Deca u digitalnoj šumi- pioniri ili izgubljeni?

Digitalizacija
Logiscool
11. nov. 2021.

Ovih dana slušate mnogo o generaciji Alfa. To su deca rođena oko 2010. godine, čiji će najstariji predstavnici biti tinejdžeri u predstojećim godinama. Svaki članak, veb stranica i intervju o njima kaže kako su Alfe, u stvari, prva generacija koja je od rođenja okružena savremenom digitalnom tehnologijom i kako koriste globalne informacije i društvene mreže. Mi takođe slušamo kako ova deca provode više vremena na svojim pametnim uređajima i onlajn nego prethodne generacije i kako će internet neminovno imati veći uticaj na njihove živote. Međutim, retko se postavlja jedno pitanje: na koji način tačno Alfa generacija provodi svo to vreme na internetu?

Jednostavno je pretpostaviti da, ukoliko provode toliko vremena na digitalnim napravama i onlajn platformama, mora da su dobri u tome! Ali, glas sumnje postaje sve jači: česta upotreba ne znači da je ona zrela, pametna i bezbedna!

dečak sa slušalicama ispred tri monitora sa plavom pozadinom

Jedno istraživanje iz 2018, sprovedeno u 12 zemalja sa 46.561 učenika osmog razreda, pokazalo je zabrinjavajuće rezultate. Istraživanje je klasifikovalo kompjutersku i informacionu pismenost na četvorostepenoj skali. Da bi dostigli najviši stepen, deca su morala biti sposobna da procenjuju i ocenjuju informacije koje su prikupili. Samo 2% učesnika istraživanja je u tome uspelo. 19% je dostiglo drugi najviši stepen, gde su morali samostalno prikupljati i upravljati informacijama.

Još jedno istraživanje, objavljeno 2021. godine, zaključilo je da čak iako većina dece zna kako da koristi razne digitalne uređaje i platforme, ipak nee mogu sami naučiti kako da ih dobro koriste. Na primer, dete može lako praviti i deliti videozapise na TikToku, ali to se neće prevesti u istraživanje informacija za domaći zadatak na usmeren način, odvajajući korisne informacije od beskorisnih. Takođe, možda će moći brzo da isključe roditeljsku zaštitu na svojim pametnim telefonima, ali to im neće pomoći da prepoznaju i emocionalno se nose sa zlostavljanjem na internetu ako i kada se s njim susretnu.

Deca danas se suočavaju sa dva osnovna problema u digitalnom svetu. Prvi je tehničko znanje: bez obzira koliko koristite svoj uređaj na početnom nivou, to vas automatski neće učiniti boljim u drugim oblastima tehnologije. Drugi je zrelo, odgovorno i kritičko korišćenje informacija, tehnologije i društvenih grupa, koje vam pomaže da izbegnete nepouzdane informacije i štetne onlajn društvene sredine.

Sve više zemalja počinje da shvata da nije dovoljno prepustiti Alfe samima sebi (šala na račun uređaja); takođe je potrebno pažljivo usmeravati njihov rast u digitalnom svetu. Postoji mnogo dobrih školskih inicijativa širom sveta, sve sa ciljem razvoja digitalnih veština dece. Međutim, ove institucije često zaostaju za složenim izazovima ove brzo pokretne oblasti proučavanja. Rešenje leži u školama koje specifično podučavaju ove veštine.

Digitalna pismenost i tehnološka stručnost su osnovni zahtevi budućnosti, i tek sada počinjemo da shvatamo da ih nema za najmlađe generacije, za koju smo pretpostavljali da je najkompetentnija, ali koja je ujedno i najranjivija. Zato mi u Logiscool-u smatramo važnim da decu pripremamo za digitalni život sa svrhom, uz profesionalno vođstvo. Oni mogu savladati znanje budućnosti na zabavan i efikasan način u našim malim grupama, prateći savremeni plan i program koji su sastavili naši stručnjaci, od sigurne upotrebe interneta preko video produkcije do programiranja i robotike.

Više informacija o našim kursevima, kampovima i radionicama možete pronaći ovde: https://www.logiscool.com/rs}.