Neophodne veštine za buduće tržište rada

Digitalizacija
Logiscool
28. jan. 2021.

Nije misterija da je digitalizacija promenila poslovni svet tokom godina, i to brže nego ikada. Izbijanje COVID19 pandemije pokazalo je koliko smo se svi u velikoj meri oslanjali na tehnologiju kako bismo ostali povezani i nastavili da privređujemo. Tokom godina, takođe smo videli da automatizacija, veštačka inteligencija, robotika i druge nove tehnologije zamenjuju ljude na radnom mestu u svim industrijama.

Primer za ovo su poslovi koje su radili fabrički radnici a koje su zamenili roboti, kako bi efikasno proizvodili milione različitih proizvoda po niskoj ceni. Samovozeći automobili postaju sve prisutniji. Opsežna upotreba dostignuća tehnologije takođe kontinuirano oblikuje buduće tržište rada. Odlični primeri za to su automatizovani Uber test automobili i asistirana vožnja u Tesla automobilima, jer sve više kompanija počinje da koristi ovu tehnologiju, smanjujući potrebu za taksistima.

Međutim, ovo ne treba shvatiti kao bitku čovek protiv mašine, već kao priliku da se razvijamo zajedno sa tehnologijom. Dakle, koje su neke od osnovnih veština neophodne da se spremimo za stalno promenljivo i visoko konkurentno tržište rada u budućnosti? Kombinujući sticanje znanja sa izgradnjom mekih veština, i mi i naša deca postaćemo dinamičniji, raznovrsniji i opremljeniji da prebrodimo izazove budućeg tržišta rada.

Student dok uči nove veštine za uspeh na budućem tržištu rada

Evo četiri ključne veštine na koje treba da se fokusirate kako biste uspeli na budućem tržištu rada:


1. Digitalna pismenost

Digitalna pismenost biće neophodna veština za uspeh na budućem tržištu rada. Ovo znanje omogućava deci da budu sigurna i osnažena u sve digitalnijem okruženju. To uključuje njihovo učenje, igru, učešće, druženje i pretragu putem digitalnih tehnologija. Pronalaženje i konzumiranje digitalnog sadržaja, stvaranje digitalnog sadržaja i komunikacija ili deljenje digitalnog sadržaja su 3 glavna stuba digitalne pismenosti.

Kako tehnologija brzo dominira mnogim oblastima tržišta rada, vrednost digitalne pismenosti postaje sve istaknutija na radnim mestima sada i na budućem tržištu rada. Jasni primer je naša blokada zbog izbijanja koronavirusa, koja je većinu sveta premestila na rad putem digitalnih aplikacija za video konferencije. Nije samo bitno znati koristiti ove platforme, već i komunicirati sa jasnoćom, sažetošću i uticajem. Digitalna pismenost pruža čvrsto uporište za navigaciju kroz ovakve izazove koji nam se mogu naći na putu u budućnosti. Pročitajte više o 3 glavna stuba digitalne pismenosti i zašto su toliko važni za decu danas kako bi uspeli na budućem tržištu rada.


2. Emocionalna inteligencija

Emocionalna inteligencija sve više dobija na značaju na radnom mestu, a očekuje se da će njena važnost još više porasti na budućem tržištu rada, stoga je to nešto što treba podsticati kod dece da vežbaju redovno. To uključuje snažan osećaj samosvesti, koji omogućava deci da prepoznaju svoje prednosti i slabosti kako bi ih koristili u svoju korist. Emocionalna inteligencija takođe uključuje empatiju, koja je postala važnija naročito tokom protekle godine kada se svet preusmerio sa rezultata kompanija na dobrobit njihovih zaposlenih. Ova veština je uvek bila veoma važna kada je reč o vođenju timova ili kompanija kako bi se podstakla motivacija tima, i sigurno neće biti drugačije na budućem tržištu rada. Samomotivacija je takođe deo emocionalne inteligencije, što je od presudnog značaja za postizanje željenog rezultata. Emocionalna inteligencija zahteva ljudski dodir i ne mogu je zameniti roboti. Pružanje prilika deci da izgrade svoju emocionalnu inteligenciju kroz zajedničke aktivnosti i rešavanje problema kao tim pripremiće ih za buduće tržište rada.


3. Kreativnost

Kreativnost se ne odnosi samo na umetnost. Zapravo, ona je u srži većine poslova. Samo zato što idemo ka tehnološki orijentisanoj budućnosti, to ne znači da će svi poslovi biti tehnički na budućem tržištu rada. Zapravo, kreativnost je temelj svih elemenata digitalne budućnosti i ona je pokretač inovacija. Pronalaženje načina kako da vaša deca demonstriraju i razvijaju svoju kreativnost kroz igre, kodiranje ili robotiku podstiče ih da se usude da isprobaju nove stvari i koriste svoju maštu kako bi postigli inovativan rezultat. Na primer, kreativnost se podstiče u svim video igrama kroz likove i celokupan izgled i osećaj. Zapravo, prisutna je u svim digitalnim izumima. Kako tehnologija nastavlja da dominira našim svetom rada sve više i više, ljudske veštine, kao što je kreativnost, biće od velike vrednosti na budućem tržištu


4.Liderstvo

Malo je verovatno da će timove ili kompanije voditi roboti. To je uloga koja treba ljudski dodir. Liderstvo kombinuje niz različitih mekih veština, od kojih smo neke gore pomenuli i veštine zasnovane na znanju za koje se očekuje da će biti od najvećeg značaja na budućem tržištu rada. Snažne liderske veštine pomoći će članovima tima da se osećaju inspirisanim da prate i da uzvraćaju. Da biste bili lider važno je biti samo-motivisan i vođen. Deca zaista mogu da nadograđuju ove veštine kroz učestvovanje u aktivnostima, koje im omogućavaju da kreiraju, sarađuju, inoviraju i postanu lideri sutrašnjice.

Jasno je da će snažan skup dobro razvijenih mekih veština i digitalnih znanja pružiti deci najbolje mogućnosti na budućem radnom mestu. Deca će u Logiscool-u naučiti digitalnu pismenost i gore pomenute veštine kroz obrazovanje zasnovano na igri. To ne samo da će im olakšati zapošljavanje, već i će ih učiniti aktivnim kreatorima budućeg digitalnog okruženja. Pogledajte Logiscool-ov izbor kurseva i pripremite decu za izazove budućeg tržišta rada: >https://www.logiscool.com/rs/courses