Γενιές ιθαγενών και μεταναστών του ψηφιακού κόσμου

Ψηφιοποίηση
16 Μαρ 2021

Ο ψηφιακός κόσμος αναπτύσσεται και αλλάζει συνεχώς γύρω μας. Πολλοί το βιώνουν αυτό ως δυσκολία και πηγή απογοήτευσης, αλλά οι νεότερες γενιές το θεωρούν φυσικό τρόπο ζωής.

Σε ένα άρθρο που γράφτηκε το 2001, ο Αμερικανός εκπαιδευτικός, λέκτορας και συγγραφέας Marc Prensky εισήγαγε τους όρους "Ψηφιακός ιθαγενής" και "Ψηφιακός μετανάστης" για να περιγράψει τις δύο ομάδες και να εξηγήσει γιατί οι διαφορές τους προκαλούν τόσα πολλά προβλήματα στην εκπαίδευση.

Οι νεότερες γενιές έχουν μεγαλώσει ή έχουν γεννηθεί απευθείας σε έναν κόσμο όπου περιβάλλονται από μικρή ηλικία από ψηφιακά εργαλεία: υπολογιστές, κάμερες, έξυπνα τηλέφωνα ή το διαδίκτυο. Οι εγκέφαλοι των παιδιών είναι εύπλαστοι, πράγμα που σημαίνει ότι θα προσαρμοστούν στη χρήση τέτοιων εργαλείων: θα σκέφτονται και θα μαθαίνουν διαφορετικά και θα έχουν διαφορετική σχέση με την τεχνολογία σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές. Ορισμένες έρευνες υποδεικνύουν ακόμη και ότι η νευρωτική τους δομή μπορεί να αλλάξει. Αυτοί είναι οι ψηφιακοί ιθαγενείς.

Η παλαιότερη γενιά ανάμεσά τους είναι οι Millenials, αποκαλούμενοι επίσης Generation Y, οι οποίοι γεννήθηκαν μεταξύ των αρχών της δεκαετίας του '80 και των μέσων της δεκαετίας του '90. (Ονομάζονται Millenials επειδή άρχισαν να εισέρχονται στην κοινωνία των ενηλίκων γύρω στην αλλαγή της χιλιετίας). Πολλοί από αυτούς είχαν ακόμη μια παιδική ηλικία χωρίς ψηφιακές συσκευές, αλλά μεγάλωσαν στην ψηφιακή κουλτούρα σχετικά νωρίς στη ζωή τους. Τους ακολούθησε η γενιά Ζ, οι "ζούμερ", οι οποίοι γεννήθηκαν μεταξύ των τελών της δεκαετίας του '90 εώς τις αρχές της δεκαετίας του 2010 και οι οποίοι είχαν ήδη πρόσβαση στο Διαδίκτυο από πολύ μικρή ηλικία. Η πιο πρόσφατη γενιά είναι η Generation Alpha, από τις αρχές της δεκαετίας του 2010 και μετά, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι παιδιά των Millenials.

drawing man in blue shirt pointing at a board with blue mobile icon

Και δίπλα στους Ιθαγενείς υπάρχουν οι μετανάστες: εκείνες οι γενιές που έχουν μάθει να χρησιμοποιούν ψηφιακές συσκευές μόνο ως ενήλικες. Ακριβώς όπως και στην εκμάθηση γλωσσών, ο εγκέφαλος διαφοροποιεί τη γνώση που αποκτήθηκε ως παιδί και ως ενήλικας, και αποθηκεύει τις πληροφορίες με διαφορετικό τρόπο. Στον πραγματικό κόσμο, ένας μετανάστης θα διατηρεί πάντα μια ξένη προφορά. Ομοίως, ένας Ψηφιακός Μετανάστης μπορεί επίσης να ξεχωρίσει από τους ιθαγενείς: μπορεί να μάθει σύγχρονες τεχνολογίες (πιθανώς ακόμα καλύτερα από έναν νεαρό), αλλά θα εξακολουθεί να τις χρησιμοποιεί ελαφρώς διαφορετικά. Σκεφτείτε τον υπάλληλο γραφείου που εκτυπώνει ένα έγγραφο για να το διορθώσει και να σημειώσει αλλαγές στο μελάνι, αντί να χρησιμοποιεί τη λειτουργία διόρθωσης του επεξεργαστή κειμένου του, ή τον ηλικιωμένο συγγενή, που σας καλεί στο τηλέφωνο για να σας ρωτήσει αν λάβατε το email που έστειλε. Ακόμη και οι πιο επιμελείς μετανάστες θα σκοντάφτουν περιστασιακά και δεν θα γνωρίζουν τις ακριβείς χρήσεις του Facebook, του Twitter και του Instagram και ποιο είναι πιο δημοφιλές αυτή τη στιγμή.

Αυτή η διαφορά γενεών γίνεται πρόβλημα στο σχολείο όταν μεγαλύτεροι ψηφιακοί μετανάστες προσπαθούν να διδάξουν ιθαγενείς και εκνευρίζονται από τις δυσκολίες. Οι ντόπιοι έχουν συνηθίσει από τα πρώτα τους χρόνια να λαμβάνουν και να επεξεργάζονται πληροφορίες με γρήγορο ρυθμό, να βλέπουν πρώτα ένα διάγραμμα ή εικόνα και μετά να διαβάζουν μόνο την εξήγηση. Συνηθίζουν να κάνουν πολλαπλές εργασίες, να μελετούν ενώ ακούνε μουσική ή κάνουν κάτι άλλο. Περιηγούμενοι στο διαδίκτυο, μαθαίνουν όχι διαβάζοντας κεφάλαιο προς κεφάλαιο, αλλά μάλλον μέσω τυχαίας πρόσβασης: ακολουθώντας συνδέσμους με αυτόν τον τρόπο ή με τον άλλο, συνθέτοντας το υλικό στο κεφάλι τους. Δεν είναι περίεργο που η παραδοσιακή παιδαγωγική με τον αργό ρυθμό διδασκαλίας, την αυστηρά γραμμική λογική και τη μεθοδολογία «πες και δοκίμασε» δεν λειτουργεί γι' αυτούς: διαφέρει πολύ από τις μεθόδους μάθησης στις οποίες γεννήθηκαν.

Εμείς στη Logiscool πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να οπλίσουμε τη νέα γενιά των "Ψηφιακών ιθαγενών" με τον ψηφιακό γραμματισμό που θα χρειαστούν στη ζωή. Οι νεαροί μας εκπαιδευτές σκέφτονται το ίδιο με αυτούς και μεταδίδουν τις γνώσεις τους παιχνιδιάρικα, προσαρμόζοντας τις φυσικές μεθόδους και το ρυθμό μάθησης των παιδιών. Τα μαθήματά μας διάρκειας 4-5 μηνών διδάσκουν κωδικοποίηση και άλλα ψηφιακά θέματα, όπως παραγωγή βίντεο και ρομποτική. Εναλλακτικά, τα εργαστήριά μας 6–10 συνεδριών επιτρέπουν στα παιδιά να κάνουν πιο γρήγορες βουτιές σε πρόσθετα συναρπαστικά θέματα όπως η ανάπτυξη εφαρμογών για κινητά, ο τρισδιάστατος σχεδιασμός, η ψηφιακή απεικόνιση και η τροποποίηση του Minecraft. Εγγραφείτε για τα μαθήματα ή τα εργαστήριά μας και γνωρίστε τη μεθοδολογία διδασκαλίας που βασίζεται στην εμπειρία που έχουμε αναπτύξει έχοντας κατά νου τους Ψηφιακούς ιθαγενείς!

Μαθήματα: https://www.logiscool.com/cy /μαθήματα  

Εργαστήρια: https://www.logiscool.com/cy /workshops