6 saveta za odabir kurseva kodiranja za vaše dete

Obrazovanje
Logiscool
25. jan. 2022.

U 21. veku jedna posebna grana obrazovanja, STEM, je prerasla u nezamenljivi element društva. Engleska skraćenica Science, Technology, Engineering, Mathematics znači „Nauka, tehnologija, inženjering, matematika“. Lako je videti koliku praktičnu upotrebu STEM danas ima: digitalne i informacione tehnologije, kao i automatizacija, šire se poput požara, a razvoj i upravljanje ovim tehnologijama zahteva ogromnu grupu obrazovanih profesionalaca. Ono što je možda manje očigledno je da je STEM obrazovanje takođe odlično sredstvo za poboljšanje kognitivnih veština i logike. STEM teme, posebno digitalna pismenost i veštine kodiranja, ne samo da daju deci veliku prednost u visokom obrazovanju i budućoj tehnološko orijentisanoj karijeri, već razvijaju i kritičko razmišljanje, veštine rešavanja problema, pamćenje, jezičke veštine i kreativnost. Pored toga, takvo znanje, koje se podučava uz odgovarajuću metodologiju, takođe će kod dece razviti ljubav prema učenju.

Stoga nije iznenađujuće što sve više organizacija nudi kurseve kodiranja za decu.Kao roditelj, možda ćete se naći pod teškim pritiskom da izaberete pravog predavača, jer neće sve ove organizacije pružiti vašem detetu obećano znanje, niti će preneti sve korisne dugoročne veštine. Evo 6 ključnih pitanja koji će vam pomoći da odaberete pravog predavača za svoje dete:

dečak u prugastoj majici pored devojke u roze majici ispred kompjutera kodiraju

1. Odakle dolazi nastavni plan i program?

Da li ga je sastavila škola uz pomoć međunarodnih stručnjaka i da li se program stalno razvija? Ili škola samo "prodaje" neki besplatni materijal preuzet sa interneta? Škola koja ima sopstveni nastavni program, posebno kreiran za decu i koju ocenjuju neka nezavisna institucija za standarde kvaliteta, mnogo bolje će služiti potrebama vašeg deteta.

2. Da li nastavni plan i program, kao i metodologija nastave, uzimaju u obzir potrebe, uzrast i nivo znanja učenika?

Nisu svi isti – deca uče na različite načine i različitom brzinom, u zavisnosti od uzrasta i prethodnog nivoa znanja. Ove individualne razlike je važno uzeti u obzir pri sastavljanju grupa za kurseve, pisanju nastavnog plana i programa, u kreiranju obrazovne platforme i u održavanju nastave. Trebalo bi da upišete svoje dete u školu koja vodi računa o individualnim karakteristikama dece na svakom nivou.

3. Da li su časovi zabavni i zanimljivi?

Višesatno sedenje pred ekranom i obavljanje monotonog posla je mukotrpno čak i za odrasle, a mnogo je gore za decu! Nije dovoljno gradivo predavati u vidu monologa ili prezentovanja na ekranu. Važno je znati preneti znanje kroz igru, jer je deci potrebna dodatna motivacija. Pravilno razvijen nastavni plan i program uzima u obzir potrebe dece za uspehom i pozitivnim podsticajima i daje im dugoročnu motivaciju da nastave da uče.Dete koje ide na čas sa osmehom na licu i jedva čeka da ponovo uči, takođe će učiniti roditelja mnogo srećnijim.

4. Ima li stvarnog učenja na času?

Postoje mesta, koja se često nazivaju „digitalnim igraonicama“, gde se deca možda zabavljaju, ali zapravo ništa ne uče. Prepisivanje materijala sa ekrana, bez mogućnosti da ga isprobaju u praksi, nije pravo učenje. Nedostatak stručne pomoći u situacijama kada ne mogu sami da reše zadatak nije pravi put ka sticanju znanja. Još jedan uobičajeni problem, koji ne vodi ka učenju, je „obrazovni softver“ koji automatski daje pravi odgovor na postavljeno pitanje ili izvršava zadatak umesto da pušta učenika da to uradi samostalno. Po pohađanju ovakvog kursa dete možda dobija kitnjasti sertifikat, ali ne i potrebno znanje. Ne treba tako trošiti novac na takvo obrazovanje.

5. Da li je obrazovna platforma u skladu sa dečijim potrebama?

Neke obrazovne platforme su otvorene i omogućuju deci da slobodno pretražuju internet tokom nastave ili da im pažnja na neki drugi način odluta. Nije ni čudo što ne mogu da se fokusiraju na savladavanje gradiva. Zatvorena platforma olakšava učenicima da se koncentrišu. Još jedan čest problem je kada je obrazovna platforma dizajnirana za potrebe odraslih, ali se koristi za podučavanje dece. Neodgovarajuća platforma može u velikoj meri štetiti iskustvu učenja i prenos znanja čini manje efikasnim i prijatnim. Iskoristite priliku da prisustvujete besplatnom demo času u školi, da vidite da li su obrazovna platforma i metodologija nastave odgovarajući za vaše dete.

6. I na kraju, jedno od najvažnijih pitanja je: ko su predavači?

Dobroj školi su potrebni predavači koji ne samo da razumeju oblast digitalne pismenosti i kodiranja, koja se stalno razvija, već i oni koji to mogu da predaju na način koji je blizak načinima učenja dece. Dobro je da su predavači mlađe osobe na koje se učenici mogu ugledati, ali sa kojima mogu i da razviju blizak odnos poverenja. Deca su sklona da se snažno povežu sa svojim predavačima. To je važna veza u njihovim životima i često određuje njihov dugoročni stav prema učenju. Uvek proverite predavače škole koju uzimate u razmatranje.


Nadamo se da će vam ova pitanja pomoći da odaberete odgovarajući kurs kodiranja i digitalne pismenosti za vaše dete. Savetujemo vam da pažljivo pregledate obrazovne opcije koje su vam dostupne: dobro pročitajte njihove veb-stranice, potražite preporuke i kritike i razgovarajte sa decom i roditeljima koji imaju iskustva iz prve ruke.

Logiscool angažuje mlade, sertifikovane predavače, koji za predavanja koriste zatvorenu i bezbednu platformu. Platforma je razvijena je prema potrebema dece i stalno se unapređuje. Razigrani nastavni plan i program osmišljen je posebno za naše učenike, prilagođen je njihovom uzrastu i nivou znanja, tako da napredak pruža stalnu motivaciju i osećaj uspeha. Dođite sa detetom na jedan od naših besplatnih otvorenih dana i zajedno isprobajte jedinstveno i efikasno Logiscool iskustvo učenja

Više informacija: https://www.logiscool.com/rs.