Θάρρος και νοοτροπία ανάπτυξης - τα κλειδιά της επιτυχίας

Εκπαίδευση
24 Αυγ 2021

Πρόσφατα γράψαμε για το ταλέντο και πώς να το αναγνωρίζετε σε νεαρή ηλικία. Το σημερινό μας άρθρο θα αφορά ένα άλλο χαρακτηριστικό της προσωπικότητας, το οποίο είναι εξίσου σημαντικό (αν όχι περισσότερο) με το ταλέντο στον καθορισμό της μελλοντικής επιτυχίας παιδιών και ενηλίκων. Αυτό το χαρακτηριστικό είναι το θάρρος.

Η αρχική έννοια του grit στα αγγλικά είναι η άμμος, τα μικρά βότσαλα και το σφίξιμο των δοντιών κατά τη διάρκεια της προσπάθειας. Στην ψυχολογία, το grit αναφέρεται σε ένα συγκεκριμένο είδος αντοχής ή επιμονής: αυτό που, σε συνδυασμό με το πάθος για έναν στόχο, θα σας επιτρέψει να κάνετε μια μακροχρόνια προσπάθεια για να πετύχετε αυτό που θέλετε. Η Αμερικανίδα ψυχολόγος Angela Ducksworth ερευνά το θέμα εδώ και πολύ καιρό: πήγε σε σχολεία, κολέγια, μια στρατιωτική ακαδημία και παιδικούς διαγωνισμούς ορθογραφίας για να μετρήσει το ψυχολογικό προφίλ των συμμετεχόντων και να προσπαθήσει να προσδιορίσει ποιοι θα είναι τελικά επιτυχημένοι και ποιοι θα εγκαταλείψουν. Τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά: η μετρήσιμη νοημοσύνη, το IQ, δεν αποτελούσε καθοριστικό παράγοντα- στην πραγματικότητα, τα άτομα με υψηλότερο IQ μερικές φορές τα πήγαιναν χειρότερα. Το μόνο μετρήσιμο χαρακτηριστικό της προσωπικότητας που μπορούσε να προβλέψει τη μελλοντική επιτυχία ή αποτυχία ήταν το θάρρος.

Το θάρρος συνδέεται επίσης με ένα άλλο ζεύγος εννοιών: τη σταθερή και την αναπτυξιακή νοοτροπία. Αυτές προέρχονται από την έρευνα της ψυχολόγου Carol Dweck και εκφράζουν την υποσυνείδητη στάση ενός ατόμου απέναντι στη φύση των ικανοτήτων και των δεξιοτήτων. Οι άνθρωποι με σταθερή νοοτροπία πιστεύουν ότι η νοημοσύνη, το ταλέντο ή οποιαδήποτε άλλη παρόμοια ικανότητα είναι σταθερά: γεννιέστε με ένα συγκεκριμένο επίπεδο και αυτό το επίπεδο δεν θα αλλάξει κατά τη διάρκεια της ζωής σας. Οι άνθρωποι με νοοτροπία ανάπτυξης, από την άλλη πλευρά, πιστεύουν ότι οι ικανότητες μπορούν να βελτιωθούν και ότι μπορείτε να γίνετε εξυπνότεροι ή πιο επιδέξιοι από ό,τι γεννηθήκατε, αρκεί να είστε πρόθυμοι να εργαστείτε γι' αυτό.

jumping man in front of blue sky with impossible text

Αυτή η θεμελιώδης διαφορά στον τρόπο σκέψης εκδηλώνεται ήδη από την παιδική ηλικία και μπορεί να παρατηρηθεί από την ηλικία των 4 ετών.Καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο ένα άτομο σχετίζεται με τις προκλήσεις, την επιτυχία και την αποτυχία και, στην πραγματικότητα, με την εργασία γενικότερα.

Αν ένα παιδί με σταθερή νοοτροπία αποτύχει σε μια εργασία, θα συμπεράνει ότι δεν είναι αρκετά έξυπνο ή ταλαντούχο και ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα γι' αυτό. Θα αρχίσουν να αποφεύγουν τις προκλήσεις: θα επιχειρούν μόνο πράγματα που ξέρουν ότι μπορούν να κάνουν χωρίς προσπάθεια, αφού οι δυσκολότερες εργασίες ενέχουν την πιθανότητα αποτυχίας - και το αίσθημα της αναξιότητας.

Τα παιδιά με νοοτροπία ανάπτυξης, ωστόσο, αντιλαμβάνονται ενστικτωδώς ότι οι ικανότητες μπορούν να αναπτυχθούν με συνεχή χρήση και προσπάθεια. Αν πετύχουν σε κάτι, αναζητούν ένα νέο, ελαφρώς πιο δύσκολο έργο, ώστε να μπορέσουν να εξελιχθούν και σε αυτό. Τολμούν να κάνουν ερωτήσεις και να ζητούν βοήθεια: τα θεωρούν αυτά όχι σημάδι αδυναμίας ή έλλειψης ταλέντου, αλλά ένα εργαλείο που τα βοηθά να μελετούν και να γίνονται καλύτερα.

Έτσι, ο δρόμος των παιδιών προς την επιτυχία συμβαδίζει με την πυγμή και τη νοοτροπία ανάπτυξης. Κάθε γονιός πρέπει να σκέφτεται το ίδιο ερώτημα: πώς μπορώ να αλλάξω τη νοοτροπία και το κουράγιο του παιδιού μου; Πώς μπορώ να τα βοηθήσω να γίνουν πιο επιτυχημένα;

Ένα χρήσιμο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να μιλήσετε στο παιδί σας για αυτές τις δύο νοοτροπίες. Εξηγήστε πώς σκέφτονται οι άνθρωποι με αναπτυξιακή και σταθερή νοοτροπία- ότι μπορούμε να αλλάξουμε τη νοοτροπία μας και να επηρεάσουμε τη ζωή μας- και ότι δεν προσδιοριζόμαστε από οποιαδήποτε κατάσταση ή επίδοση έχουμε αυτή τη στιγμή. Ένα σχολικό πείραμα έδειξε ότι η συμπεριφορά στην τάξη που είναι ενδεικτική της αναπτυξιακής νοοτροπίας έγινε πιο συχνή αφού οι δάσκαλοι έκαναν μια συζήτηση με τα παιδιά για τις δύο νοοτροπίες. Φαίνεται ότι η νοοτροπία ανάπτυξης μπορεί να διδαχθεί.

Μια άλλη σημαντική συμβουλή: αν επαινείτε το παιδί σας (και πρέπει!), παινεύεται την προσπάθειά του, όχι τις ικανότητές του. Μην λέτε "τα πήγες περίφημα σε αυτό το τεστ, είσαι πολύ έξυπνος". Πείτε "τα πήγες περίφημα σε αυτό το τεστ, διάβασες πραγματικά πολύ γι' αυτό". Ο έπαινος για το ταλέντο και την ευφυΐα υποδηλώνει στα παιδιά ότι πρόκειται για έμφυτες ικανότητες που καθορίζουν την αξία τους - με άλλα λόγια, ενθαρρύνει την παγιωμένη νοοτροπία.

Διδάξτε επίσης στο παιδί σας ότι οι αποτυχίες και τα λάθη δεν είναι το τέλος του κόσμου. Μπορούν να ξεπεραστούν και οι ικανότητες και η νοοτροπία μας που σχετίζονται με το εκάστοτε έργο μπορούν να βελτιωθούν. Δεδομένου ότι τα παιδιά μαθαίνουν το μεγαλύτερο μέρος της συμπεριφοράς και της κοσμοθεωρίας τους από τους γονείς τους, ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχετε αυτό είναι να χειριστείτε τις δικές σας αποτυχίες με ψυχραιμία, χωρίς πικρία, υστερία ή κατηγορώντας τους άλλους.

Το Logiscool δεν διδάσκει στα παιδιά μόνο πολύτιμες γνώσεις, αλλά τους δίνει επίσης ένα τακτικό αίσθημα ολοκλήρωσης και μακροπρόθεσμα κίνητρα μέσω του προγράμματος σπουδών μας που βασίζεται σε έργα. Τα παιδιά θα κάνουν λάθη ενώ εργάζονται πάνω στις εργασίες τους, αλλά θα μάθουν επίσης ότι αυτά μπορούν συχνά να ξεπεραστούν με πολλαπλούς τρόπους και ότι μπορούν να βελτιώσουν περαιτέρω τα έτοιμα έργα τους ανά πάσα στιγμή.

Θα έρχονται τακτικά αντιμέτωπα με δυσκολίες που πρέπει να νικήσουν, αλλά θα μάθουν επίσης μέσα από την εμπειρία ότι το να νικήσουν αυτές τις προκλήσεις θα τους κάνει καλύτερους στον προγραμματισμό, τη ρομποτική ή οποιοδήποτε άλλο θέμα της επιλογής τους. Είναι σημαντικό για εμάς τα παιδιά να αποκτήσουν σημαντικές γνώσεις, που μπορούν να τα κάνουν επιτυχημένα στον ψηφιακό κόσμο, σε ένα θετικό, ενισχυτικό, πλούσιο σε εμπειρίες περιβάλλον. Τα μαθήματα, τα προγράμματά διακοπών και τα εργαστήριά μας περιμένουν τα παιδιά που επιθυμούν να αναπτυχθούν!

Περισσότερες πληροφορίες: https://www.logiscool.com/cy .