6 savjeta o odabiru kursa kodiranja za vaše dijete

Obrazovanje
Logiscool
25. jan. 2022

U 21. stoljeću jedna posebna grana obrazovanja, STEM, prerasla je u nezamjenjiv element društva. Engleski akronim označava "Nauka, tehnologija, inženjerstvo, matematika". Lako je vidjeti koliko STEM danas praktično koristi: digitalne i informacijske tehnologije, kao i automatizacija, šire se poput požara, a razvoj i upravljanje tim tehnologijama zahtijeva ogroman skup obrazovanih stručnjaka. Ono što je možda manje očito je da je STEM obrazovanje također izvrstan alat za poboljšanje kognitivnih vještina i logike. STEM teme, posebno digitalna pismenost i vještine kodiranja, ne samo da djeci daju veliku prednost u visokom obrazovanju i budućoj karijeri usmjerenoj na tehnologiju, već i razvijaju kritičko razmišljanje, vještine rješavanja problema, pamćenje, jezične vještine i kreativnost. Osim toga, takvo znanje koje se podučava pravilnom metodologijom također će usaditi djeci ljubav prema učenju.

Stoga ne čudi da sve više pokreću biznisi koji nude kurseve kodiranja za djecu. Kao roditelj, možda ćete teško odabrati pravog predavača, jer neće sve te firme dati vašem djetetu obećano znanje, niti će sve prenijeti korisne dugoročne vještine. Evo 6 ključnih pitanja koja će vam pomoći da odaberete pravog predavača za svoje dijete:

dječak u prugastoj majici pored djevojke u ružičastoj majici ispred kompjutera kodiraju

1. Odakle dolazi nastavni plan i program?

Da li ga je sastavila škola uz pomoć međunarodnih stručnjaka i da li se program stalno razvija? Ili škola samo "prodaje" neki besplatni materijal preuzet sa interneta? Škola koja ima sopstveni nastavni program, posebno kreiran za djecu i koju ocjenjuju neke nezavisne institucije za standarde kvaliteta, mnogo bolje će služiti potrebama vašeg djeteta.

2. Da li nastavni plan i program, kao i metodologija nastave, uzimaju u obzir potrebe, uzrast i nivo znanja učenika?

Nisu svi isti – djeca uče na različite načine i različitom brzinom, u zavisnosti od uzrasta i prethodnog nivoa znanja. Ove individualne razlike je važno uzeti u obzir pri sastavljanju grupa za kurseve, pisanju nastavnog plana i programa, u kreiranju obrazovne platforme i u održavanju nastave. Trebalo bi da upišete svoje dijete u školu koja vodi računa o individualnim karakteristikama djece na svakom nivou.

3. Da li su časovi zabavni i zanimljivi?

Višesatno sjedenje pred ekranom i obavljanje monotonog posla je mukotrpno čak i za odrasle, a mnogo je gore za djecu! Nije dovoljno gradivo predavati u vidu monologa ili prezentovanja na ekranu. Važno je znati prenijeti znanje kroz igru, jer je djeci potrebna dodatna motivacija. Pravilno razvijen nastavni plan i program uzima u obzir potrebe djece za uspjehom i pozitivnim podsticajima i daje im dugoročnu motivaciju da nastave da uče.Dijete koje ide na čas sa osmijehom na licu i jedva čeka da ponovo uči, također će učiniti roditelja mnogo srećnijim.

4. Ima li stvarnog učenja na času?

Postoje mjesta, koja se često nazivaju „digitalnim igraonicama“, gdje se djeca možda zabavljaju, ali zapravo ništa ne uče. Prepisivanje materijala sa ekrana, bez mogućnosti da ga isprobaju u praksi, nije pravo učenje. Nedostatak stručne pomoći u situacijama kada ne mogu sami da riješe zadatak nije pravi put ka sticanju znanja. Još jedan uobičajeni problem, koji ne vodi ka učenju, je „obrazovni softver“ koji automatski daje pravi odgovor na postavljeno pitanje ili izvršava zadatak umjesto da pušta učenika da to uradi samostalno. Po pohađanju ovakvog kursa dijete možda dobija kitnjasti certifikat, ali ne i potrebno znanje. Ne treba trošiti novac na takvo obrazovanje.

5. Da li je obrazovna platforma u skladu sa dječijim potrebama?

Neke obrazovne platforme su otvorene i omogućuju djeci da slobodno pretražuju internet tokom nastave ili da im pažnja na neki drugi način odluta. Nije ni čudo što ne mogu da se fokusiraju na savladavanje gradiva. Zatvorena platforma olakšava učenicima da se koncentrišu. Još jedan čest problem je kada je obrazovna platforma dizajnirana za potrebe odraslih, ali se koristi za podučavanje djece. Neodgovarajuća platforma može u velikoj mjeri štetiti iskustvu učenja i prenos znanja čini manje efikasnim i prijatnim. Iskoristite priliku da prisustvujete besplatnom demo času u školi, da vidite da li su obrazovna platforma i metodologija nastave odgovarajući za vaše dijete.

6. I na kraju, jedno od najvažnijih pitanja je: ko su predavači?

Dobroj školi su potrebni predavači koji ne samo da razumiju oblast digitalne pismenosti i kodiranja, koja se stalno razvija, već i oni koji to mogu da predaju na način koji je blizak načinima učenja dece. Dobro je da su predavači mlađe osobe na koje se učenici mogu ugledati, ali sa kojima mogu i da razviju blizak odnos povjerenja. Djeca su sklona da se snažno povežu sa svojim predavačima. To je važna veza u njihovim životima i često određuje njihov dugoročni stav prema učenju. Uvek provjerite predavače škole koju uzimate u razmatranje.


Nadamo se da će vam ova pitanja pomoći da odaberete odgovarajući kurs kodiranja i digitalne pismenosti za vaše dijete. Savjetujemo vam da pažljivo pregledate obrazovne opcije koje su vam dostupne: dobro pročitajte njihove web-stranice, potražite preporuke i kritike i razgovarajte sa djecom i roditeljima koji imaju iskustva iz prve ruke.

Logiscool angažuje mlade, certificirane predavače, koji za predavanja koriste zatvorenu i bezbijednu platformu. Platforma je razvijena prema potrebema djece i stalno se unapređuje. Razigrani nastavni plan i program osmišljen je posebno za naše učenike, prilagođen je njihovom uzrastu i nivou znanja, tako da napredak pruža stalnu motivaciju i osećaj uspjeha. Dođite sa djetetom na jedan od naših besplatnih otvorenih dana i zajedno isprobajte jedinstveno i efikasno Logiscool iskustvo učenja

Dodatne informacije: https://www.logiscool.com/ba.