii în domeniu susțin că perioada de ținere sub observație, înainte de a eticheta o persoană ca fiind dependentă de jocurile video, este de 12 luni calendaristice. 

 

Principalele semne de dependență sunt stările de neliniște în perioadele când nu are acces la joc, probleme cu școala, familia sau locul de muncă din cauza jocurilor, preocuparea excesivă pentru activitatea din joc, dar și mințitul apropiaților cu privire la orele petrecute jucându-se pe calculator. 

Dacă oricare două din aceste simptome sunt prezente constant timp de 12 luni, recomandarea este să apelați la ajutor specializat. 

 

Cu toate acestea, însă, jocurile video dau rareori dependență, iar beneficiile lor, atât cognitive, cât și sociale, nu pot fi trecute cu vederea. Tocmai de aceea este necesar să te informezi despre pasiunea pentru gaming a copilului tău, pentru a îl putea îndruma cât mai eficient. 

Cum să faci carieră din gaming

La fel ca în cazul sporturilor, cei care devin jucători profesioniști de jocuri video reprezintă o minoritate. Cu toate acestea, însă, dată fiind creșterea constantă a industriei de gaming, oportunitățile de a face o carieră din pasiune sunt tot mai variate.

 

Astfel, un pasionat de gaming poate ajunge să câștige bani din organizarea evenimentelor de profil, marketing nișat sau, dacă există aptitudini, din coding și design.

Pentru că, până la jocul lansat, există o multitudine de pași tehnici ce trebuiesc urmați, copilul tău poate învăța, pornind de la pasiunea sa pentru jocurile pe calculator, lucruri mult mai tehnice. 

Ajută-ți copilul să dobândească abilități digitale pentru viitor

 

Dacă ai un copil interesat de cum se fac jocurile video, Logiscool s-ar putea să fie locul potrivit pentru el și pasiunea lui. Aici copiii învață noțiuni de programare după un curriculum adaptat vârstei lor. Procesul de învățare are loc  într-o atmosferă relaxată, în care își pot explora curiozitatea pornind de la jocuri celebre, cum ar fi Angry Birds sau Pokemon Go. 

 

Până acum, Logiscool a ajutat 30.000 de copii și adolescenți să învețe programare în cele 50 de locații din România, deschizându-le drumul spre o carieră pornită din pasiune. Curriculum-ul este unul modular, centrat pe dezvoltarea copiilor pe mai mulți ani. 

 

Cursul Unity este conceput pentru adolescenții cu vârste între 14-17 ani care sunt interesați de dezvoltarea jocurilor video 2D, 3D, VR, și care au minime cunoștințe de programare. Trecând prin procesul de dezvoltare a jocurilor 3D, copilul tău va deprinde și limbajul de programare C#, punând astfel bazele unei cariere viitoare care să-l atragă. 

În plus, dată fiind complexitatea creării unui joc video, poți alege cursul de Python (Godot), conceput pentru adolescenții cu vârste între 12-18 ani care vor să învețe cum să construiască un joc video 2D, 3D, VR, și care au deja noțiuni de programare. Acesta este recomandat în special pentru cei care au terminat măcar două module Logiscool sau au cunoștințe anterioare despre programare. 

 

O alta alternativa este cursul de introducere în elementele de bază Python, un curs potrivit atat elevilor noi, cat și celor actuali care vor sa invete un nou limbaj de programare.

 

În funcție de cum se desfășoară cursul, on-line sau la unul din sediile Logiscool, copilul tău va avea nevoie de acces la un cont Google și un Flash Drive, sau de computer/laptop cu o conexiune stabilă la internet, căști, microfon și, opțional, o cameră web. Software-ul necesar, precum și ajutorul cu instalarea sa, vor fi acoperite de noi. 

 

Găsește cele mai bune cursuri de programare pentru copilul tău!