Οι 3 βασικοί πυλώνες του ψηφιακού γραμματισμού και γιατί είναι τόσο σημαντικοί για τα παιδιά σήμερα

Ψηφιοποίηση
28 Ιαν 2021

Υπάρχουν πολλοί ορισμοί για τον ψηφιακό γραμματισμό, αλλά ένας από τους πιο περιεκτικούς είναι του καθηγητή Hiller Spiers από το North Carolina State University. Χωρίζει τον ψηφιακό γραμματισμό σε 3 βασικούς πυλώνες που είναι:

  1. Εύρεση και κατανάλωση ψηφιακού περιεχομένου
  2. Δημιουργία ψηφιακού περιεχομένου
  3. Επικοινωνία ή κοινή χρήση ψηφιακού περιεχομένου

Οι παραπάνω δραστηριότητες δεν απαιτούν μόνο τεχνικές δεξιότητες, αλλά πολλές από τις γνωστικές μας δεξιότητες πρέπει επίσης να χρησιμοποιηθούν. Ο ψηφιακός γραμματισμός είναι μια δεξιότητα για τη ζωή και θα γίνει εξίσου σημαντική με την εκμάθηση της ομιλίας μιας ξένης γλώσσας. Γι' αυτό είναι ζωτικής σημασίας για τα παιδιά να αποκτήσουν γνώσεις ψηφιακής παιδείας νωρίς στη ζωή τους, ώστε να μπορούν να βρουν τον δρόμο τους με επιτυχία στον σημερινό κόσμο που βασίζεται στην τεχνολογία.

three teen boys in front of laptops with a trainer in black t-shirt

Εύρεση και κατανάλωση ψηφιακού περιεχομένου:

Η ανάγνωση περιεχομένου στο διαδίκτυο από μόνη της δεν σημαίνει ότι κάποιος είναι ψηφιακά εγγράμματος. Πρέπει επίσης να ξέρετε πώς να βρείτε ένα συγκεκριμένο κομμάτι περιεχομένου και τον σωστό τρόπο να το καταναλώσετε. Η κατανόηση των βασικών στοιχείων της ασφάλειας στο διαδίκτυο, όπως οι κωδικοί πρόσβασης ή η προστασία προσωπικών δεδομένων, και η συνειδητή χρήση του διαδικτύου είναι το κλειδί. Επίσης, πρέπει να είμαστε σε θέση να αξιολογούμε σωστά τις πληροφορίες και να διακρίνουμε τις πηγές ψευδών ειδήσεων από τις αξιόπιστες πληροφορίες. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν πολλές διαφορετικές δεξιότητες κατά την ανάγνωση σε μια διαδικτυακή πλατφόρμα, καθώς διαφέρει πολύ από τις μορφές που βασίζονται σε χαρτί. Το ψηφιακό περιεχόμενο περιέχει όχι μόνο texts ή εικόνες, αλλά και συνδέσμους, βίντεο και άλλα ενσωματωμένα στοιχεία. Τα παιδιά χρειάζονται μια διεξοδική εισαγωγή για την αναζήτηση ψηφιακού περιεχομένου, την ανάγνωση και την αξιολόγηση, ώστε να είναι ασφαλή στο διαδίκτυο.


Δημιουργία ψηφιακού περιεχομένου:

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι ψηφιακού περιεχομένου που δημιουργούν καθημερινά οι σημερινοί άνθρωποι. Συχνά, δεν γνωρίζουμε καν ότι δημιουργούμε περιεχόμενο όταν γράφουμε ένα σχόλιο σε ένα φόρουμ, στέλνουμε ένα email ή απλώς δημοσιεύουμε σε έναν ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης. Οι ψηφιακά εγγράμματοι άνθρωποι είναι συνειδητοί, στοχαστικοί και υπεύθυνοι όταν δημιουργούν τις αναρτήσεις, τα email, τα βίντεο, τα άρθρα τους στο ιστολόγιο. Παρόλο που τα σημερινά παιδιά συνήθως μεγαλώνουν με gadget στα χέρια τους, πρέπει να μάθουν πώς ακριβώς να δημιουργούν τους διάφορους τύπους ψηφιακού περιεχομένου, για παράδειγμα γραφικά, βίντεο ή κωδικοποίηση ενός παιχνιδιού. Η υποστήριξη των γονέων και των σχολείων στη διαδικασία εκμάθησης του ψηφιακού γραμματισμού των παιδιών είναι ζωτικής σημασίας.


Επικοινωνία ή ανταλλαγή περιεχομένου:

Οι άνθρωποι συχνά δεν σκέφτονται τις συνέπειες του διαμοιρασμού πληροφοριών ή περιεχομένου στο διαδίκτυο. Πρέπει να καταλάβουμε ότι το περιεχόμενο που μοιραζόμαστε παραμένει στο διαδίκτυο για πάντα και ότι περιέχει πολύτιμα κομμάτια πληροφοριών που μπορεί να γίνει κατάχρηση. Για παράδειγμα, αναρτημένες φωτογραφίες της οικογένειας/σπίτι μας ή πληροφορίες σχετικά με τα εστιατόρια που επισκεφτήκαμε πρόσφατα δίνουν προσωπικές πληροφορίες για τη ζωή μας που μπορεί να εγείρουν ζητήματα ασφάλειας όχι μόνο τώρα αλλά και στο μέλλον. Πρέπει να γνωρίζουμε αυτούς τους παράγοντες όταν κοινοποιούμε μια φωτογραφία, ένα βίντεο ή ένα σχόλιο. Τα παιδιά πρέπει να είναι προετοιμασμένα για την υπεύθυνη ανταλλαγή περιεχομένου π.χ. στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να κατανοήσουν τους κρυμμένους κινδύνους και να επωφεληθούν από τα πλεονεκτήματα.


Εκτός από την πραγματική ζωή, η ψηφιακή επικοινωνία έχει επίσης βαθύ ψυχολογικό αντίκτυπο στη ζωή των ανθρώπων. Ως εκ τούτου, ορισμένοι άνθρωποι εξακολουθούν να επικοινωνούν στα δημόσια κανάλια με άλλους με απαράδεκτο τρόπο, ντροπιάζοντας ή εκφοβίζοντας άλλους. Δυστυχώς, τα παιδιά είναι συχνά θύματα τέτοιων προτύπων επικοινωνίας. Πρέπει να σταματήσουμε αυτή τη συμπεριφορά κάνοντας όλους να καταλάβουν πόσο επιβλαβής είναι. Επίσης, τα παιδιά πρέπει να διδάσκονται ότι δεν έχουν καλές προθέσεις όλοι οι άνθρωποι με τους οποίους επικοινωνούν στο διαδίκτυο, επομένως πρέπει να εμπιστεύονται τους γονείς, τους δασκάλους, τους συνομηλίκους τους και να ζητούν βοήθεια εάν αισθάνονται παγιδευμένα στο διαδίκτυο.


Μια σχετικά νέα κατάσταση διαδικτυακής επικοινωνίας που έχει επηρεάσει πλέον πολλά παιδιά σε όλο τον κόσμο είναι η διαδικτυακή μάθηση όπου η αναμενόμενη συμπεριφορά μπορεί να μην είναι πάντα σαφής. Τώρα υπάρχουν πολλοί λεγόμενοι κανόνες διαδικτύου ή βίντεο σε αυτό το θέμα που μπορούν να βοηθήσουν στην τήρηση των πιο σημαντικών κανόνων.


Πώς να ενισχύσετε τις δεξιότητες ψηφιακού γραμματισμού του παιδιού σας

Είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να μιλήσουν στα παιδιά τους για τα παραπάνω θέματα ασφάλειας στο διαδίκτυο και ψηφιακού περιεχομένου. Αλλά η διδασκαλία από ειδικούς είναι η καλύτερη προετοιμασία.

Στη Logiscool, δεσμευόμαστε για τη σημασία της γνώσης του ψηφιακού γραμματισμού των παιδιών, γι 'αυτό δημιουργήσαμε ένα διασκεδαστικό πρόγραμμα σπουδών για αυτά. Στα Digital Discovery μαθήματα μας, τα παιδιά αποκτούν τις απαραίτητες γνώσεις και μπορούν να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση για να πετύχουν στον ψηφιακό κόσμο. Διαβάστε τις λεπτομέρειες και εγγράψτε το παιδί σας εδώ: https://www.logiscool.com/cy/courses/intro_discovery