Urođeničke i doseljeničke generacije digitalnog sveta

Digitalizacija
Logiscool
16. mar. 2021.

Digitalni svet se stalno menja i raste. Mnogi ovo doživljavaju kao poteškoću i izvor frustracija dok mlađe generacije to smatraju prirodnim načinom života.

U članku koji je napisan 2001. godine, američki pedagog, predavač i autor Mark Prenski predstavio je izraze „digitalni urođenik“ i „digitalni doseljenik“ da bi opisao dve grupe i razlike između njih koje su uzrok tolikih problema u obrazovanju.

Mlađe generacije odrasle su (ili su direktno rođene) u svetu gde su od ranog detinjstva okružene digitalnim alatima: računarima, veb kamerama, pametnim telefonima ili internetom. Dečji mozak je fleksibilan, što znači da će se prilagoditi upotrebi takvih alata: drugačije će misliti i učiti i imati drugačiji odnos sa tehnologijom od prethodnih generacija. Neka istraživanja čak kažu da se i njihova nervna struktura menja. Oni su digitalni urođenici.

Najstarija generacija među njima su Milenijalci, takođe zvani Generacija Y, koji su rođeni između ranih 80-ih i sredine 90-ih (zovu ih Milenijalci jer su u društvo odraslih počeli da ulaze oko prelaza milenijuma). Mnogi od njih su još i imali detinjstvo bez digitalnih uređaja, ali su prešli u digitalnu kulturu relativno rano u životu. Njih nasleđuje generacija Z, „zumeri“, koji su rođeni između kasnih 90-ih i vrlo ranih 2010-ih i koji su već imali pristup internetu od vrlo ranog doba. Najnovija generacija zove se Alfa, deca rođena početkom 2010. pa do sada, od kojih su većina deca Milenijalaca.

čovek u plavoj košulji crta i pokazuje na plavu mobilnu ikonu

Pored urođenika postoje i doseljenici: to su generacije koje su digitalne uređaje naučile da koriste kao odrasli ljudi. Baš kao i u učenju jezika, mozak razlikuje znanje koje ste naučili kao dete i kao odrasla osoba i drugačije skladišti informacije. Kao što, u realnosti, doseljenik uvek zadrži strani akcenat, digitalni doseljenik se raspoznaje od urođenika; naučiće on sve o modernoj tehnologiji (možda čak i bolje od mlađeg deteta), ali će je i dalje koristiti drugačije. Samo zamislite kancelarijskog radnika kako štampa dokument da bi ga lektorisao i obeležio te promene na papiru, umesto da koristi funkciju lekture na svom programu za obradu teksta ; zamislite starijeg rođaka kako Vas zove i pita da li ste dobili mejl koji je poslao. Čak i najmarljiviji doseljenici povremeno će se spotaknuti i neće imati savršenu predstavu o tačnoj upotrebi Facebook-a, Twitter-a i Instagrama, kao ni o tome koje mreže mogu zajedno da se koriste.

Ova generacijska razlika postaje problem u školi kada stariji digitalni doseljenici pokušavaju da podučavaju urođenike i ostaju zatečeni poteškoćama. Urođenici su se od svojih ranih godina navikli na brzi prijem i obradu informacija, prvo da vide dijagram ili sliku, a onda tek pročitaju objašnjenje. Navikli su na multitasking, na učenje dok slušaju muziku ili rade nešto drugo. Pretražujući internet, oni ne uče čitajući poglavlje po poglavlje, već slučajnim pristupom: prateći linkove na ovaj ili onaj način, slažući materijal u glavi. Nije ni čudo što tradicionalna pedagogija svojim sporim tempom predavanja, strogo linearnom logikom i metodologijom „reci i testiraj“ ne funkcioniše za njih: ona se od početka razlikuje od metoda učenja koje važe za njihovo vreme.

Mi u Logiscoolu mislimo da je važno naoružati poslednju generaciju digitalnih urođenika digitalnom pismenošću koja će im biti potrebna u životu. Naši mladi treneri razmišljaju slično njima, i prenose svoje znanje razigrano, prilagođavajući se dečijem tempu i prirodnim metodama učenja. Naši 4–5-meseci dugi kursevi podučavaju kodiranje i druge digitalne predmete, kao što su video produkcija i robotika. Alternativno, naše radionice od 6–10 sesija omogućava deci da brže uđu u dodatne uzbudljive teme, kao što su razvoj mobilnih aplikacija, 3D dizajn, digitalna ilustracija i Minecraft modifikacija. Registrujte se za naše kurseve ili radionice. Upoznajte metodologiju nastave zasnovanu na iskustvu koju smo razvili imajući na umu digitalne urođenike!

Kursevi: >https://www.logiscool.com/rs/courses 

Radionice: >https://www.logiscool.com/rs/workshops