Uskršnja jaja (Easter eggs) – male tajne kompjuterskog sveta

Digitalizacija
Logiscool
11. apr. 2022.

Možda ste ranije čuli za uskršnja jaja u kontekstu kompjuterskih igara (i, zapravo, i ozbiljnijih programa), ali šta su ona zapravo?

Ukratko, uskršnje jaje je mali skriveni deo programa koji je tamo postavljen kao iznenađenje. To može biti slika, šala,možda lik iz druge igre; ili bi to mogla da bude veća stvar, kao ceo tajni nivo. Uskršnja jaja možete pronaći i u drugim medijima: filmski DVD-ovi možda sadrže skrivene karakteristike, a čak i stripovi i filmovi mogu imati skrivene tajne poruke za one koji su dovoljno oštri i upućeni da ih uoče.

Koncept uskršnjeg jajeta poreklom potiče iz narodnih tradicija koje okružuju hrišćanski sveti dan Uskrsa. Jaja, često živopisno ofarbana, deo su raznih uskršnjih proslava, a jedna od njih je Lov na uskršnja jaja: prava ili čokoladna jaja se kriju unutar kuće ili u bašti, a deca se trude da ih prva pronađu. Kompjuterska uskršnja jaja, kao skriveni mali detalji, dobila su ime po ovoj tradicionalnoj aktivnosti.

Velikozubi Dopefish ispred plave pozadine

Velikozuba Dopefish se prvi put pojavila u igrici "Commander Keen in Goodbye, Galaxy" iz 1991. godine, i postala jedna od najvećih insajderskih šala gejming industrije sa preko desetak skrivenih pojavljivanja u drugim igrama.

Prvo poznato kompjutersko uskršnje jaje bilo je sakriveno u velikim mejnfrejm kompjuterima krajem šezdesetih godina prošlog veka, a nekoliko kompjuterskih igara imalo ih je i tokom 70-ih godina. Ideja da se ove tajne nazovu uskršnja jaja (Easter eggs), datira iz 1980. godine i igre Avantura za Atari 2600 konzolu. U to vreme vlasnici kompanije Atari Inc. nisu dozvolili da njihovi programeri budu zaslužni za igre koje su napravili. To je urađeno delimično zato kako bi se sprečilo da rivalske kompanije saznaju ko je napravio neke od najboljih igara i namamio ih da pređu kod njih, a delimično i da bi se sprečilo da programeri igara postanu "poznati" i traže veću platu. Mnogi programeri, uključujući kreatora Avanture Vorena Robineta, nisu se složili sa ovom odlukom rukovodstva, te je on odlučio da uradi nešto po tom pitanju. Programirao je tajnu u igri: ako bi igrač izveo određene specifične radnje, on ili ona bi pronašli skrivenu sobu u igri, gde je prikazana rečenica "Created by Warren Robinett". Pošto je soba bila sakrivena, Robinetovi šefovi su za to saznali tek nakon što su je pronašli neki posvećeni igrači. Robinetov šef je smatrao da su takve tajne zapravo dobra ideja, jer je to ohrabrilo igrače da još više igraju igre kako bi ih pronašli, i počeo da ohrabruje svoj tim da uključi slične trikove, koji se sada zovu uskršnja jaja.

tajna soba i plava poruka u Aavanturi sa sivom i ružičastom pozadinom

Tajna soba i poruka u Avanturi, prva kompjuterska igra gde se uskršnja jaja zapravo tako zovu

Duh je izašao iz boce, i sve više igara je počelo da uključuje uskršnja jaja, a čak i ozbiljni programi su ponekad dodali nekoliko. Excel 97 je je imao čitavu (iako prilično jednostavnu) igru simulatora leta koja se mogla aktivirati nizom specifičnih radnji i unošenjem komplikovanog koda.

Excel 97 ekran pored ljubičastog ekrana

Excel 97 u normalnoj upotrebi (levo) i skriveni simulator leta (desno)

Google je posebno poznat po tome što ima dosta uskršnjih jaja, koja obično možete pronaći jednostavnim unošenjem ispravne fraze kao pretrage. Da biste videli snekoliko, probajte guglati "do a barrel roll", "pac-man"ili "minesweeper". Ili, za primer koji nije na Google, idite na YouTube, počnite da puštate bilo koji video, ukucajte"awesome" na tastaturi i pogledajte traku toka video zapisa.

Ako čitate Logiscool-ove novinske članke, verovatno ste (u najmanju ruku) svesni ogromne popularne igre Minecraft, pošto nudimo mnogo različitih Minecraft-ovih prazničnih kampova i radionica, koji uče decu digitalnoj pismenosti i programiranju na razigran način. Minecraft u sebi ima brojna zabavna i maštovita uskršnja jaja, ali mnoga od njih su dostupna samo određenim datumima ili u određeno doba godine (kao što su Noć veštica ili Božić), ili su postojala samo u određenim starijim verzijama igre. Ali, evo jednog kojeg uvek možete da proverite: izaberite stavku sa oznakom imena, dajte je ovci, i nazovite ovcu "jeb_" (bez navodnika) da bi bila obojena duginom bojom.

I sa ovim Logiscool želi da vam poželi srećan lov na (kompjuterska) uskršnja jaja!