Da li je AI dečija igra? U Logiscool-u, veštačka inteligencija je iskustvo i igra

Digitalizacija
Logiscool
13. okt. 2023.

Logiscool predaje Veštačku inteligenciju na svojim kursevima, radionicama i kampovima od 2021. godine. Učimo ne samo kako AI funkcioniše, već i kako da je koristimo, sa posebnim fokusom na odgovoran i etički način, prilagođen mladim umovima. Na kraju krajeva, svet se menja, i biće od suštinskog značaja u narednim decenijama naučiti kako živeti i sarađivati sa veštačkom inteligencijom. Ali šta je veštačka inteligencija i kako možemo da je naučimo? Prikupili smo sve što treba da znate o ovoj tehnologiji koja se stalno razvija!

AI je više od ChatGPT-a: Činjenice i mitovi o veštačkoj inteligenciji

Veštačka inteligencija je stalna tema razgovora ovih dana, tako da je od najveće važnosti da je razumemo, jer ona trenutno revolucioniše mnoge oblasti našeg života. U našem svetu koji se brzo menja, digitalna pismenost, logično i kritičko razmišljanje i programiranje vezano za upotrebu veštačke inteligencije su od suštinskog značaja za uspešnu budućnost dece. Međutim, sistem javnih škola ne može da prati kontinuirano sadržaj i metodološki razvoj tehnologije, stvarajući povećanu potražnju da deca pohađaju IT nastavu posle škole.

Mnogi misle da je ChatGPT, ili Bard isto što i veštačka inteligencija. Ovo je pogrešno shvatanje. ChatGPT je samo jedan od mnogih programa koje napaja veštačka inteligencija. Danas hiljade softvera i programa radi na AI bazama, na primer Siri, Alexa ili Google Assistant takođe pokreće veštačka inteligencija, kao i onlajn tehnološke platforme, kao što su YouTube, Netflix i Spotify.

Veštačka inteligencija se može definisati kao sledeće prema ChatGPT-u: "Veštačka inteligencija (AI) se odnosi na razvoj kompjuterskih sistema ili mašina sposobnih da izvršavaju zadatke koji obično zahtevaju ljudsku inteligenciju. Veštačka inteligencija se odnosi na stvaranje inteligentnih agenata koji mogu da opažaju svoju okolinu, uče iz iskustva i donose odluke ili preuzimaju akcije za postizanje specifičnih ciljeva. Obuhvata širok spektar tehnika, algoritama i metoda osmišljenih da oponašaju ili simuliraju ljudske kognitivne sposobnosti."

AI je ključni deo Logiscool-ovih edukativnih aktivnosti

Deca odrastaju sa digitalnim uređajima u rukama. Cilj Logiscool-a je da im pomogne da postanu kritički mislioci, koristeći tehnologiju na smislen i koristan način, umesto da budu samo pasivni korisnici. Stoga učenicima uzrasta od 6 do 18 godina donosimo veštine programiranja i digitalne pismenosti pomoću našeg sertifikovanog plana i programa svetske klase.

U skladu sa najsavremenijim obrazovnim metodama, naše obrazovanje je zasnovano na iskustvu, modularno, aktivno angažuje decu i pušta ih da uče u skladu sa svojim uzrastom i nivoom znanja. U skladu sa svetskim digitalnim trendovima, započeli smo naše prve kampove za edukaciju o veštačkoj inteligenciji 2021. godine, mnogo pre pojave ChatGPT-a.

Danas, Logiscool-ovi kursevi, kampovi i radioniceuče ne samo kako AI radi nego kako i da ga koriste. Teme u nastavnom planu i programu uključuju generisanje teksta, teksta iz slika, teksta iz glas, crtanje, prepoznavanje lica i pokreta, muzičku produkciju, modele mašinskog učenja, obrasce, sisteme preporuka i modele obuke, vizuelizaciju podataka i kreiranje chat bota.

Na našim časovima predajemo osnove nadgledanog i nenadgledanog (mašinskog) učenja, numeričke modele i kNN algoritme uz pomoć onlajn softvera, omogućavajući učenicima da programiraju pametne algoritme unutar sopstvene programske platforme koja čini kod lako razumljivim i svarljivim. Učenici takođe dobijaju priliku da programiraju i primene algoritme mašinskog učenja na Python jeziku, jednom od najšire korišćenih programskih jezika do sada.

Ono što je najvažnije, Logiscool podučava odgovornu upotrebu tehnologije. Slično tome kako se deca edukuju o bezbednom korišćenje interneta, učenici su takođe svesni mogućih rizika i efekata AI, na nivou i na način koji mogu da razumeju.

Digitalna pismenost je ključ uspešne budućnosti!

U našem dobu definisanom brzim tehnološkim razvojem, značaj digitalne pismenosti i programiranja se ne može preceniti. Osposobljava decu veštinama za navigaciju kroz digitalni svet, pripremajući ih za budućnost u kojoj tehnologija igra istaknutu ulogu. Poznavanje programiranja igra posebno važnu ulogu u upravljanju sistemima koje kontroliše veštačka inteligencija. Dok AI nastavlja da oblikuje različite aspekte našeg života, razumevanje osnova programiranja postaje od vitalnog značaja za efikasno iskorišćavanje AI potencijala.

Kakav god tehnološki razvoj budućnost donosila, Logiscool je tu da pomogne sledećim generacijama da budu uspešne u digitalnoj budućnosti!

Više informacija o Logiscool kursevima: >https://www.logiscool.com/rs/programs/courses