6 συμβουλές για την επιλογή ενός μαθήματος κωδικοποίησης για το παιδί σας

Εκπαίδευση
25 Ιαν 2022

Ο 21ος αιώνας είδε έναν συγκεκριμένο κλάδο της εκπαίδευσης, το STEM, να εξελίσσεται σε απαραίτητο στοιχείο της κοινωνίας. Το αγγλικό ακρωνύμιο σημαίνει "Επιστήμη, Τεχνολογία, Μηχανική, Μαθηματικά". Είναι εύκολο να δούμε πόση πρακτική χρήση έχει το STEM σήμερα: οι ψηφιακές τεχνολογίες και οι τεχνολογίες πληροφοριών, καθώς και ο αυτοματισμός, εξαπλώνονται σαν πυρκαγιά και η ανάπτυξη και η λειτουργία αυτών των τεχνολογιών απαιτεί μια τεράστια δεξαμενή μορφωμένων επαγγελματιών. Αυτό που είναι ίσως λιγότερο προφανές είναι ότι η εκπαίδευση STEM είναι επίσης ένα εξαιρετικό εργαλείο για τη βελτίωση των γνωστικών δεξιοτήτων και της λογικής. Τα θέματα STEM, ιδίως οι δεξιότητες ψηφιακού γραμματισμού και κωδικοποίησης, όχι μόνο δίνουν στα παιδιά ένα τεράστιο πλεονέκτημα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και σε μια μελλοντική σταδιοδρομία προσανατολισμένη στην τεχνολογία, αλλά και αναπτύσσουν κριτική σκέψη, δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων, μνήμη, γλωσσικές δεξιότητες και δημιουργικότητα. Επιπλέον, τέτοιες γνώσεις που διδάσκονται με τη σωστή μεθοδολογία θα ενσταλάξουν επίσης στα παιδιά την αγάπη για τη μάθηση.

Επομένως, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι όλο και περισσότερες επιχειρήσεις προσφέρουν μαθήματα κωδικοποίησης για παιδιά. Ως γονέας, μπορεί να δυσκολευτείτε να επιλέξετε τον σωστό εκπαιδευτικό, καθώς δεν θα δώσουν όλες αυτές οι εταιρείες στο παιδί σας την υποσχεθείσα γνώση και δεν θα μεταδώσουν όλες χρήσιμες μακροπρόθεσμες δεξιότητες. Ακολουθούν 6 βασικές ερωτήσεις που θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε τον κατάλληλο εκπαιδευτικό για το παιδί σας:

αγόρι με ριγέ μπλουζάκι δίπλα σε κορίτσι με ροζ μπλουζάκι μπροστά από έναν υπολογιστή κωδικοποίησης

1. Από πού προέρχεται η μαθησιακή ύλη;

Συντάχθηκε από το σχολείο με τη βοήθεια διεθνών εμπειρογνωμόνων και βρίσκεται υπό συνεχή ανάπτυξη; Ή μήπως το σχολείο απλώς «πουλάει» κάποιο δωρεάν υλικό που έχει κατεβάσει από το διαδίκτυο; Ένα σχολείο που έχει τη δική του ύλη, ειδικά δημιουργημένη για παιδιά και ίσως βαθμολογημένη από κάποιο ανεξάρτητο ίδρυμα προτύπων ποιότητας, θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες του παιδιού σας πολύ καλύτερα.

2. Η μαθησιακή ύλη και η διδακτική του μεθοδολογία λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες, την ηλικία και το επίπεδο γνώσεων των μαθητών;

Δεν είναι όλοι ίδιοι - τα παιδιά μαθαίνουν με διαφορετικούς τρόπους και με διαφορετικές ταχύτητες ανάλογα με την ηλικία τους και το προηγούμενο επίπεδο γνώσης. Αυτές οι μεμονωμένες διαφορές είναι σημαντικό να ληφθούν υπόψη κατά τη συναρμολόγηση των ομάδων μαθημάτων, κατά τη σύνταξη της μαθησιακής ύλης, για τη δημιουργία της εκπαιδευτικής πλατφόρμας και για τη διεξαγωγή των πραγματικών τάξεων. Θα πρέπει να πάρετε το παιδί σας σε ένα σχολείο που λαμβάνει υπόψη τις ατομικές ιδιότητες των παιδιών σε κάθε επίπεδο.

3. Είναι διασκεδαστικά και ενδιαφέροντα τα μαθήματα;

Το να κάθεσαι μπροστά σε μια οθόνη για ώρες και να εκτελείς μονότονη δουλειά είναι αγγαρεία που σκοτώνει την ψυχή ακόμη και για ενήλικες και είναι πολύ χειρότερο για τα παιδιά! Δεν αρκεί να παραδώσετε το υλικό με έναν μονόλογο ή μια παρουσίαση στην οθόνη. Είναι επίσης σημαντικό να μεταδώσετε αυτή τη γνώση διασκεδαστικά καθώς τα παιδιά χρειάζονται κίνητρα.Μια σωστή μαθησιακή ύλη θα εξετάσει την ανάγκη των παιδιών για επιτυχία και θετική ενίσχυση και θα τους δώσει ένα μακροπρόθεσμο κίνητρο για να συνεχίσουν να δουλεύουν. Ένα παιδί που πηγαίνει στην τάξη με ένα χαμόγελο στο πρόσωπό του και ανυπομονεί να μελετήσει ξανά θα κάνει επίσης τον γονέα πολύ πιο ευτυχισμένο.

4. Υπάρχει πραγματική διδασκαλία στην τάξη;

Υπάρχουν μέρη, που συχνά ονομάζονται "ψηφιακά playhouses", όπου τα παιδιά μπορεί να διασκεδάζουν, αλλά στην πραγματικότητα δεν μαθαίνουν τίποτα. Η αντιγραφή του υλικού από την οθόνη αλλά η μη δυνατότητα να το δοκιμάσετε στην πράξη δεν είναι πραγματική εκπαίδευση. Το να μην έχετε τρόπο να ζητήσετε βοήθεια από κάποιον εάν δεν μπορείτε να κάνετε μια εργασία μόνοι σας δεν θα σας διδάξει. Ένα άλλο κοινό πρόβλημα που οδηγεί σε καμία μάθηση είναι το «εκπαιδευτικό λογισμικό» που δίνει αυτόματα τη σωστή απάντηση σε μια ερώτηση ή εκτελεί μια εργασία αντί να αφήνει τον μαθητή να το κάνει μόνος του. Ένα τέτοιο μάθημα μπορεί να δώσει στο παιδί σας ένα περίτεχνο πιστοποιητικό στο τέλος, αλλά μόλις και μετά βίας θα έχει μάθει τίποτα. Δεν πρέπει να ξοδεύετε χρήματα για την «εκπαίδευση» έτσι.

5. Η εκπαιδευτική πλατφόρμα συμμορφώνεται με τις ανάγκες των παιδιών;

Ορισμένες εκπαιδευτικές πλατφόρμες είναι ανοιχτές, επιτρέποντας στα παιδιά να περιηγούνται ελεύθερα στο διαδίκτυο κατά τη διάρκεια του μαθήματος ή να περιπλανιούνται με άλλο τρόπο. Δεν είναι περίεργο που δεν μπορούν να επικεντρωθούν. Μια κλειστή πλατφόρμα διευκολύνει τους μαθητές να συγκεντρωθούν. Ένα άλλο κοινό πρόβλημα είναι όταν μια εκπαιδευτική πλατφόρμα σχεδιάστηκε για χρήση από ενήλικες, αλλά χρησιμοποιείται για τη διδασκαλία παιδιών. Μια ακατάλληλη πλατφόρμα μπορεί να βλάψει σε μεγάλο βαθμό τη μαθησιακή εμπειρία, καθιστώντας τη μεταφορά γνώσης λιγότερο αποτελεσματική και ευχάριστη. Αδράξτε τυχόν πιθανότητες να παρακολουθήσετε ένα δωρεάν μάθημα επίδειξης σε μια ανοιχτή ημέρα, ώστε να μπορείτε να δείτε εάν η εκπαιδευτική πλατφόρμα και η μεθοδολογία διδασκαλίας είναι κατάλληλες για το παιδί σας.

6. Και τέλος, ένα από τα πιο σημαντικά ερωτήματα: ποιοι είναι οι δάσκαλοι;

Ένα καλό σχολείο χρειάζεται εκπαιδευτικούς που όχι μόνο κατανοούν το συνεχώς εξελισσόμενο πεδίο του ψηφιακού γραμματισμού και της κωδικοποίησης, αλλά μπορούν επίσης να το διδάξουν με τρόπο που να είναι συμβατός με τους τρόπους μάθησης των παιδιών. Θα πρέπει να είναι νέοι εκπαιδευτικοί, τους οποίους οι μαθητές μπορούν να θαυμάσουν, αλλά με τους οποίους μπορούν επίσης να αναπτύξουν μια στενή σχέση εμπιστοσύνης. Τα παιδιά μπορούν να συνδεθούν με τους δασκάλους τους πολύ έντονα, αυτή είναι μια σημαντική σύνδεση στη ζωή τους και θα καθορίσει τη μακροπρόθεσμη στάση τους απέναντι στη μάθηση. Πάντα να ελέγχετε τους εκπαιδευτικούς οποιουδήποτε σχολείου.


Ελπίζουμε ότι αυτές οι ερωτήσεις θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε το ιδανικό μάθημα κωδικοποίησης και ψηφιακού γραμματισμού για το παιδί σας. Σας συμβουλεύουμε να εξετάσετε προσεκτικά τις εκπαιδευτικές επιλογές που έχετε στη διάθεσή σας: διαβάστε προσεκτικά τους ιστότοπούς τους, αναζητήστε συστάσεις και κριτικές και μιλήστε με παιδιά και γονείς που έχουν εμπειρία από πρώτο χέρι.

Εμείς στη Logiscool συνεργαζόμαστε με νέους, πιστοποιημένους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν μέσω μιας κλειστής, ασφαλούς, συνεχώς βελτιούμενης πλατφόρμας που αναπτύσσεται με γνώμονα τις ανάγκες των παιδιών. Το παιγνιώδες πρόγραμμα σπουδών που διδάσκουν σχεδιάστηκε ειδικά για τις ανάγκες των παιδιών, λαμβάνει υπόψη την ηλικία και το επίπεδο γνώσης των μαθητών και παρέχει συνεχή κίνητρα και αίσθηση επιτυχίας. Συνοδεύστε το παιδί σας σε μία από τις δωρεάν ημέρες ελεύθερης προσέλευσης και δοκιμάστε μαζί τη μοναδική και αποτελεσματική μαθησιακή εμπειρία logiscool!

Περισσότερες πληροφορίες: https://www.logiscool.com/cy .