Kako će kodiranje osposobiti vašu decu za budući uspeh?

Obrazovanje
Logiscool
28. jan. 2021.

Svet je sve više osnažen i zavisan od tehnologije nego ikada, i - kako se razvijaju programski jezici - samo će se kretati više u tom pravcu u budućnosti.

Deca odrastaju s digitalnim uređajima u rukama i znaju kako da se kreću kroz njih pre nego što nauče čitati ili pisati. Njihov budući uspeh u velikoj meri zavisi od toga koliko će dobro moći da koriste digitalne resurse. Ali, da li će biti pasivni korisnici digitalnog okruženja ili aktivni kreatori istog? Ključ je u tome da ih naučimo kako da koriste kodiranje rano u životu i pripremimo ih za svet koji ih čeka.

Potražnja za IT stručnjacima neprestano raste širom sveta, ali učenje programiranja priprema decu za mnogo više od karijere u računarskim naukama. Programiranje uči decu da razmišljaju. Oprema ih akademskim i mekim veštinama koje će im biti potrebne u svim oblastima života, bez obzira na profesiju koju izaberu:

Algoritamsko razmišljanje

Algoritamsko razmišljanje je veština rešavanja problema koja nije samo korisna u programiranju, već može biti korisna i tokom kreativnog rešavanja problema iz stvarnog života.


Rešavanje problema i tolerancija greške

Dok deca uče da programiranju, napraviće puno grešaka. Ali brzo će naučiti i to da na njih gledaju više kao na prilike nego na neuspeh.


Programski jezici za samopouzdanje i motivacija

Tokom učenja programiranja deca postaju znatno samopouzdanija i motivisanija činjenicom da uče da rešavaju složene probleme.


Matematičko i složeno razmišljanje

Tokom kodiranja često koristimo pomoć matematike. Međutim, ne znači da programiranje odgovara samo genijalcima iz matematike. Kodiranje pomaže u razumevanju apstraktnih matematičkih pojmova kroz stvarne i grafičke vizuelne primere. Tokom kodiranja, kontinuirana primena i uvežbavanje matematičkog znanja stečenog u školi takođe može pozitivno uticati na uspeh dece u školi.


Istrajnost i koncentracija

Proces kodiranja zahteva stalnu koncentraciju i pažnju. Kako deca uče da izrađuju složenije kodove i troše više vremena na pronalaženje i rešavanje složenih problema, mogu razviti svoje sposobnosti istrajnosti i koncentracije.


Preciznost

Tokom procesa pisanja kodova, deca pre svega moraju da daju precizne komande računaru. U pisanim programskim jezicima, jedan zarez koji nedostaje ili pogrešno napisana naredba može dovesti do toga da računar ne razume šta želimo od njega i naš program neće raditi.


Kreativnost

Kodiranje je u osnovi kreativna aktivnost, jer se isti problem može rešiti na mnogo različitih načina. Uvek postoje bolja rešenja, zato se deca tokom procesa učenja podstiču da isprobaju nova rešenja i pronađu nove načine, što oslobađa njihovu unutrašnju kreativnost.


Analitičko razmišljanje

U većini slučajeva, što je duži zadatak, to je lakše odugovlačiti i uopšte ga izbeći. Deca takođe mogu da nauče kako treba da razlože probleme na manje, lakše rešive podzadatke.


Planiranje i primena

Kada sedi ispred računara, programer ne kuca samo na tastaturi već piše i kodove. Za rešavanje složenih problema potrebno je i traženje i planiranje mogućih odgovora. Svi ti mogući odgovori se primenjuju i testiraju dok se ne pronađe tačno rešenje. Uključite svoju decu.

programski jezici pozitivno stimulišu dečiji mozak na bezbroj načina
Uključite i vašu decu

Kako se krećemo ka svetui koji se oslanja na tehnologiju, kodiranje i ostale veštine koje dolaze sa njim postaće od suštinskog značaja za uspeh dece. U Logiscool-u produčavamo kodiranje na zabavan način, koji stavlja decu u sedište kreatora kako bi im dali konkurentsku prednost u njihovim životima. Pogledajte naš izbor kurseva da biste svoje dete uveli u uzbudljivi svet kodiranja: >https://www.logiscool.com/rs/courses