6 tipp, hogy a gyermekek természetes kíváncsisága hasznos tudássá fejlődhessen

Oktatás
Logiscool
2021. szept. 1.

Tony Wagner amerikai oktatási szakértő kutatómunkája során hét olyan készséget azonosított be, amik szükségesek boldoguláshoz a 21. században. Ezek közé tartozik a kíváncsiság és képzelőerő is, melynek fontosságára Albert Einstein is ráérzett, amikor azt mondta, "Nincsenek különleges képességeim. Egyszerűen csak szenvedélyesen kíváncsi vagyok."

A kíváncsiság a felfedezés öröme, és a motiváció, hogy válaszokat keressünk az ismeretlenre. Azonban egyúttal ősi, természetes ösztön is, ami az egyedfejlődés létfontosságú eszköze, és az állatvilágban is megfigyelhető. Szoros kapcsolatban áll a neuroplaszticitással, az agynak azon képességével, hogy külső ingerek hatására megváltozzon.

A gyermekkori, úgynevezett kritikus plaszticitás és az azt kihasználó kíváncsiság a korai fejlődés kulcsa: egy csecsemő erőfeszítés nélkül tanulja meg szülei nyelvét, csak az által, hogy folyamatosan hallja. A kisgyerek ugyanígy, "magától" képes megtanulni szinte mindent, a családi szokásoktól kezdve a kedvenc filmzenéken át a síelésig. Ez azonban csak egy bizonyos ideig van így, hiszen a kritikus plaszticitás kamaszkorra megszűnik. Átveszi a helyét a kompetitív plaszticitás, ami azt jelenti, hogy az agy csak akkor "kapcsolja be" ezt a fajta tanulási módszert, ha az egyén számára fontos információkról van szó. Célszerű tehát még gyerekkorban kihasználni a kíváncsiságot és ezt a megnövekedett tanulási készséget, mert később már elszáll ez a lehetőség.

apa a fiával a tengerparton a tengerre mutatva

A gyermeki kíváncsiságnak állít emlékművet a jelenleg is a Marson működő Curiosity, vagyis "Kíváncsiság" marsjáró, hiszen a nevét annak idején az Egyesült Államok iskolásai között kiírt verseny döntötte el. Akkor a 12 éves Clara Ma javaslatát fogadták el, aki ezzel indokolta a névválasztását: "A kíváncsiság egy örök láng, ami mindenki fejében ott lángol. Miatta kelek fel reggel, és miatta tűnődöm el azon, hogy az élet milyen meglepetéssel fog megdobni aznap. A kíváncsiság egy csodálatos erő.”

Van azonban gyakorlati haszna is a kíváncsiságnak: kutatások szerint számos módon javítja életünket. A kíváncsi emberek átlagosan boldogabbak, mivel az új dolgok megismerése jó érzés. Jobban teljesítenek az iskolában, és ez különösképpen igaz az alacsonyabb társadalmi-gazdasági hátterű gyerekekre, akik számára a statisztikák szerint ez a legnagyobb "kiegyenlítő erő" és segít nekik tanulmányaik során boldogulni. A kíváncsiság fejleszti az empátiát, hiszen aki jobban érdeklődik mások iránt, az jobban megérti mások érzéseit. Még a baráti és párkapcsolatokat is erősíti, mivel egy kísérlet szerint az érdeklődő embereket mások vonzóbbnak és barátságosabbnak találják.

Biztos felmerül benned a kérdés, hogy miként segíthetsz gyermekednek kibontakoztatni kíváncsiságát. Fogadd meg 6 tippünket és hasznosítsátok sikeresen ezt a nagyon fontos tanulási hajtóerőt:

  1. Ha tudod a választ egy kérdésre, azonnal válaszolj! Még akkor is, ha fáradt vagy, és kényelmesebb lenne holnap vagy máskor válaszolni. A kisgyerekek időérzékelése ugyanis más, mint a felnőtteké, és nem képesek átérezni a "jövő" vagy a "holnap" jelentését. Ha most nem válaszolsz neki, akkor mire megjön a kedved, már késő lesz, és ő már nem fog érdeklődni a téma iránt.
  2. Ha nem tudod a választ, járjatok utána együtt! Keressetek rá a témára az interneten, menjetek el a könyvtárba, vagy végezzetek el otthon egy kísérletet! Így nemcsak együtt töltitek az időt, hanem közben gyermeked azt is eltanulja tőled, hogyan kell önállóan utánajárni dolgoknak.
  3. Mindig gyereked életkorának megfelelően válaszolj! Nem kell szándékosan lebutítani a választ, de használj olyan szavakat, amelyeket ő is megért.
  4. Kérdezz te magad is! Hangosan gondolkodj el dolgokon, hogy felkeltsd gyermeked kíváncsiságát. "Vajon miért zöldek a levelek?" Gyermeked el fogja tanulni a kíváncsiságod, és ő is elkezd majd kérdezni.
  5. Tegyél fel nyílt kérdéseket!. Ne olyasmit kérdezz, amire "igen" vagy "nem" a választ. A nyílt kérdés arra ösztönzi a gyerekeket, hogy jobban elgondolkodjanak a témán.
  6. Hagyd, hogy gyermeked úgy játsszon, ahogy akar! Ha van macskád, biztos megtapasztaltad már, hogy veszel neki egy drága játékot, de ő csak azért is a dobozba akar bemászni. Hagyd, hogy gyermeked is ugyanígy játsszon! Lehetséges, hogy egy első látásra egyértelmű játék sokkal többfajta aktivitásra, kísérletre, építkezésre alkalmas, és így sokkal jobban fejleszti a kíváncsiságot is.

A Logiscoolnál hiszünk abban, hogy a felkészülést a 21. század digitális világának kihívásaira gyerekkorban, a természetes kíváncsiság csúcskorában kell elkezdeni. Nálunk a 6-18 évesek inspiráló környezetben, fiatal oktatókkal, sikerélményeket adó, játékos tananyaggal sajátíthatják el a digitális írástudás minden területét. A Logiscool kurzusain, workshopjain és táboraiban a kíváncsiság hasznos tudássá alakul át, és ezek az ismeretek egész életen át tartó előnyöket adnak majd a gyerekeknek. Így lesznek magabiztosak, tudatosak és járatosak a digitális világban.

További információ képzéseinkről és módszerünkről: https://www.logiscool.com/hu-rs.