Πώς η κωδικοποίηση θα προετοιμάσει τα παιδιά σας για μελλοντική επιτυχία

Εκπαίδευση
28 Ιαν 2021

Ποτέ δεν υπήρξε εποχή που ο κόσμος να έχει ενδυναμωθεί περισσότερο από την τεχνολογία και να βασίζεται στην τεχνολογία από ό,τι τώρα, και στο μέλλον θα κινηθεί περισσότερο προς αυτή την κατεύθυνση.

Τα παιδιά μεγαλώνουν με ψηφιακές συσκευές στα χέρια τους και ξέρουν πώς να τις περιηγούνται πριν καν προλάβουν να διαβάσουν ή να γράψουν. Η μελλοντική τους επιτυχία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πόσο καλά θα είναι σε θέση να χρησιμοποιούν ψηφιακά στοιχεία. Θα είναι όμως μόνο παθητικοί χρήστες του ψηφιακού περιβάλλοντος ή ενεργοί δημιουργοί του; Το κλειδί είναι να τους διδάξετε να κωδικοποιούν από νωρίς στη ζωή και να τους προετοιμάζετε για τον κόσμο που έρχεται.

Η ζήτηση για ειδικούς πληροφορικής αυξάνεται συνεχώς σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά η εκπαίδευση κωδικοποίησης προετοιμάζει τα παιδιά για πολύ περισσότερα από μια καριέρα στις επιστήμες των υπολογιστών. Η κωδικοποίηση διδάσκει στα παιδιά να σκέφτονται. Τους εξοπλίζει με ακαδημαϊκές δεξιότητες που θα χρειαστούν σε όλους τους τομείς της ζωής, ανεξάρτητα από το επάγγελμα που θα επιλέξουν να ακολουθήσουν:

Αλγοριθμική σκέψη

Η αλγοριθμική σκέψη είναι μια δεξιότητα επίλυσης προβλημάτων που δεν είναι χρήσιμη μόνο στον προγραμματισμό, αλλά μπορεί επίσης να είναι χρήσιμη κατά τη διάρκεια της δημιουργικής επίλυσης προβλημάτων της πραγματικής ζωής.


Επίλυση προβλημάτων και ανοχή στην αποτυχία

Όταν τα παιδιά μαθαίνουν να προγραμματίζουν, θα κάνουν πολλά λάθη. Σύντομα θα μάθουν να τα βλέπουν αυτά ως ευκαιρίες και όχι ως αποτυχίες.


Αυτοπεποίθηση και κίνητρα

Κατά την εκμάθηση προγραμματισμού τα παιδιά αποκτούν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και κίνητρα από το γεγονός ότι μαθαίνουν να λύνουν σύνθετα προβλήματα.


Μαθηματική και σύνθετη σκέψη

Κατά τη διάρκεια του προγραμματισμού, χρησιμοποιούμε συχνά τη βοήθεια των μαθηματικών. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι ο προγραμματισμός ταιριάζει μόνο σε όσους είναι ιδιοφυΐες των μαθηματικών. Η κωδικοποίηση βοηθά στην κατανόηση αφηρημένων μαθηματικών εννοιών, μέσα από πραγματικά και γραφικά οπτικά παραδείγματα. Κατά τη διάρκεια της κωδικοποίησης, η συνεχής εφαρμογή και εξάσκηση των μαθηματικών γνώσεων που αποκτώνται από το σχολείο μπορεί επίσης να επηρεάσει θετικά τις σχολικές επιδόσεις των παιδιών.


Επιμονή και συγκέντρωση

Η διαδικασία της κωδικοποίησης απαιτεί συνεχή συγκέντρωση και προσοχή. Καθώς τα παιδιά μαθαίνουν να φτιάχνουν πιο περίπλοκους κώδικες και ξοδεύουν περισσότερο χρόνο για να βρίσκουν και να διορθώνουν σύνθετα προβλήματα, μπορούν να αναπτύξουν τις ικανότητες επιμονής και συγκέντρωσης.


Ακρίβεια

Κατά τη διαδικασία της συγγραφής κωδικών, τα παιδιά πρέπει να δίνουν ακριβείς εντολές στον υπολογιστή, με τη σωστή σειρά. Στις γραπτές γλώσσες προγραμμάτων, ένα κόμμα που λείπει ή μια εντολή που είναι ανορθόγραφη μπορεί να οδηγήσει στο να μην καταλάβει ο υπολογιστής τι θέλουμε από αυτόν και το πρόγραμμά μας δεν θα λειτουργήσει.


Δημιουργικότητα

Ο προγραμματισμός είναι κατά βάση μια δημιουργική δραστηριότητα, καθώς το ίδιο πρόβλημα μπορεί να λυθεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Πάντα υπάρχουν καλύτερες λύσεις γι' αυτό και τα παιδιά ενθαρρύνονται κατά τη διάρκεια της μαθησιακής διαδικασίας να δοκιμάζουν νέες λύσεις και να βρίσκουν νέους τρόπους, γεγονός που απελευθερώνει την εσωτερική τους δημιουργικότητα.


Αναλυτική σκέψη

Στις περισσότερες περιπτώσεις, όσο πιο μεγάλο είναι το έργο, τόσο πιο εύκολο είναι να αναβληθούν και να το αποφύγουν εντελώς. Τα παιδιά μπορούν επίσης να μάθουν πώς πρέπει να αναλύουν τα πολύπλοκα προβλήματα σε μικρότερα, πιο εύκολα επιλύσιμα επιμέρους καθήκοντα.


Σχεδιασμός και υλοποίηση

Ένας προγραμματιστής δεν "εργάζεται" μόνο όποτε κάθεται μπροστά στον υπολογιστή και γράφει κώδικες. Για την επίλυση των ολοένα και πιο πολύπλοκων προβλημάτων, η αναζήτηση και ο σχεδιασμός πιθανών απαντήσεων είναι σε εξέλιξη και όλες αυτές οι πιθανότητες μπορούν να υλοποιηθούν και να δοκιμαστούν μέχρι να βρεθεί η σωστή λύση.

green and gold brain shaped pcb
Εμπλέξτε τα παιδιά σας

Καθώς κινούμαστε προς έναν κόσμο που εξαρτάται από την τεχνολογία, η κωδικοποίηση και οι ολόπλευρες δεξιότητες που τη συνοδεύουν θα γίνουν απαραίτητες για να πετύχουν τα παιδιά. Στο Logiscool διδάσκουμε κωδικοποίηση με έναν διασκεδαστικό τρόπο που βάζει τα παιδιά στη θέση του δημιουργού για να τους δώσει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στη ζωή τους. Ρίξτε μια ματιά στην επιλογή μαθημάτων μας για να εμπλέξετε το παιδί σας στον συναρπαστικό κόσμο της κωδικοποίησης: https://www.logiscool.com/cy/courses