Kako talenat naše dece može da procveta?

Obrazovanje
Logiscool
22. jun 2021.

Mi često kažemo da su neka deca posebno nadarena za nešto, bilo to muzika, sport, matematika, šah ili nešto drugo. Ali šta ta reč ,,talenat" ustvari znači? Šta čini nekoga talentovanim na tako apstraktnom polju kao što je logika ili matematika i šta vi kao roditelj možete učiniti da pomognete da taj talenat raste i cveta?

U svakodnevnom govoru, mi koristimo reč "talenat" kako bismo opisali nečiji dobar učinak na nekom polju, na primer, ako su dobri u fudbalu ili uspešni u šah klubu. Psiholozi, međutim, govore da je talent mnogo komplikovaniji od toga. Čuveni mađarsko-američki psihijatar Mihaly Csikszentmihalyi, koji je osmislio koncept "protok", veruje da su urođene veštine (stvari u kojima smo dobri) samo deo onoga što određena kultura i istorijsko doba smatraju talentom i onoga koga nazivaju talentovanim.

Csikszentmihalyi takođe tvrdi da je talenat koncept koji se dobija kroz razvijanje pre nego što je apsolutna vrednost koju imate ili nemate. Talenat je mogućnost, koja takođe mora da procveta, i za to su potrebni vreme, trud i društvena okolina koja ceni i podstiče taj rad.

deca sa trenerom ispred laptopova sa plavom pozadinom u pozadini

Kako bi se talenat iz detinjstva razvio, dete mora da uloži trud a porodica mora da pruži podršku. Važno je da se detetu obezbedi prikladna motivacija, da mu se pruži nešto što mu se sviđa i da radi na tome. Spoljašnja motivacija, kao što je nagrada, je samo efikasna ako je dete dobija stalno. Ako tok nagrada stane, nestaće i interesovanje a marljivost će da jenjava. Unutrašnja motivacija je mnogo jača jer dete ulaže napor u aktivnost u kojoj ono samo uživa. Prema tome, veoma je bitno da roditelji pošalju svoje dete u klubove ili na vannastavne aktivnosti u kojima će deca uživati, gde učitelji, predmet i metodologija učenja čine aktivnost prijatnim. Na ovaj način, dete će se zabaviti uz trud koje je uložilo. Takođe je bitno za ovakve aktivnosti da budu tako strukturisane kako bi pružile učesnicima osećaj uspeha za svoj rad. Ove male pobede će konstantno povećavati njihovo samopouzdanje, i pružaće motivaciju za dalje napore.

Međutim, postavlja se bitno pitanje: ako je potrebno vreme da se razvije talenat, kako možete unapred reći u čemu je vaše dete dobro, pre nego što uložite puno vremena i energije? Evo odgovora za vas: određene osobine ličnosti i različiti fenomeni, koji se mogu videti u ranim godinama, ukazuju da li dete ima potencijal za veliki napredak na određenim poljima. Psiholozi su ustanovili nekoliko tipova talenata, čije se pokazne osobine mogu primetiti već u obdaništu:

  • Logičko-matematički talenat
  • Psihičko-kinestetički talenat
  • Lingvistički talenat
  • Prostorno-vizuelni talenat
  • Muzički talenat

Logički i matematičkil talenat su posebno korisni u IT i digitalnom svetu. Ovo su rani pokazatelji ovog tipa sklonosti:

  • Interesovanje za logičke igrice
  • Inovacija, stalna izgradnja novih stvari u konstrukciji igračaka i igara kao što su LEGO ili Minecraft
  • Ljubav prema društvenim igrama.
  • Jak kritički osećaj, sposobnost i volja da se raspravlja s nekim i sposobnost da se daju dobri argumenti.
  • Jaka mašta i dobra memorija
  • Sposobnost da se brzo upamte činjenice i podaci, i njihovo prisećanje kasnije
  • Lingvistički humor, igre reči
  • Brzina u rešavanju zadataka
  • Kreativna, nova rešenja problema

Ako neke od ovih karakteristika opisuju vaše dete, postoji dobra šansa da imaju talenat za matematiku i logiku, i vredi da ih podržite u tom hobiju koji koristi i razvija ovu sklonost.

Kod nas u Logiscool-u verujemo da je bitno da svako dete pronađe oblast u kojoj je dobro. Zato naši kursevi, kampovi i radionice nude više načina koji otkrivaju i razvijaju dečiji logičko-matematički talenat kao i druge sklonosti. Naše male grupe su vođene od strane predavača koji zasigurno čine da učenje i rešavanje zadataka ostanu puni zabavnih i zanimljivih procesa. To je upravo ono što pruža deci motivaciju za kontinuirani razvoj. Naš nastavni plan i program zasnovan je na projektima, metodologiji učenja a pre svega na iskustvu jer daje deci osećaj dostignuća, pojačava njihovo samopouzdanje i pomaže razvijanju njihove ličnosti.

Posetite naš sajt, otkrijte široku paletu naših kurseva, radionica i kampova i saznajte više o našim jedinstvenim metodama nastave na adresi https://www.logiscool.com/rs}