Cum să înveți programare ca începător: nu trebuie să aștepți facultatea ca să-ți codezi propriile jocuri și aplicații

Programare & tehnologie
1 sept. 2020

Abia aștepți să ajungi la liceu sau la facultate ca să înveți, în sfârșit, cum stă treaba cu programarea? Fie că e hobby sau o curiozitate, pentru că îți place deja să te joci cu tehnologia, nu e nevoie să aștepți să fii adult ca să înveți să codezi. 

 

Poți să înveți programare de la orice vârstă și nu doar dacă vrei să devii programator. Într-o lume în care digitalizarea devine din ce în ce mai prezentă, cunoștințele și abilitățile învățate programând îți vor fi de mare folos în multe domenii care, poate, îți plac mai mult, inclusiv pentru meseriile viitorului

 

Așadar, ești gata să explorezi lumea programării? 

 

Sigur ai o mulțime de întrebări despre cum pornești, ce e OK să înveți mai întâi sau cum poți să-ți creezi propriile jocuri și aplicații așa cum ți le imaginezi. 

 

Am stat de vorbă cu instructorii Logiscool despre cele mai comune întrebări pe care le au începătorii și ți-am pregătit un ghid cu răspunsuri și informații utile. Află tot ce ai nevoie să știi când decizi să înveți programare în ritmul tău.

 

 

 

1. Când e cel mai bine să începi să înveți programare? Există o vârstă recomandată?

Programarea pentru începători nu ține cont de vârstă. 

 

Cu toate că mulți fac informatică în școli (de obicei în licee de profil), nu există un moment anume ca să înveți să codezi. Singura recomandare este: cu cât mai devreme, cu atât mai bine!

 

Așa cum arată educația în țări precum Belgia, Finlanda, Franța, Marea Britanie, cel mai bun moment să înveți programare este din ciclul primar, când copiii sunt foarte receptivi la a deprinde abilități cheie de programare și robotică; desigur, totul adaptat vârstei. 

 

În Finlanda, de exemplu, programarea este parte din curricula școlară națională din 2016 (parte din lecțiile de matematică și arte), fiind văzută drept o competență civică necesară generației viitorului. Lecțiile lor de programare încep chiar din clasa întâi prin jocuri (clasele I-II) și, apoi, programare vizuală (din clasa a III-a) și text (mai ales din clasele VII-VIII), care ajută tinerii să învețe abilități de bază în orice domeniu de viitor: alfabetizarea digitală, gândirea algoritmică, noțiuni de robotică și de automatizare, astfel încât ei să creeze și să construiască diferite produse încă din școală.

 

Practic, de la an la an, elevii învață cum să gândească logic și organizat, cum să rezolve probleme, cum să se exprime și să aibă un bun management al activităților. 

 

Tinerii învață prin programare cum să rezolve o mulțime de lucruri pentru ei, cât și pentru cei din jur. 

 

În plus, copiii folosesc computere, tablete și telefoane de când sunt mici. Prin urmare, cel mai bine este să începi să înveți programare atunci când vrei să devii un creator digital și să creezi lucruri fun și chiar utile pentru tine și ceilalți.  

 

Dacă nu știi exact cum sa începi aventura în lumea programării, la Logiscool avem module pentru începători tineri, special adaptate în funcție de nivelul de cunoștințe și de vârstă. Te-așteaptă nu doar un proces ușor și personalizat de învățare, dar și o experiență cool și distractivă, care te poate duce departe!

 

Cei mai mici elevi au 7 ani și sunt cel puțin în clasa I la școală și au un modul dedicat de Introducere în IT. Însă ai și cursuri de programare pe diferite grupe, de la clasa a II-a la liceu

 

Ca să te convingi că vârsta nu contează când vrei să înveți programare, eleva noastră Carla a reușit, la doar 10 ani, să câștige o medalie de aur la un concurs național de programare, cu un joc creat în doar 90 de minute în platforma Logiscool, Scoolcode.

 

 

2. De ce ai nevoie ca începător? Îți trebuie matematică pentru a învăța programare?

Mulți dintre voi se întreabă: OK, mă apuc de programare, dar nu-mi trebuie multă mate? 

 

Răspunsul trainerilor Logiscool este că, pentru a învăța programare, nu îți trebuie matematică. Te poate ajuta, însă nu este necesară.  

 

În schimb, un curs de programare ți s-ar potrivi cu siguranță dacă:

 

- Îți place să înveți lucruri noi, constant

- Îți plac jocurile, Minecraft, Roblox, inclusiv cele de strategie

- Când rezolvi o provocare îi oferi toată atenția - și îți place să faci asta

- Ceilalți te laudă pentru creativitate și pentru mulțimea de idei cu care vii

- Prietenii tăi știu că ești om de echipă

 

 

Oricine poate învăța să programeze și merită să facă o încercare indiferent de înclinații, de hobby-uri sau de ce învață la școală. 

 

Nu îți trebuie cunoștințe specifice de matematică sau IT, așa cum le spunem și noi tinerilor la cursurile de programare pentru începători la Logiscool.

 

În schimb, ce recomandă instructorii este să te asiguri că:

  • Folosești abilități de viitor precum logica și rezolvarea de probleme, colaborarea virtuală, alfabetizarea digitală și creativitate
  • Ai un mediu de lucru prietenos unde înveți lucruri noi și simți că progresezi în timp real
  • Folosești resursele potrivite ție, de la cărți sau tutoriale, la cursuri de programare pentru începători online sau fizice, cu sau fără mentori etc.

Pentru că vorbim de tineri curioși de programare încă din școală, cel mai mult te vor ajuta cursurile interactive care nu te plictisesc, nu-i așa? 

 

La Logiscool, înveți prin proiecte tip joc pentru că programarea merită să fie o activitate plăcută și fun, iar experiența la curs, una de neuitat pentru elevi. Cursurile de programare pentru începători au loc în funcție de semestrele de școală sau vacanțe, tocmai ca să te bucuri de tot ce înveți și să ai libertate de mișcare.  

 

Iată un video în care poți vedea exact cum programează elevii Logiscool în Scoolcode.

 

3. Care sunt primii pași pentru a te apuca de programare?

Mulți se gândesc să se apuce de învățat programare de la zero, singuri. Însă, pentru că începutul este cel mai important, iar volumul de informații este foarte mare în acest univers digital, e posibil ca după câteva săptămâni de încercări să renunțe.

 

Ca să ai un start bun, ai nevoie să înveți principiile și bazele programării ca să le aplici logic în proiecte distractive și, modul după modul, să construiești pe ele cu alte noțiuni învățate, pentru idei tot mai complexe.

 

Iar acești primi pași în programare se învață cele mai bine cu un instructor. Este foarte important ca, la început, să fie cineva pregătit care te îndrumă și te ajută direct. 

 

Ți-ar plăcea și ție să lucrezi ghidat de un instructor specializat pe diferite proiecte de tip joc și să înveți din proprie experiență, testând ideile tale

 

Poți face asta la cursurile de programare pentru începători între 7-17 ani, la centrele Logiscool din țară sau în sesiuni online cu predare interactivă, unde te așteaptă peste 200 de instructori din toată țara.

 

Predarea interactivă contează foarte mult la început, pentru că ai acces la ecranul instructorului și invers (poți partaja ecranul tău) pentru explicații și ghidaj în proiecte în timp real. Sună cool, nu?

 

Nici nu trebuie să-ți faci griji că vei fi într-o clasă plină. Grupele sunt mici, de 6-10 cursanți de vârstă apropiată, cu un instructor specializat astfel încât lecția să decurgă optim pentru toți, în condiții de siguranță.

 

Înscrie-te aici pentru cursurile de programare Logiscool LIVE! pentru începători  

 

 

4. Cu ce limbaje de programare e bine să începi?

Este una dintre întrebările arzătoare pe care mulți le au când vor să înceapă să învețe programare. Mai ales pentru că aplicațiile mobile cele mai cool și jocurile cele mai populare de astăzi folosesc limbaje pe care sigur vrei să le înveți și tu ca să-ți codezi propria aplicație sau video game. 

 

Începe simplu, cu limbaje de programare mai ușoare, adaptate special pentru grupe de vârstă, pentru a asimila principiile și bazele programării cât mai eficient și distractiv. 

 

Odată ce înveți noțiunile de bază și avansezi, poți trece la programarea text și, da, la interacțiunea cu cele mai populare limbaje de programare!

 

Cursurile de programare Logiscool se bazează pe platforma Scoolcode. Modul de programare te ajută să simți cum avansezi rapid și cum poți crea cu succes jocuri, animații, programe, aplicații tot mai interesante.

 

 

Iată cum înveți programare ca începător, la cursurile Logiscool:

  • Pentru programarea de la zero, începi cu programarea vizuală (Blox), indiferent ce vârstă ai. Ea te ajută să înțelegi gândirea algoritmică necesară în scrierea de cod, prin diferite jocuri pe care le creezi cu ajutorul blocurilor vizuale. 
  • După ce înveți primele module introductive, treci la comenzi din ce în ce mai complicate folosind și programarea bazată pe text, în modul MIXT. 
  • Elevii între 13-15 ani pot crea aplicații mai complexe într-un mod mai independent, iar nativii digitali care au peste 16 ani (sau au trecut deja prin celelalte etape) trec la programarea bazată doar pe text. 
  • Ai trecut de aceste module din platforma Scoolcode? Ești gata pentru limbajele de programare precum JavaScript, Unity sau Python!

Iată câteva limbaje de programare pentru tinerii care doresc să învețe de la zero:

  • Scratch este un limbaj educațional creat în cadrul Institutului de Tehnologie din Massachusetts (MIT) pentru cei între 8-16 ani, potrivit pentru animații, jocuri și povești interactive.
  • Blockly este un limbaj vizual conceput de Google care se bazează pe mai multe limbaje de programare (JavaScript, Python, PHP, Lua și Dark), ideal pentru copiii de peste 8 ani care doresc să învețe programare acasă sau la școală.
  • Python este un limbaj de programare accesibil pentru copiii de peste 10 ani, care folosește textul pentru a crea aplicații și jocuri. Este ideal pentru introducerea în bazele programării și învățarea limbajelor mai complexe în viitor.
  • Unity este o aplicație care îți permite să te joci cu obiecte 3D și să scrii cod în C#, limbaj similar cu Java. 
  • Lua (Roblox) este similar cu Python, dar mai ușor pentru a-i ajuta pe copii să codeze fără probleme de sintaxă, când încep să învețe programare bazată pe text. 
  • JavaScript este unul dintre cele mai importante limbaje, folosit în aproape orice. De aceea, e recomandat celor de peste 10 ani, cu oarecare experiență în alte limbaje.  

Află mai multe despre limbajele de programare potrivite pentru copii și cum le pot folosi în cel mai cool mod!

 

 

Dacă vrei să faci primii pași spre a deveni un viitor programator sau să-ți creezi o aplicație mobilă populară printre colegi și prieteni, programa noastră este gândită pe mai multe module și pe mai mulți ani de studiu, în funcție de nivelul la care vrei să ajungi. 

 

Școala noastră folosește aceeași programă atât la cursurile online, cât și la cele fizice, pe platforma educațională Scoolcode. Ai acces la înregistrări, quiz-uri și alte resurse utile pentru aprofundarea noțiunilor de programare pentru aplicații, jocuri și animații. 

 

Ești curios de mai mult? Dacă ai între 14 și 17 ani, hai la cursurile online Live! de programare pentru începători!

 

5. The Big Q: în cât timp poți învăța programare de la zero?

 

Am ajuns și la marea întrebare pe care o au aproape toți cei care doresc să învețe să codeze: în cât timp pot învăța programare la nivelul de începător?

 

Răspunsul diferă în funcție de:

  • Vârsta la care începi: noțiunile pe care le învață un copil de 7 ani nu se compară cu cele învățate de un adolescent de 16 ani.
  • Procesul de învățare: participi la cursuri intensive o dată pe an sau alegi învățarea etapizată, modul după modul? 
  • Metoda de învățare: înveți cu instructor sau singur? Urmezi tutoriale înregistrate sau cursuri în timp real?
  • Abilitățile și pasiunile pe care le ai: unii sunt mai atrași de robotică sau de cum se construiesc “în spate” jocurile sau aplicațiile, alții au o pasiune pentru design, fotografie sau animație; unii tineri au deja o gândire flexibilă și logică etc. 

Depinde foarte mult și ce înțelege fiecare că înseamnă să fii programator începător. Însă este, până la urmă, o știință a viitorului care evoluează pornind mereu de la anumite principii de bază. 

 

 

Nu toată lumea vrea să fie programator în viitor, dar programarea va fi o componentă în toate domeniile esențiale, iar cunoștințele de programare și IT vor fi la fel de importante precum cele de limbi străine, în toată lumea. 

 

Așadar, învață-le pas cu pas și aplică-le apoi, timp de câteva luni, în diferite proiecte fun, fie ele jocuri, aplicații, animații sau website-uri, în funcție de cum avansezi. Ele vor putea deveni chiar portofoliul tău de proiecte pentru internship-uri sau joburi de programator, la facultate! 

Înscrie-te la cursurile Logiscool!

Majoritatea elevilor de la cursurile noastre de programare sunt tineri începători, care nu au nevoie de cunoștințe de matematică sau IT pentru a învăța să codezeAvem cursuri dedicate tuturor tinerilor, inclusiv copii de 7 ani care fac primii pași în programare! Așadar, nu contează când începi să înveți, cel mai mult contează curiozitatea!

 

Dacă ai până în 14 ani și alegi cursurile de programare Logiscool, poți învăța bazele programării în 16 sesiuni online, live de 90 de minute (1-2 ori pe săptămână). Te poți înscrie la cursul de programare aici - sau poți testa experiența la o sesiune demo gratis!

 

Dacă ai între 14-17 ani, ai cursuri adaptate pentru a învăța bazele codării în 10 sesiuni online live, cu instructor specializat. Alege o sesiune demo gratuită sau înscrie-te la curs aici.

 

Vei avea acces și la o comunitate internațională de tineri pentru a face schimb de idei, proiecte și experiență! 

 

Înscrie-te la cursurile de programare pentru începători Logiscool și învață cum să-ți aduci la viață ideile cool și creative, indiferent de vârstă!