Uskršnja jaja (Easter eggs) – male tajne kompjuterskog svijeta

Digitalizacija
Logiscool
11. apr. 2022

Možda ste ranije čuli za uskršnja jaja u kontekstu kompjuterskih igara (i, zapravo, i ozbiljnijih programa), ali šta su ona zapravo?

Ukratko, uskršnje jaje je mali skriveni dio programa koji je tamo postavljen kao iznenađenje. To može biti slika, šala,možda lik iz druge igre; ili bi to mogla da bude veća stvar, kao cijeli tajni nivo. Uskršnja jaja možete pronaći i u drugim medijima: filmski DVD-ovi možda sadrže skrivene karakteristike, a čak i stripovi i filmovi mogu imati skrivene tajne poruke za one koji su dovoljno oštri i upućeni da ih uoče.

Koncept uskršnjeg jajeta porijeklom potiče iz narodnih tradicija koje okružuju kršćanski sveti dan Uskrsa. Jaja, često živopisno ofarbana, dio su raznih uskršnjih proslava, a jedna od njih je Lov na uskršnja jaja: prava ili čokoladna jaja se kriju unutar kuće ili u bašti, a djeca se trude da ih prva pronađu. Kompjuterska uskršnja jaja, kao skriveni mali detalji, dobila su ime po ovoj tradicionalnoj aktivnosti.

Velikozubi Dopefish ispred plave pozadine

Velikozuba Dopefish se prvi put pojavila u igrici "Commander Keen in Goodbye, Galaxy" iz 1991. godine, i postala jedna od najvećih insajderskih šala gejming industrije sa preko desetak skrivenih pojavljivanja u drugim igrama.

Prvo poznato kompjutersko uskršnje jaje bilo je sakriveno u velikim mainframe kompjuterima krajem šezdesetih godina prošlog stoljeća, a nekoliko kompjuterskih igara imalo ih je i tokom 70-ih godina. Ideja da se ove tajne nazovu uskršnja jaja (Easter eggs), datira iz 1980. godine i igre Avantura za Atari 2600 konzolu. U to vrijeme vlasnici kompanije Atari Inc. nisu dozvolili da njihovi programeri budu zaslužni za igre koje su napravili. To je urađeno djelimično zato kako bi se spriječilo da rivalske kompanije saznaju ko je napravio neke od najboljih igara i namamio ih da pređu kod njih, a djelimično i da bi se spriječilo da programeri igara postanu "poznati" i traže veću platu. Mnogi programeri, uključujući kreatora Avanture Warren Robinett-a, nisu se složili sa ovom odlukom rukovodstva, te je on odlučio da uradi nešto po tom pitanju. Programirao je tajnu u igri: ako bi igrač izveo određene specifične radnje, on ili ona bi pronašli skrivenu sobu u igri, gde je prikazana rečenica "Created by Warren Robinett". Pošto je soba bila sakrivena, Robinettovi šefovi su za to saznali tek nakon što su je pronašli neki posvećeni igrači. Robinettov šef je smatrao da su takve tajne zapravo dobra ideja, jer je to ohrabrilo igrače da još više igraju igre kako bi ih pronašli, i počeo da ohrabruje svoj tim da uključi slične trikove, koji se sada zovu uskršnja jaja.

tajna soba i plava poruka u Adventure sa sivom i ružičastom pozadinom

Tajna soba i poruka u Avanturi, prva kompjuterska igra gdje se uskršnja jaja zapravo tako zovu

The genie was out of the bottle, and more and more games started including Easter eggs, and even serious programs sometimes had a few. Excel 97 had an entire (if rather simple) flight simulator game hidden in it, which could be activated by a series of specific actions and entering a complicated code.

Excel 97 ekran pored ljubičastog ekrana

Excel 97 u normalnoj upotrebi (lijevo) i skriveni simulator leta (desno)

Google is particularly well-known for having a lot of Easter eggs, which you can usually find by simply entering the correct phrase as a search. To see just a few of these, try Googling for "do a barrel roll", "pac-man", or "minesweeper". Or, for a non-Google example, go to YouTube, start playing any video, type in "awesome" on the keyboard, and check out the video's progress bar.

If you read Logiscool's newsletter articles, you're probably (at the very least) aware of the vastly popular game Minecraft, since we offer many different Minecraft-themed holiday camps and workshops, which teach children digital literacy and programming in a playful way. Minecraft has a number of fun and imaginative Easter eggs hidden in it, but many of them are only available on certain dates or times of the year (such as Halloween or Christmas), or only existed in certain older versions of the game. But here's one you can always check out: get a name tag item, give it to a sheep, and name the sheep "jeb_" (without the quotation marks) to make it rainbow colored.

And with that, Logiscool would like to wish you a happy hunt for (computer) Easter eggs!