5 načina da osnažite decu kroz kodiranje

Obrazovanje
Logiscool
28. jan. 2021.

Kodiranje može pomoći deci na mnogo različitih načina da se razviju u jake, samopouzdane, pozitivne ličnosti. Programiranje dopušta deci da ožive svoje ideje, koje potom mogu pokazati svojim prijateljima i porodici, zbog čega se osećaju ponosnim. Sastavili smo 5 ključnih načina na koje će kodiranje pomoći osnaživanju dece:

1. Razvijanje veštine izražavanja

Kodiranje kao način samoizražavanja omogućava deci da istražuju svoju kreativnost. Kroz stvaranje igrica, deca uče kako da se izraze na kreativan način, organizuju svoje misli, rešavaju probleme i razvijaju logičko razmišljanje.


2. Izgradnja samopouzdanja i samopoštovanja

  • Samopoštovanje: Učeći kako da kreiraju svoje igre, deca će se suočiti sa preprekama koje će ih podstaknuti na kritičko i efikasno razmišljanje. Tokom ovih izazova, deca će otkrivati nova rešenja za probleme koje su smatrali nemogućim. Kroz ovaj proces, deca šire svoje vidike i sagledavaju situaciju na nov način. Nakon što prevaziđu problem, osetiće veliko zadovoljstvo i povećaće svoje samopoštovanje.
  • Samopouzdanje: Programiranje pomaže deci da greške shvate kao prilike za učenje i napredak. To im omogućava da izraze svoje mišljenje bez straha od sramote. Prepoznavanje grešaka pruža im priliku da dublje razmotre situaciju, poboljšaju kritičko razmišljanje i povećaju samopouzdanje.

3. Vežbanje otpornosti i suočavanje sa neuspehom

Kada deca uče nove veštine, mogu se osećati ljuto i frustrirano ako stvari ne idu onako kako su planirali. To se odnosi i na kodiranje. Ovde se radi o eksperimentisanju i izdržljivosti sa ciljem postizanja željenog rezultata. Da bi bili uspešni, moraju kontrolisati negativne emocije i prevazići ih kako bi ostvarili svoj cilj. Kroz kodiranje igrica, deca nehotice uče i ove veštine.


4. Bolje razumevanje okoline

Svet se ubrzano kreće ka digitalnoj budućnosti. Digitalna pismenost će biti ključna za uspeh u mnogim poslovima koji danas ne postoje. Kada deca razumeju i razvijaju ove veštine u ranoj dobi, stiču konkurentske prednosti za budućnost prilikom prijavljivanja za prakse, fakultete i poslove, kao i bolje razumevanje današnjeg sveta. Tako će moći da pristupe različitim situacijama sa znanjem i razumevanjem. Što ranije počnu, to će biti više ukorenjeno u njih.


5. Grade emocionalnu inteligenciju

Emocionalna inteligencija je ključna veština koja će pomoći deci u svim aspektima života i ima sve veći naglasak na radnom mestu. Evo elemenata emocionalne inteligencije koji se mogu izgraditi kroz kodiranje kako bi se osnažila deca:


  • Samosvest: Oni razvijaju veštine da odmah identifikuju svoje lične snage i slabosti. Kada nešto ne funkcioniše, znaju da treba da shvate kako da ga poboljšaju kako bi to uspelo.
  • Empatija: Mnogi projekti kodiranja zahtevaju da deca rade zajedno. Da bi to uradili, potrebno je da poštuju i razumeju svačije stavove i mišljenja i da pronađu objektivan i fer način da dođu do kolektivne odluke na osnovu informacija. Ovo je veliki deo emocionalne inteligencije jer zahteva da deca gledaju izvan sebe. Kako je kodiranje proces saradnje, deca mogu da unaprede ovu veštinu.
  • Samo-motivacija: Deca takođe treba da budu motivisana čak i kada se suočavaju sa izazovima. Iz kodiranja uče da, ako žele da njihov projekat zaživi, moraju da nastave da budu motivisani i da će to pronaći u sebi.
devojčica u roze majici koja pokazuje znake pobede
Odaberite školu u kojoj je vaše dete zaista osnaženo kroz učenje kodiranja

U Logiscool-u verujemo da deca mogu biti pozitivno uzbuđena zbog učenja našim pristupom obrazovanja zasnovanim na igri. Kao međunarodni edukatori sa 7 godina iskustva u podučavanju hiljada dece programiranju, imamo najbolje alate i nastavni program da zaista osnažimo vaše dete kroz kodiranje. Posetite nas na našim Danima otvorenih vrata i probajte besplatan čas, kako biste iskusili zabavni Logiscool doživljaj koji deca toliko vole. Više informacija na https://www.logiscool.com/rs/apply/open-days.