10+ Idei de jocuri distractive pentru copii, de jucat în casă- Logiscool

Educaţie
6 oct. 2021

Generațiile noi își trăiesc copilăria în moduri foarte diferite de cele în care au făcut-o părinții lor, dar dorința de joacă a rămas aceeași. Dacă vrei să-ți scoți copilul din monotonia unei vieți predominant on-line, joacă-te cu el. Arată-i jocurile distractive pe care le jucai la vârsta lui atunci când era nevoie să stai în casă și, cine știe, s-ar putea să-ți placă.

 

Iar pentru momentele în care nu-ți vine nimic în minte, Logiscool ți-a pregătit o listă cu câteva idei de jocuri simple, dar distractive, pe care să le testați împreună.

Seară de jocuri pe calculator

Copiii noștri petrec tot mai mult timp în lumea virtuală, așa că e important să înțelegem lucrurile în profunzime, pentru a putea să le fim de ajutor. Contrar opinie generale, jocurile video au și multe avantaje, cum ar fi crearea de noi legături sociale. Roagă-ți copilul să-ți povestească despre jocul preferat, și petrece o seară în compania lui, jucându-vă împreună. 

 

Astfel, el va avea parte de momente frumoase în compania ta, iar tu ai ocazia să atingi teme de interes, cum ar fi siguranța lui în mediul digital. Iar dacă domeniul jocurilor video este mai mult decât un interes pasager pentru el, îi poți oferi oportunitatea de a descoperi cum se face un joc video, într-un cadru sigur și interactiv.

Șah

Un joc întotdeauna de actualitate, șahul este un mod excelent de petrecere a timpului liber. Nu doar că este un joc captivant și necostisitor, ci vine cu multiple beneficii pentru dezvoltarea pe termen lung a celui mic. Este deja cunoscut faptul că șahul ajută la o mai bună capacitate de orientare spațială, o mai bună capacitate de analiză și de a lua decizii rapide, toate skill-uri utile pe viitor indiferent de ce carieră ar alege.

Doctorul și pacientul

Toți ne-am jucat măcar o dată în copilărie de-a doctorul și pacientul. Revino în lumea copilăriei pentru câteva clipe și lasă-l pe cel mic să te bandajeze sau să-ți ia temperatura. Îi poți explica apoi despre manevrele de prim-ajutor și de ce e important să le cunoască.

Cum se joacă: Intră în ipostaza de pacient al celui mic: pretinde, de exemplu, că te-ai lovit și că te doare, iar el va trebui să te ajute. Lasă-i pe mână trusa cu bandaje și asistă-l atunci când te tratează. Roagă-l să-ți explice ce vrea să facă și de ce crede că te-ar putea ajuta. 

Ghicește ce lipsește

Fă dintr-o zi banală un moment special și amuzant alături de copilul tău. Testează-i perspicacitatea și ajută-l să-și sporească atenția la detalii și memoria în timp ce vă distrați.

Cum se joacă:  Ia câteva obiecte, în funcție de vârsta și nivelul lui de dezvoltare, aranjează-le în fața celui mici, leagă-l la ochi timp de 30 de secunde, iar apoi roagă-l să-ți enumere obiectele care lipsesc. Ulterior, inversați rolurile, și lasă-l pe cel mic să îți dea de ghicit. Țineți scorul și stabiliți de la începutul jocului care pot fi premiile pe care le puteți câștiga. Astfel, el își va exersa atenția la detalii, iar tu petreci mai mult timp cu el.

Fazan

Unul dintre cele mai iubite jocuri ale copilăriei combină competiția cu educația prin joacă. Acest joc ajută la dezvoltarea limbajului, memoriei, imaginației, dar și a atenției.

Cum se joacă: Stabiliți ordinea jucătorilor. Primul jucător spune alfabetul în gând până când următorul jucător spune stop. Al doilea jucător va spune un cuvânt care începe cu litera la care s-a oprit primul jucător. Jucătorul care nu știe să spună un cuvânt care începe cu ultimele două litere ale cuvântului anterior, primește drept pedeapsă un F, prima literă din FAZAN. Jucătorii care adună toate literele din FAZAN sunt eliminați, iar cine are cele mai puține pedepse, câștigă jocul.

 

Mini basketball

Dacă ai un copil dinamic, căruia îi lipsesc ieșirile afară, la joacă, poți improviza în living un teren de baschet și să vă jucați împreună.

Cum se joacă: Folosește-te de două coșuri de gunoi goale ca să faceți coșuri de baschet, iar șosetele făcute ghem pot fi folosite drept minge. Cine înscrie cele mai multe mingi în coșul celuilalt, câștigă.

Roșu și negru

Un joc potrivit pentru zilele încărcate, Roșu și Negru are darul de a ține copiii în priză chiar dacă tu nu te joci în momentul respectiv cu ei. 

Cum se joacă: Pune-le să asculte  o poveste în care apar de multe ori cuvintele roșu și negru, și lasă-le celor mici câte o foaie de hârtie împărțită în două coloane. Aceștia vor trebui să facă un semn pe coloana corespunzătoare de fiecare dată când roșu sau negru apar în poveste. Poți înlocui cuvintele roșu sau negru cu oricare alte două cuvinte. Pe canalul de Youtube al celor de la HeyKids găsești povestea Scufița roșie și multe alte povești îndrăgite de cei mici.

Puzzle

Niciodată puzzle-urile nu au încetat să fie căutate de copii. Frumoase, cu grade diferite de complexitate, potrivite vârstei lor, sunt jocul perfect pentru momentele în care îi vrei departe de ecran. Poți alege între mai multe tipuri de puzzle, de la cel simplu, cu imagini, la cele 3D sau care conțin cuvinte, pentru ca varietatea să nu lipsească din viața celor mici.

Vânătoarea de obiecte

Ajută-ți copilul să își exerseze atenția la detalii cu un joc simplu, dar care va stârni interesul numaidecât. 

Cum se joacă: Ascunde câteva obiecte într-una din camerele locuinței voastre, și spune-i că are 10 minute la dispoziție să le găsească. Fă-i o listă cu obiectele căutate, în funcție de ce aveți prin casă (poate fi ceva pufos, ceva transparent, ceva rotund, ceva care începe cu A, ceva din plastic) și roagă-l să pună obiectele într-o cutie. Ulterior, schimbă locul cu el, și vezi ce obiecte îți va cere să găsești și cât timp îți va lăsa la dispoziție. 

Spune-mi o poveste

Dacă ai un copil care iubește poveștile, provoacă-i imaginația și schimbați rolurile. 

Cum se joacă: Dă-i câteva cuvinte și un termen potrivit vârstei lui în care să scrie și mai apoi să-ți spună o poveste în care să apară cuvintele alese de tine. Te va ajuta să-l cunoști mai bine, dar și să își exerseze imaginația și vocabularul și, cine știe, poate chiar să-și descopere un talent ascuns.

Twister

Un joc de Twister poate fi alegerea ideală pentru o seară amuzantă în familie. Dacă ai un copil care iubește mișcarea, sau, din contră, poate ai vrea să fie mai activ, niște muzică și un covoraș de Twist o să aducă buna dispoziție în casa voastră.Totul în timp ce va exersati mobilitatea într-un mediu sigur.

Cum se joacă: Ai nevoie de covorașul pentru Twister și ruletă. Covorașul are 24 de cercuri, aliniate câte 6: șase cercuri roșii, șase verzi, șase galbene, șase albastre. Ruleta este împărțită în 4 secțiuni, care reprezintă: mâna stângă, mâna dreaptă, piciorul stâng, piciorul drept. Mai departe, fiecare secțiune este împărțită în cele 4 culori. Un arbitru stabilit înainte va învârti ruleta, iar jucatorii vor urma instrucțiunile acestuia, de exemplu: piciorul stang pe culoarea verde.

 

Jocuri pe hârtie pentru copiii pasionați de scris sau desen

 

Pictionary

Un joc ce stimulează gândirea abstractă, coordonarea ochi-mână și motricitatea fină a copilului tău într-un mod distractiv, Pictionary este o soluție inedită de petrecere a timpului liber.

Cum se joacă: Ai nevoie de minim 3 jucători, tabla și cărțile de joc Pictionary, foi, pixuri, două zaruri și un cronometru. Unul din jucători trage o carte și desenează ce i-a picat (de exemplu, un trandafir). Ceilalți jucători trebuie să ghicească ce exprimă desenul. Jucătorii care ghicesc corect avansează pe tabla de joc câte o poziție. Cel care ajunge primul la finalul indicat pe tabla de joc,câștigă.

X și 0

Unul dintre cele mai iubite jocuri pe hârtie, X și 0 e metoda ideală de a petrece momente distractive alături de copilul tău, în timp ce-l ajuți să-și dezvolte inteligența analitică și capacitatea de concentrare.

Cum se joacă: Pe o foaie de hârtie trasează un pătrat mare, pe care îl împarți în 12 pătrate mai mici. Jucătorii trebuie să aleagă dacă sunt X sau 0, și să completeze o linie pe verticală, orizontală sau diagonală cu simbolul ales. Primul jucător care face linia, câștigă.

Joaca de-a alfabetul

Stimulează-ți copilul să își consolideze cunoașterea lumii înconjurătoare într-un mod distractiv pentru întreaga familie.

Cum se joacă:  Pe o foaie de hârtie, notează pe verticală toate literele alfabetului în ordinea lor. Apoi, stabilește o limită de timp și un premiu. Provoacă jucătorii să enumere, pornind de la un nume de oraș sau de animal, cât mai multe cuvinte care încep cu fiecare dintre literele alfabetului. 

Jocul va fi câștigat de jucătorul care va avea cea mai lungă listă de cuvinte corecte, notate în cel mai scurt timp.

Spânzurătoarea

Un joc popular indiferent de vârsta participanților, Spânzurătoarea te ajută să testezi atenția și achizițiile verbale ale copilului într-un mod distractiv.

Cum se joacă: Pe o foaie de hârtie treci prima și ultima literă a cuvântului, cu spații între ele pentru literele care lipsesc. Pentru fiecare literă ghicită greșit, se adaugă câte un element spânzurătorii.

 

Jocuri cu cărți pentru copii

 

Război

Un joc de cărți popular atât în rândurile copiilor, cât și ale adulților, Război poate fi o idee minunată de petrecere a timpului într-un mod distractiv atunci când stați în casă.

Cum se joacă: Cele 52 de cărți sunt împărțite între jucători, și toți păstrează teancul de cărți pe masă, așezat cu fața în jos. Cărțile de joc au valoarea cea mai mare în ordine descrescătoare: As, Popă, Damă, Valet. Fiecare jucător lasă jos o carte din teancul său, iar jucătorul a cărui carte are cea mai mare valoare adună toate cărțile de pe masă. Atunci când doi jucători dau aceeași carte, ei ajung la război, ceea ce înseamnă că vor trebui să lase jos mai multe cărți fiecare, în funcție de valoarea acelei cărți (dacă au dat amândoi 5, vor da jos fiecare câte 5 cărți), iar ultima carte decide cine adună toate cărțile de pe masă. Câștigă jucătorul care adună toate cărțile.

Macao sau UNO

Un alt joc de cărți distractiv pe care-l poți încerca alături de copilul tău este Macao. Spre deosebire de Război, însă, aici miza este să rămâi primul fără cărți în mână.

Cum se joacă: Fiecare jucător primește câte cinci cărți, iar următoarea carte din teanc se pune în mijlocul mesei. Jucătorul care începe trebuie să pună o carte cu același număr sau semn. Același lucru fac și ceilalți jucători, iar dacă un jucător are mai multe cărți cu același semn sau valoare ca cea de pe masă, le poate pune jos pe toate. Dacă un jucător nu are sau nu poate da nici o carte jos, el trebuie să extragă o carte din teanc. Atunci când un jucător rămâne cu o singură carte în mână, el trebuie să spună macao. În cazul în care alt jucător zice mai repede, el va trebui să extragă cinci cărți din pachet. Jucătorul care rămâne primul fără cărți în mână câștigă jocul.

Șeptică

O alegere simplă și distractivă este și popularul joc de cărți Șeptică. Aici miza este să aduni cât mai multe puncte.

Cum se joacă: Alegi 32 de cărți de la 7 în sus. Dacă sunteți doar 3 jucători, se vor scoate și 2 de 8, pentru a rămâne cu 30 de cărți. Cărțile care valorează puncte sunt 10 și A, iar 7 (și 8, în cazul celor 3 jucători), sunt considerate tăieturi. Toți jucătorii primesc câte 4 cărți. Primul jucător pune jos o carte, iar dacă ceilalți jucători nu îl ”taie” punând 7 sau o carte identică jos, el ia toate cărțile. Primul jucător poate să lase cărțile celui care a tăiat ultimul, sau poate tăia în continuare. După ce se iau cărțile, se împart din nou câte 4 cărți fiecărui jucător. Câștigătorul jocului este cel care adună cele mai multe cărți de 10 și A.

Mă îndoiesc

Un joc distractiv și care este de ajutor pentru dezvoltarea abilităților de comunicare non-verbală, Mă îndoiesc este și el un mod excelent de petrecere a timpului liber atunci când trebuie să stați în casă.

Cum se joacă: Se împart toate cărțile tuturor jucătorilor. Primul jucător pune jos un A, al doilea un 2, și așa mai departe. Când un jucător pune jos, poate să pună fie una, fie patru cărți, și trebuie să spună ce cărți a pus. Dacă un alt jucător crede că nu e adevărat, el trebuie să spună mă îndoiesc, și cărțile vor fi întoarse cu fața în sus. Dacă este adevărat, iar valoarea cărților date jos este aceeași cu cea declarată, cel care a strigat mă îndoiesc va lua toate cărțile. În caz contrar, ele sunt luate de cel care le-a pus jos. Ultimul jucător rămas cu cărți în mână, pierde. 

 

Cel mai important: nu uitați să vă distrați. Râdeți cât mai mult, bucurați-vă de timpul petrecut împreună și creați amintiri prețioase de care sa va aduceți aminte peste ani. Alocă timp pentru a te relaxa și distra alături de copilul tău: susține-l să învețe  ceva nou, să descopere  o nouă pasiune, sau sa aprofundeze una  pe care deja o cunoștea.


La Logiscool îmbinăm jocul cu activitățile educaționale, iar cei mici pot învăța într-un mediu sigur despre lucruri care îi pasionează. Înscrie-ți azi copilul la un  workshop de  ilustrație digitală, crearea jocurilor video sau un curs de siguranță digitală pentru copii!!