7 saveta da odaberete pravi kamp za svoje dete

Edukacija
14. jun 2022.

Školski raspust je pred nama i krajnje je vreme da počnete da tražite kamp za odmor svog deteta. Roditelji i deca mogu birati između mnogih opcija, a teško je izabrati mesto koje će vašem detetu biti i prijatno i korisno. Imamo savet koji će vam pomoći da izaberete na pametan način.

Zona komfora vašeg deteta i koliko daleko da je gurate

Ljudi, a mala deca naročito, mogu da postanu robovi navike: jednom kada im nešto uspe, izabraće istu stvar sledeći put ako mogu. To može biti tendencija, koja sužava raspon interesovanja, i ne nudi nova pozitivna iskustva. Potražite nešto novo za vaše dete ako je moguće, nešto drugačije od onoga što je probalo prošle godine. Traženje novih impulsa i stvari za učenje je takođe važno jer učenje održava mozak oštrim, tako da će vaše dete takođe bolje nastupiti u školi kada počne novi semestar. To je baš kao fitnes ili veština sa muzičkim instrumentom: ako sportista ili muzičar zanemaruje vežbanje tokom čitavog prazničnog vremena, njihov nastup može da se degradira.

Naravno, druga strana novčića je da ne smete svoje dete forsirati na nešto što ga plaši. Dobar kompromis između dve krajnosti je tražiti kamp u kome se subjekat povezuje sa nečim što već znaju i vole, ali je ipak drugačiji. Ako vaše dete voli da igra Minecraft ili Roblox, na primer, moglo bi da nauči nešto o rešavanju inženjerskih problema ili kreiranju novih nivoa igre preko njih; takođe su mogli da steknu znanje iz fizike ili programiranja dok to rade.

Pametan izbor: razigrani kampovi digitalne pismenosti

Deca su okružena digitalnim uređajima od ranog uzrasta, ali brojne studije pokazuju da kroz njihovu upotrebu ne stiču znanje vezano za digitalnu pismenost. Ove veštine su, međutim, neophodne za samosvesnu i samouverenu upotrebu računara i uspešnu budućnost. Školski raspust pruža odličnu priliku da se pobedi ovaj hendikep. Zašto vaše dete ne bi moglo da prisustvuje kampu gde će razigrano učiti nova naučna i kompjuterska znanja, digitalne grafike, video zapise ili kreiranja slika, dizajniranja kompjuterskih igara, robotike ili istraživanja Minecrafta ili Robloxa? Prirodno, trebalo bi to da urade na izbalansiran način, uživajući u aktivnoj, kvalitetnoj rekreaciji koju kamp pruža pola dana, umesto da sede ispred ekrana od jutra do večeri. Vaše dete bi sigurno pronašlo nešto što mu se dopada u temama vezanim za digitalne gadžete i igre, tako da je ovo svakako opcija koju treba razmotriti.

Istražite kamp i njegovu operativnu

kompaniju Nažalost, ne nude sva preduzeća isti kvalitet

, pa vredi malo istraživati kada pronađete zanimljiv kamp. Kada proverite neke preglede na mreži i pregledate njihovu veb-sajt, najbolje je da ih direktno kontaktirate i postavite pitanja. Evo naših 7 saveta za teme u kojima možete postaviti pitanja:

  1. Koje sertifikate, kakvu profesionalnu i pedagošku pozadinu imaju nastavnici i treneri kampa? Prirodno je očekivanje da treba da budu dobro upućeni o temi sa kojom će upoznati decu, ali samo to nije dovoljno. Jednako je važno da pored stručnjaka budu prisutni i profesionalno obučeni vaspitači, s obzirom da su oni ti koji znaju da upravljaju čitavom grupom dece.

  2. Koje će tačno znanje pružiti deci, a koju metodologiju će koristiti? Sigurni smo da ne biste želeli da vaše dete provede svoje dugo očekivano vreme odmora u okruženju baš kao što je i prosečna škola, a ne na mestu gde može da nauči personalizovani, dobro konstruisani nastavni program razigrano, kroz uzbudljive zadatke.

  3. Kolike su veličine grupa u kampu; koliko dece ima na jednu odraslu osobu? Očigledno je da velike grupe sa malo nadzora neće samo pokvariti dečija iskustva, već čak mogu biti i opasne.

  4. Takođe vredi se raspitititi o grupisanju starosnih kategorija. Deca istog ili sličnog uzrasta se bolje slažu i rešavaju zadatke prikladne uzrastu i lakše razvijaju nova prijateljstva.

  5. Raspitajte se o meniju kampa. Potrudite se da kamp zadovolji sve posebne zahteve u ishrani koje vaše dete može da ima. Izbegavajte mesta gde su zdrave namirnice zapostavljene u korist ili slatkiša i brze hrane.

  6. Raspitajte se o organizaciji i rasporedu dana kampa. Šta god deca tamo učila, takođe im je važno da imaju dovoljno slobodnog vremena; ali pobrinite se da se vreme svrsishodno potroši, umesto da samo lutaju po dvorištu. Raspitajte se da li su supervizori ili vaspitači tu sa decom u slobodno vreme.

  7. Raspitajte se o lokaciji kampa, i šta će tačno vašem detetu biti potrebno da ponese sa sobom (npr. keš, kupaći kostimi, odeća). Gde, pod kojim uslovima će provoditi slobodno vreme? Idealna lokacija je bezbedna i izolovana od spoljašnjeg sveta, gde neovlašćeni pojedinci nemaju pristup deci, kao i gde opremu potrebnu za obrazovni program obezbeđuje organizator kampa.

Važno je postaviti ova pitanja pre nego što donesete konačnu odluku. Pored sadržaja odgovora, nivo detalja ili jednostavni, lični ton odgovora takođe može mnogo toga da vam kaže o kvalitetu i pouzdanosti kampa.

U Logiscoolu držimo programiranje, robotiku, kreativno stvaralaštvo, Minecraft i Roblox kampove u bezbednom okruženju i u malim grupama sa sertifikovanim trenerima, kako bismo decu predstavili svet računara i digitalnog svet. Naš cilj je da ih naučimo znanje koje će deci biti korisno u budućnosti, te da to prenesemo razigrano, dobro raspoloženo, i u formi prilagođenoj uzrastu učesnika. Obezbeđujemo kvalitetno slobodno vreme za naše kampere polovinu svakog dana, pružajući im šansu za aktivnu rekreaciju i dopunjavanje baterija zajedno sa novim prijateljima. Svako dete je zainteresovano za digitalne površine; zašto im ne dozvoliti da nauče kako da ih pametnije i svesnije koriste tokom školskog raspusta? Pogledajte naše kampove, gde svako dete može da pronađe svoju omiljenu temu:

https://www.logiscool.com/rs/programs/camps

Slobodno kontaktirajte vama najbližu školu i rado ćemo vam dati detaljne informacije!