Η δημιουργικότητα βρίσκεται στο επίκεντρο του ψηφιακού μέλλοντος

Ψηφιοποίηση
23 Φεβ 2021

Όταν αναφέρονται στη δημιουργικότητα, πολλοί άνθρωποι συχνά σκέφτονται έναν όμορφο πίνακα, ένα ρυθμικό ποίημα ή ένα εμπνευσμένο λογοτεχνικό κομμάτι. Μια κοινή εσφαλμένη αντίληψη είναι ότι η βιομηχανία της τεχνολογίας δεν απαιτεί ανθρώπους με δημιουργικό πνεύμα. Αυτό δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια. Στην πραγματικότητα, η δημιουργικότητα βρίσκεται στην καρδιά του κλάδου και οδηγεί την καινοτομία του.

Ενώ η τεχνητή νοημοσύνη, ο αυτοματισμός και άλλες νέες τεχνολογίες έχουν επαναπροσδιορίσει τον τρόπο ζωής μας και θα έχουν εξέχουσα θέση στο μέλλον μας, η δημιουργικότητα και η δημιουργική επίλυση προβλημάτων είναι πολύ ανθρώπινες δεξιότητες που δεν μπορούν να αντικατασταθούν από μηχανές.

Λοιπόν, γιατί η δημιουργικότητα βρίσκεται στο επίκεντρο της ζωής μας;

Χρησιμοποιούμε τη δημιουργικότητα σε καθημερινή βάση. Το χρησιμοποιούμε για να πούμε ιστορίες, να εκφράσουμε τις απόψεις μας και να αναπτύξουμε καινοτόμες ιδέες που τελικά αλλάζουν και διαμορφώνουν τον κόσμο γύρω μας.

Η δημιουργικότητα ενεργοποιείται όταν υπάρχει κάτι που θα θέλαμε να επιτύχουμε έχοντας στο μυαλό μας ένα όραμα. Μπορεί να εκπαιδεύεται συνειδητά καθημερινά χρησιμοποιώντας δραστηριότητες ανοιχτού τύπου.

Για παράδειγμα, αν εξετάσουμε την κωδικοποίηση ενός βιντεοπαιχνιδιού, είναι ουσιαστικά μια δημιουργική δραστηριότητα, καθώς το ίδιο αποτέλεσμα μπορεί να επιτευχθεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Δεν υπάρχει μία μόνο λύση και ο κωδικοποιητής έχει τεράστια ελευθερία να δημιουργήσει κάτι μοναδικό. Η δημιουργικότητα μπορεί να προκληθεί στους χαρακτήρες, τις εικόνες φόντου και τη συνολική εμφάνιση και αίσθηση, κάτι που είναι τελικά αυτό που κάνει ένα παιχνίδι μοναδικό και συναρπαστικό.

ten colorful drawings in front of white background

Η δημιουργικότητα παίζει σημαντικό ρόλο στην τροφοδότηση της κριτικής σκέψης και των δεξιοτήτων δημιουργικής επίλυσης προβλημάτων

Αν κοιτάξουμε για παράδειγμα την τέχνη, συχνά ξεκινά με έναν κενό καμβά και ο καλλιτέχνης έχει ένα όραμα για το πού θέλει να καταλήξει. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να επιτευχθεί το αποτέλεσμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα συναντήσει κάποιες λανθασμένες στροφές, αλλά θα πρέπει να λύσει προβλήματα και να σκεφτεί κριτικά για να τα ξεπεράσει, ώστε να φτάσει στο αποτέλεσμα που θέλει. Αυτή η δημιουργική νοοτροπία είναι πολύτιμη στη ζωή και είναι πολύ ανθρώπινη από τη φύση της.

Για να μείνουμε πραγματικά μπροστά από την καμπύλη, θα πρέπει να συνδυάσουμε τη δημιουργικότητα με την τεχνολογία για να λύσουμε τα προβλήματα του κόσμου. Τα δύο αυτά συμβαδίζουν αρμονικά και πρέπει να καλλιεργούνται.

Υπάρχουν άπειρες ευκαιρίες για να πυροδοτήσετε τη δημιουργικότητα των παιδιών από μικρή ηλικία. Η χρήση ανοιχτών εργασιών για την εξεύρεση λύσεων τα ενθαρρύνει να σκέφτονται κριτικά και να περιηγούνται στα προβλήματα, ώστε να παράγουν μοναδικά και καινοτόμα αποτελέσματα. Η ανάπτυξη αυτών των δεξιοτήτων θα δώσει στα παιδιά πραγματικά την δύναμη που χρειάζονται για τη μελλοντική τους επιτυχία.

Είναι σημαντικό να ενθαρρύνετε τα παιδιά να σκέφτονται μόνα τους και να τα αφήνετε να προσεγγίσουν μια προβληματική κατάσταση με περισσότερους από έναν μόνο τρόπο. Θα πρέπει να έχουν επίγνωση των πολλών δυνατοτήτων και του γεγονότος ότι ο έλεγχος βρίσκεται στα χέρια τους.

Η δημιουργικότητα είναι μια δεξιότητα που θα βάλει τα παιδιά στη θέση του οδηγού στο μέλλον και δεν είναι κάτι που πρέπει να υποτιμάται ή να παραβλέπεται.

Στο Logiscool, η δημιουργικότητα βρίσκεται στο επίκεντρο όλων των μαθημάτων μας και της συνολικής παιδαγωγικής μας προσέγγισης. Ελέγξτε τη γκάμα των μαθημάτων μας και δοκιμάστε δωρεάν το μάθημα επίδειξης για να πάρετε μια γεύση από τη διασκεδαστική εκπαίδευση Logiscool που τόσο αγαπούν τα παιδιά:

Μαθήματα: https://www.logiscool.com/cy/courses

Δωρεάν μαθήματα επίδειξης: https://www.logiscool.com/cy/apply/open-days