7 saveta da odaberete pravi kamp za vaše dete

Obrazovanje
Logiscool
14. jun 2022.

Školski raspust je pred nama, i krajnje je vreme da počnete da tražite kamp za odmor svog deteta. Roditelji i deca su ovih dana često razmaženi mnogim opcija, a teško je izabrati mesto koje će vašem detetu biti i prijatno i korisno. Prikupili smo savet koji će vam pomoći da izaberete na pametan način.

Zona komfora vašeg deteta i koliko daleko da ga/je gurate

Ljudi, a posebno mala deca, mogu da postanu robovi navike: jednom kada im nešto uspe, izabraće istu stvar sledeći put ako mogu. To može biti tendencija, koja sužava raspon interesovanja, i ne nudi nova pozitivna iskustva. Potražite nešto novo za vaše dete ako je moguće, nešto drugačije od onoga što je probalo prošle godine. Traženje novih impulsa i stvari za učenje je takođe važno jer učenje održava mozak oštrim, tako da će vaše dete biti bolje u školi kada počne novi semestar. To je baš kao fitnes ili veština sa muzičkim instrumentom: ako sportista ili muzičar zanemaruje vežbanje tokom čitavog odmora njihov učinak može da se degradira do početka novog semestra.

Naravno, druga strana medalje je da ne smete svoje dete forsirati na nešto što ih plaši. Dobar kompromis između dve krajnosti je tražiti kamp u kome se subjekat povezuje sa nečim što već znaju i vole, ali je ipak drugačiji. Ako vaše dete voli da igra Minecraft ili Roblox, na primer, moglo bi da nauči nešto o rešavanju inženjerskih problema ili kreiranju novih nivoa igre preko njih; takođe mogu da steknu znanje iz fizike ili programiranja dok to rade.

dečaci u majicama ispred logiscool laptopa

Pametan izbor: razigrani kampovi digitalne pismenosti

Deca su okružena digitalnim uređajima od malih nogu, ali brojne studije pokazuju da kroz njihovu upotrebu ne stiču znanje vezano za digitalnu pismenost. Ove veštine su, međutim, neophodne za samosvesnu i samouverenu upotrebu računara i uspešnu budućnost. Školski raspust pruža odličnu priliku da se prevaziđe ovaj nedostatak. Zašto vaše dete ne bi moglo da prisustvuje kampu gde će razigrano učiti nova naučna i kompjuterska znanja, kroz digitalnu grafiku, video zapise ili kreiranja slika, dizajnirajući kompjuterske igrice, robotiku ili istražujući Minecraft ili Roblox? Naravno, trebalo bi to da čine na izbalansiran način, uživajući u aktivnoj, kvalitetnoj rekreaciji koju kamp pruža pola dana, umesto da sede pred ekrana od jutra do večeri. Vaše dete bi sigurno pronašlo nešto što voli u brojnim temama vezanim za digitalne gadžete i igre, tako da je ovo svakako opcija koju treba razmotriti.

deca u kampu igraju igru sa plavim štapovima

Istražite kamp i kompaniju koja ga organizuje

Nažalost, ne nude sve kompanije isti kvalitet, pa vredi malo istraživati kada pronađete zanimljiv kamp. Kada proverite nekeonlajn recenzije i pregledate njihov veb-sajt, najbolje je da ih direktno kontaktirate i postavite pitanja. Evo naših 7 saveta za teme u kojima možete postaviti pitanja:

  1. Koje sertifikate, kakvu profesionalnu i pedagošku pozadinu imaju predavači i treneri kampa? Prirodno je očekivanje da treba da budu dobro upućeni u temu sa kojom će upoznati decu, ali samo to nije dovoljno. Jednako je važno da pored stručnjaka budu prisutni i profesionalno obučeni vaspitači, s obzirom da su oni ti koji znaju da upravljaju čitavom grupom dece.

  2. Koje će tačno znanje pružiti deci, a koju metodologiju će koristiti? Sigurni smo da ne biste želeli da vaše dete provede svoje dugo očekivano vreme odmora u okruženju baš kao što je i prosečna škola, a ne na mestu gde može da nauči personalizovani, dobro konstruisani nastavni program razigrano, kroz uzbudljive zadatke.

  3. Kolike su veličine grupa u kampu; koliko dece ima na jednu odraslu osobu? Očigledno je da velike grupe sa malo nadzora neće samo pokvariti dečija iskustva, već čak mogu biti i opasne.

  4. Takođe, vredi se raspitititi o grupisanju starosnih kategorija. Deca istog ili sličnog uzrasta se bolje slažu i rešavaju zadatke prikladne uzrastu i lakše razvijaju nova prijateljstva.

  5. Raspitajte se o meniju kampa. Uverite se da kamp može da zadovolji sve posebne zahteve u ishrani vašeg deteta. Izbegavajte mesta gde se zdrava hrana zanemaruje u korist slatkiša i brze hrane.

  6. Raspitajte se o organizaciji i rasporedu dana kampa. Šta god deca tamo učila, takođe im je važno da imaju dovoljno slobodnog vremena; ali pobrinite se da se vreme provede smisleno, umesto da samo luta po dvorištu. Pitajte se da li su supervizori ili vaspitači tu sa decom u slobodno vreme.

  7. Raspitajte se o lokaciji kampa, i šta će tačno vašem detetu biti potrebno da ponese sa sobom (npr. gotovina, kupaći kostimi, odeća). Gde, pod kojim uslovima će provoditi slobodno vreme? Idealna lokacija je bezbedna i izolovana od spoljašnjeg sveta, gde neovlašćeni pojedinci nemaju pristup deci, a opremu potrebnu za obrazovni program obezbeđuje organizator kampa.

Važno je postaviti ova pitanja pre nego što donesete konačnu odluku. Pored sadržaja odgovora, nivo detalja ili jednostavni, lični ton odgovora takođe može mnogo toga da vam kaže o kvalitetu i pouzdanosti kampa.

U Logiscoolu održavamo kampove programiranja, robotike, kreativnog stvaralaštva, Minecraft i Roblox kampove u bezbednom okruženju i u malim grupama sa sertifikovanim trenerima, kako bismo deci predstavili svet računara i digitalnog svet. Naš cilj je da ih naučimo znanjima koja će deci biti korisna u budućnosti, i da to prenesemo razigrano, u dobrom raspoloženju, i u formi prilagođenoj uzrastu učesnika. Obezbeđujemo kvalitetno slobodno vreme za naše kampere polovinu svakog dana, pružajući im šansu za aktivnu rekreaciju i dopunjavanje baterija zajedno sa novim prijateljima. Svako dete je zainteresovano za digitalne uređaje; zašto im onda ne dozvoliti da nauče kako da ih pametnije i svesnije koriste tokom školskog raspusta? Pogledajte naše kampove, gde svako dete može da pronađe svoju omiljenu temu:

https://www.logiscool.com/rs/programs/camps

Slobodno kontaktirajte vama najbližu školu i rado ćemo vam dati detaljne informacije!

Dođite na naš besplatni Kamp dan izazova gde vaša deca mogu da završe zabavne izazove u najuzbudljivijim temama današnjice i čak mogu osvojiti kamp:

https://www.logiscool.com/rs/programs/camp-challenge