9 saveta koji će promeniti vaš život i očuvati zdravlje u eri rada na daljinu

Digitalizacija
Logiscool
20. jul 2021.

Prekomerna količina vremena koju provodimo na našim laptopovima je postala sastavni deo modernog života a nakon toga je došla i globalna pandemija. Za tren oka su rad i učenje na daljinu postali uobičajena pojava dok je vreme provedeno pred ekranom poraslo veoma brzo, dalje pogoršavajući sedentarni i samački aspekt savremenog života. Bilo da se radi o vašem poslu ili obrazovanju, sedenje pred računarom zaglavljeni u kući, će vas vremenom iscrpeti. Kako bismo vam pomogli da ostanete u top formi psihički i fizički, mi vam dajemo 9 korisnih saveta koji će vam pomoći da prevaziđete sve izazove koje donosi era rada na daljinu

radni sto sa laptopom, sveskom, knjigama i mobilnim telefonom na njemu

Brinite o svom telu

1. Budite u pokretu

Bilo to joga, planinarenje, borilačke veštine, košarka, fudbal, ili podvodno bockanje morskih krava, baviti se sportom je neverovatno delotvorno za vaše telo i um. Možda je kliše, ali sport ne samo da razvija mišiće, već gradi ličnost i čini vas samopouzdanijim, čvršćim i izdržljivijim. Šta više, znojenje pomaže da umanjite napetost i da oterate sve brige, i, povrh svega, pruža sjajnu priliku da budete društveni. Mi predlažemo da vežbate 3 do 4 puta nedeljno, iako možete krenuti na svoje sportsko putovanje sa manje. Samo nemojte odustati.

2. Idite u šetnju - SVAKI DAN.

Možda nećete uzeti u obzir šetnju po komšiluku kao vežbanje, ali dozvolite da vam predočimo da je i to vežba. Ključ, kao i uvek, leži u doslednosti. Pokušajte da ugurate u raspored šetnju od pola sata do sat vremena svaki dan – verujte nam, učiniće čuda. Možete da pretvorite monotoni odlazak u prodavnicu u izazov. Zgrabite vreće pune ukusnih stvari, i krenite dužim putem kući. Za dodatnu motivaciju, preuzmite aplikaciju za merenje koraka kako biste beležili rezultate i napredak.

3. Odmarajte se

Ostavite digitalnu trku na 10 minuta svakih sat vremena. Bilo koja aktivnost po vašem izboru koja će Vam skrenuti misli sa zadatka će biti dobra – posebno ako ne uključuje gledanje u drugi ekran i zapravo vas podstakne da ustanete iz stolice i pokrenete se. Uradite par joga poza, vežbe za disanje, igrajte se sa ljubimcem, operite sudove ili uradite bilo koji drugi kućni posao. Dok god nije rad, učenje ili provođenje vremena ispred telefona, verovatno dobija naše odobrenje.

4. Prava postavka je sve

Ako imate pravu postavku kao što su ergonomska stolica i ekran koji je u nivou očiju, dva krucijalna primera, poboljšava se vaše držanje, koje zauzvrat pomaže da se izbegnu problemi sa leđima, glavoboljom i drugim pitanjima vezanih za loše držanje. Vežbajte pravilno držanje: zabacite ramena unazad, držite leđa ravno uz stolicu i stavite stopala ravno na zemlju bez da ukrštate noge ili članke. Teže je nego što deluje jer, ako mislite da smo previše dramatični, pokušajte odmah, i vidite koliko ćete dugo izdržati.

5. Budite blagi prema vašim ušima

Noseći slušalice ili bubice ceo dan je možda zgodno i sigurno se možete lako navići, ali ružna istina je ta da nije zdravo. Zvuk koji stalno udara u bubnu opnu ušiju, u najgorem slučaju, može da ošteti sluh, dok usput izaziva vrtoglavicu, bol u ušima, infekciju uha, i dovodi do razvijanja voska koji je još jedna podloga za zdravstvene probleme ušiju.

6. Jedite zdravo

Zdrava, izbalansirana ishrana bogata vitaminima, proteinima, povrćem i voćem je apsolutni temelj za poboljšanje kvaliteta vašeg života, održavanje idealne telesne težine i podizanje mentalne oštrine. Kaže se da je čovek ono što jede, i prema tome, pokušajte da ne postanete brza hrana pomešana sa gomilom grickalica bogatih šećerom. Onlajn resursi su u izobilju, odradite istraživanje, eksperimente i pronađite šta je najbolje za vas. I da… da li smo spominjali hidrataciju? Pa, sad jesmo. Pijte vodu, ne kolu.

...i tvoja duša

7. Balans

Održavanje zdravog balansa života i posla, pod trenutnim okolnostima, je zastrašujući zadatak. Pošto se sve vrši na daljinu, i ovako mutna linija između između našeg poslovnog i privatnog života je praktično nestala, a to čini izuzetno teškim da se zaista isključimo. Kako god, postoji mnoštvo načina za kontratežu ove iscrpljujuće sveprisutnosti, a najočiglednije je održavanje dnevne rutine. Ustanite i idite na spavanje u isto vreme, pravite redovne pauze (uključujući i pauzu za ručak), provodite vreme sa voljenim osobama, vežbajte. Kada je kraj dana, isključite Vaš laptop, ostavite sve iza sebe i odmarajte se. Posao uglavnom može da sačeka - život ne može.

8. Ostanite u kontaktu

Rad ili učenje na daljinu su veoma teški, čineći i najdruštvenije osobe donekle izolovanim, posebno ako žive sami. Najverovatnije možemo napisati knjigu nepoželjnih posledica usamljenosti i društvene izolacije, ali daćemo Vam jedan veoma bitan savet: pričajte sa što više ljudi kao deo dnevne rutine. Čak i jednostavno ,,Šta ima?” može da dovede do dublje konverzacije. Pišite kolegi ili prijatelju iz škole. Idite na kafu, ručak, piće, bilo šta. Nazovite Vašu majku. Bezbroj je opcija, čak i sa bilo kojim potencijalnim Covid restrikcijama. Život se nije zaustavio, samo se promenio, i morate se prilagoditi.

9. Budite prisutni

Vežbanje svesnosti je imperativ ka poboljšanju mentalnog zdravlja, posebno u današnje vreme kada digitalne smetnje stalno bombarduju naša čula. Te smetnje nas čine zavisnim od aplikacija i platformi te nas lišavaju zadovoljstva koje dolazi sa prisutnošću u momentu. I to je ono na šta se svesnost svodi: sposobnost da budete prisutni, sposobnost da se fokusirate na ono što je ispred Vas, da cenite to i izvučete najbolje iz toga. Tako da, spustite telefon, isključite Vaš laptop, zaboravite gledanje u ekran na nekoliko sati, i osvrnite se na svaki blagoslov. Kao šlag na tortu, činjenica je da je prisutnost ta koja nas čini svesnijim i empatičnijim, i pomoći će Vam da se ophodite prema drugima kao što želite da se ophode prema Vama – sposobnost koja je zgodna i uglavnom se isplati u svim pogledima života.

Mi u Logiscool-u svim srcem verujemo da su sadašnjost i budućnost digitalni. U svetu u kome tehnologija dotiče svaki aspekt našeg života, ključno je da naša deca postanu aktivni stvaraoci, a ne samo pasivni korisnici.

Takođe, verujemo da izgradnja dobrih navika pogoduje fizičkom i mentalnom zdravlju, kako bi se suprotstavili lošim stranama savremenog života. Naš cilj je da obezbedimo da učenici budu opremljeni ne samo veštinama vezanim za kodiranje i digitalnu pismenost, već i životnim veštinama potrebnim da postanu zdravi, umni i fizički aktivni digitalni radnici.

Za više informacija o našim kursevima, radionicama i kampovima posetite naš sajt: https://www.logiscool.com/rs}