Gyerekek a digitális erdőben - úttörők vagy eltévedtek?

Digitalizáció
Logiscool
2021. nov. 11.

Sokat hallunk manapság az Alfa generációról, vagyis arról a korosztályról, akik a 2010-es évek elejétől kezdve születtek, és a következő években fognak belépni a korai kamaszkorba. Minden cikkben, honlapon és interjúban elhangzik, hogy az Alfák az első olyan generáció, akiket már születésük óta körülvesz a modern, világméretű információs és társadalmi hálókra épülő digitális technológia. Azt is halljuk minden alkalommal, hogy emiatt ezek a gyerekek több időt töltenek a kütyükkel és a világhálón, mint a korábbi nemzedékek, és ezért az internet jobban is fogja befolyásolni az életüket. Viszont van egy kérdés, amiről csak ritkán hallunk: hogyan tölti az Alfa generáció azt a sok online időt?

Kényelmes és megnyugtató feltételezni, hogy ha olyan sokat foglalkoznak a digitális készülékekkel és online felületekkel, akkor biztosan értenek is hozzá. Napjainkban azonban egyre hangosabbak a kételkedő hangok, amelyek szerint a sok használat nem azonos az érett, okos, biztonságos használattal.

fiú fejhallgatóval három monitor előtt, kék háttérrel

Egy 2018-ban, 12 országban 46 561 nyolcadik osztályos gyermek részvételével készült kutatás aggasztó eredményre jutott. A számítógépes és információs írástudást négy fokozatra osztották. A legmagasabb fokozat eléréséhez az kellett, hogy egy gyerek képes legyen elemezni az általa talált információt, és arról ítéletet alkotni. Ezt a szintet a gyerekek alig 2 %-a érte el. A második legmagasabb szintet, amelyben önállóan kellett adatokat gyűjteni és rendszerezni, a diákok 19 %-a teljesítette.

Egy másik, 2021-ben publikált elemzés pedig azt mutatta ki, hogy a gyerekek nagy része hiába képes kezelni különféle digitális kütyüket és felületeket, mégsem tudja egyedül megtanulni, hogy miként kell azokat jól használni. Például egy gyermek tudhat könnyen készíteni és megosztani videókat a TikTokban, de attól még nem tud célzottan, hasznos és haszontalan információt különválasztva háttéranyagot keresni a világhálón a házi feladathoz. És lehet, hogy egy szempillantás alatt kikapcsolja a telefonján a szülő által telepített gyerekzárat, de attól még nem képes felismerni és érzelmileg kezelni, ha internetes zaklatással találkozik egy online közösségben.

A mai gyerekek tehát két alapvető problémával szembesülnek a digitális világban. Az egyik a technikai tudás: mindegy, milyen sokat használod a kütyüdet kezdő szinten, attól nem fogsz magasabb hozzáértési szintre lépni. A másik pedig az információ, a közösség és a technika érett, felelős, kritikus használata, amivel el lehet kerülni mind a megbízhatatlan információt, mind pedig az ártalmas online szociális környezetet.

Egyre több országban ismerik fel, hogy nem elég magára hagyni az Alfákat a kütyüikkel, hanem gondosan kell vezérelni azt is, hogyan nőnek bele a digitális világba. Számos jó kezdeményezést figyelhetünk meg iskolákban világszerte, mellyel a gyerekek digitális írástudással összefüggő képességeit fejlesztik, azonban a rendkívül gyorsan fejlődő szakterület komplex oktatási kihívásaival ezek az intézmények legtöbbször nem tudják tartani a lépést. A megoldást a kifejezetten ennek a területnek az oktatásával foglalkozó iskolák jelenthetik.

A digitális írástudás és a megfelelő szintű technikai tudás a jövő alapszükséglete, és csak most kezdünk rájönni, hogy ez pont a legfiatalabb, leginkább rátermettnek hitt, ugyanakkor legsebezhetőbb korosztályból hiányzik. Mi a Logiscoolnál pont ezért tartjuk fontosnak, hogy a digitális életre tudatosan, értő felügyelet mellett készüljenek fel a gyermekek. Kiscsoportos óráinkon, szakértők által összeállított modern tananyaggal, játékosan és hatékonyan sajátítják el a jövő tudását a biztonságos internetezéstől kezdve a videókészítésen át a programozásig és a robotikáig.

Kurzusainkról, táborainkról és workshopjainkról további információt találhatsz itt: https://www.logiscool.com/hu-rs.