Bezbednost na internetu i deca: kako izbeći opasnosti onlajn prostora

Kodiranje i tehnologija
Logiscool
28. feb. 2021.

Deca svakodnevno troše sate i sate na onlajn sadržaje i redovno koriste digitalne platforme kao izvor komunikacije. Prešli su iz stvarnog života u veću digitalnu arenu. Međutim, da li su zaista spremni za to? Da li razumeju potencijalne rizike kao i potrebu za trenutnim zadovoljenjem? Da li znaju kako da koriste ove platforme bezbedno i da se nose sa pretnjama na mreži?

Svake godine, 9. februara, Dan bezbednijeg interneta bavi se ovim, i mnogim drugim temama. Krajnji cilj ovog godišnjeg događaja je podizanje svesti o ovim pitanjima i kako možemo učiniti internet bezbednijim mestom za svoju decu. Šta možemo učiniti da edukujemo svoju decu o bezbednosti na internetu i kako da ih zaštitimo od opasnosti?

Od esencijalne važnosti je deci objasniti, na njima prilagođen način, šta su pretnje na internetu i kako ih prepoznati. Nekoliko uobičajenih opasnosti na internetu su sajber maltretiranje, uznemiravanje, narušavanje privatnosti i sexting. U ovom članku na blogu fokusiraćemo se na sajber maltretiranje, iako je pristup za rešavanje svih ovih pretnji prilično sličan.

Deca počinju da koriste digitalne uređaje u sve mlađem uzrastu

Sajber zlostavljanje - nedostatak bezbednosti na internetu

Sajber zlostavljanje je zlostavljanje koje se dešava na internetu putem društvenih mreža, igara ili platformi za trenutno slanje poruka. Internet i društveni mediji promenili su način na koji se deca međusobno zadirkuju. Biti žrtva ovoga može biti izuzetno stresno, izolirajuće i veće u obimu nego što bi to bilo u stvarnom svetu. Najbolji način da se rešavaju ovakvi problemi je podučavanje dece osnovama bezbednosti na internetu: kako sprečiti da se ove situacije dogode, kako reagovati na njih ako im se dogode i kako ne postati zlostavljač.

Važni saveti za bezbednost na internetu:

  • Sedite sa svojom decom onlajn i naučite ih primerenom ponašanju. Deca uče po modelu od svojih roditelja, posebno mlađa, i ako vide kako se ponašate, često će slediti sličan put.
  • Naučite svoju decu da ne odgovaraju na pretnje ili da se ne upuštaju u njih. Samo ih prijavite odrasloj osobi. Važno je da deca poštuju sebe i druge tako što neće učestvovati u takvom ponašanju. Održavajte komunikaciju između vas i njih slobodnom i sigurnom kako bi vam se obratili ako se suoče sa osobom ili faktorom koji ugrožava bezbednost na internetu i njih.
  • Držite računar u zajedničkom delu vašeg doma, gde možete pratiti kako se sadržaj konzumira.
  • Pratite koliko vremena se provodi na pametnim telefonima, tabletima ili čak imajte određeni vremenski interval za njihovu upotrebu.
  • Jednostavan način za održavanje bezbednosti na internetu je da obeležite omiljene sajtove svoje dece kako bi išli direktno na te stranice umesto da se dekoncentrišu dok pretražuju različite sajtove.
  • Navedite svoju decu da razmišljaju o informacijama koje dele na internetu. Pitajte ih ko žele da budu na internetu. Razgovarajte s njima o tome kako komentari, fotografije, video snimci i sadržaj uopšte koje dele na internetu stvaraju sliku o tome ko su.
  • Obrazujte svoju decu o rizicima deljenja previše informacija na internetu. Naučite ih da ne dele lične podatke kao što je njihova kućna adresa.
  • Naučite ih da ne razgovaraju sa strancima.

Pored obrazovanja vaše dece o bezbednosti na internetu i rizicima povezanim sa onlajn prostorima, važno je i da možete prepoznati znakove ako vaša deca trpe zlostavljanje na internetu kako biste što pre preduzeli akciju. Evo nekoliko ključnih znakova na koje treba obratiti pažnju:

  • Izgledaju uznemireno kada dobijaju e-poštu, tekstualne poruke i druge digitalne upozorenja.
  • Povlače se od prijatelja i porodice.
  • Više ne koriste internet ili proveravaju svoj telefon.
  • Pokušavaju izbeći odlazak u školu ili druge društvene događaje.
  • Gube apetit i imaju problema sa spavanjem.
  • Padaju im ocene u školi.

Postoje brojne roditeljske kontrole, aplikacije i softver za praćenje na internetu kako biste zaštitili svoju decu, koje je uvek dobro postaviti iz predostrožnosti, ali najsnažniji način da vaša deca dugoročno budu bezbedna jeste da razgovarate sa njima o rizicima na internetu, kako da ih izbegnete i kako uvek mogu da dođu do vas ako nešto krene po zlu.

Svake godine Logiscool učestvuje u Danu bezbednijeg interneta i pružamo besplatne interaktivne prezentacije o temama bezbednosti na internetu školama. Ako ste zainteresovani za ovu uslugu, posetite https://www.logiscool.com/rs  potražite najbliži Logiscool u vašoj oblasti i zatražite prezentaciju od njih.