Παιδιά στο ψηφιακό δάσος - πρωτοπόροι ή χαμένοι;

Ψηφιοποίηση
11 Νοε 2021

Ακούτε πολλά για τη Γενιά Άλφα αυτές τις μέρες- είναι η γενιά που ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 2010 και της οποίας τα μεγαλύτερα μέλη θα εισέλθουν στην εφηβεία τα επόμενα χρόνια. Κάθε άρθρο, ιστότοπος και συνέντευξη γι' αυτούς αναφέρει πώς οι Άλφα είναι η πρώτη γενιά που περιβάλλεται από τη γέννησή της από τη σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία και χρησιμοποιεί τις παγκόσμιες πληροφορίες και τα κοινωνικά δίκτυα. Ακούμε επίσης συνεχώς ότι αυτά τα παιδιά περνούν περισσότερο χρόνο με τις συσκευές τους και στο διαδίκτυο από ό,τι οι προηγούμενες γενιές και ότι το Διαδίκτυο θα επηρεάσει κατά συνέπεια περισσότερο τη ζωή τους. Υπάρχει, ωστόσο, ένα ερώτημα που σπάνια ακούμε: πώς ακριβώς περνάει η γενιά Άλφα όλο αυτό το χρόνο στο Διαδίκτυο;

Είναι βολικό και ανακουφιστικό να υποθέτουμε απλώς ότι αν περνούν τόσο πολύ χρόνο σε ψηφιακές συσκευές και διαδικτυακές πλατφόρμες, πρέπει να είναι καλοί σε αυτό. Όμως οι αμφισβητούσες φωνές δυναμώνουν: η πολλή χρήση δεν είναι το ίδιο με την ώριμη, έξυπνη και ασφαλή χρήση.

boy with headphones in front of three monitors with blue background

Μια Μελέτη του 2018 , που διεξήχθη σε 12 χώρες με 46.561 παιδιά του γυμνασίου, έδειξε ανησυχητικά αποτελέσματα. Η μελέτη ταξινόμησε την παιδεία στους υπολογιστές και τις πληροφορίες σε μια κλίμακα τεσσάρων βαθμίδων. Για να φτάσουν στον υψηλότερο βαθμό, τα παιδιά έπρεπε να είναι σε θέση να αξιολογούν και να κρίνουν τις πληροφορίες που έχουν συγκεντρώσει. Μόνο το 2% των συμμετεχόντων στη μελέτη τα κατάφερε. Το 19% έφτασε στον δεύτερο υψηλότερο βαθμό, όπου χρειαζόταν να συλλέγει και να διαχειρίζεται πληροφορίες ανεξάρτητα.

Μια άλλη μελέτη , που δημοσιεύτηκε το 2021, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ακόμα κι αν η πλειοψηφία των παιδιών γνωρίζει πώς να χρησιμοποιεί διάφορα ψηφιακά gadget και πλατφόρμες, δεν θα μπορούν να μάθουν πώς να τα χρησιμοποιούν καλά μόνοι τους. Για παράδειγμα, ένα παιδί μπορεί να κάνει και να μοιράζεται εύκολα βίντεο στο TikTok, αλλά αυτό δεν θα μεταφραστεί σε έρευνα πληροφοριών για την εργασία του με κατευθυνόμενο τρόπο, διαχωρίζοντας τις χρήσιμες πληροφορίες από τις άχρηστες. Μπορεί επίσης να είναι σε θέση να απενεργοποιήσουν το γονικό κλείδωμα στα smartphone τους σε λίγο, αλλά αυτό δεν θα τους βοηθήσει να αναγνωρίσουν και να χειριστούν συναισθηματικά την διαδικτυακή παρενόχληση εάν και όταν τη συναντήσουν.

Τα παιδιά του σήμερα αντιμετωπίζουν δύο θεμελιώδη προβλήματα στον ψηφιακό κόσμο. Το ένα, είναι τεχνικές γνώσεις : δεν έχει σημασία πόσο χρησιμοποιείτε το gadget σας σε αρχάριο επίπεδο, δεν θα σας κάνει αυτόματα καλύτερους σε άλλες χρήσεις της τεχνολογίας. Το άλλο, είναι η ώριμη, υπεύθυνη και κριτική χρήση πληροφοριών, τεχνολογίας και κοινωνικών ομάδων, που σας βοηθά να αποφύγετε τόσο αναξιόπιστες πληροφορίες όσο και επιβλαβή διαδικτυακά κοινωνικά περιβάλλοντα.

Όλο και περισσότερες χώρες αρχίζουν να αναγνωρίζουν ότι δεν αρκεί να αφήνουν τη γενιά Alpha στην τύχη τους, πρέπει επίσης να καθοδηγήσετε προσεκτικά την ανάπτυξή τους στον ψηφιακό κόσμο. Υπάρχουν πολλές καλές σχολικές πρωτοβουλίες παγκοσμίως, όλες με στόχο την ανάπτυξη των δεξιοτήτων ψηφιακού γραμματισμού των παιδιών. Αυτά τα ιδρύματα, ωστόσο, συχνά υστερούν στις περίπλοκες προκλήσεις αυτού του ταχέως κινούμενου τομέα σπουδών. Η λύση βρίσκεται στα σχολεία που διδάσκουν συγκεκριμένα αυτές τις δεξιότητες.

Ο ψηφιακός γραμματισμός και η τεχνολογική επάρκεια είναι οι βασικές απαιτήσεις του μέλλοντος και μόλις τώρα αρχίζουμε να συνειδητοποιούμε ότι λείπουν από τη νεότερη γενιά, αυτή που θεωρούσαμε ότι είναι πιο ικανή, αλλά είναι και η πιο ευάλωτη. Αυτός είναι ο λόγος που εμείς εδώ στη Logiscool θεωρούμε σημαντικό να αφήσουμε τα παιδιά να προετοιμαστούν για την ψηφιακή ζωή σκόπιμα, με επαγγελματική καθοδήγηση. Μπορούν να κατακτήσουν τις γνώσεις του μέλλοντος παιχνιδιάρικα και αποτελεσματικά στις μικρές μας ομάδες, ακολουθώντας το σύγχρονο πρόγραμμα σπουδών που έχουν καταρτίσει οι επαγγελματίες μας, από την ασφαλή χρήση του Διαδικτύου έως την παραγωγή βίντεο, τον προγραμματισμό και τη ρομποτική.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για τα μαθήματα, τα προγράμματά διακοπών μας και τα εργαστήριά μας εδώ: https://www.logiscool. com/cy .