Najbolji roboti 2020. godine

Kodiranje i tehnologija
Logiscool
23. feb. 2021.

Industrija robotike širi se već dugo godina, na razne načine. Ovaj trend je brzo eskalirao prošle godine kako se koronavirus širio svetom. Iznenada je postala hitna potreba da roboti obavljaju ljudske poslove kako bi zaustavili širenje virusa. Roboti su postali posebno korisni u bolnicama. U nekim zemljama su raspoređeni da gotovo autonomno nadgledaju pacijente, kako bi se rasteretili prezauzeti lekari i medicinske sestre. Održavali su proizvodnju u skladištima fabrika dok su radnici morali da budu u izolaciji. S druge strane, osim virusa, roboti su postali sve uzbudljiviji i poboljšali su nam život na više načina.

Ovo su pet najboljih robota koji su se pojavili 2020. godine:

1. Neon

Digitalni avatar koji su razvili Samsung Technology and Advanced Research (STAR) Labs koji se fokusira se na tri glavna područja: stvarnost, realno vreme i reagovanje. Neon-i su prvi veštački ljudi koji izgledaju i ponašaju se poput nas, ali su potpuno virtuelni. Svaki od njih ima svoju ličnost i izgled. Oni nisu napravljeni da odgovore na bilo koja pitanja poput Siri ili Alekse, već da pokažu emocije, uče iz iskustva i vode prave razgovore. Svaki Neon ima generisani računar i nije nužno zasnovan na stvarnim ljudima, a svaki od njih može biti prilagođen raznim ulogama, poput TV voditelja, lekara, nastavnika, finansijskih savetnika i tako dalje:

2. The A1

Ovo je pas robot kojeg je razvio kineski startup Unitree. Njegova glavna svrha je da postane ‘budućnost kućnih ljubimaca’, ali ima i mnoge druge korisne fizičke i praktične osobine. A1 je širok 1 i dugačak 2 stope. Može se kretati brzinom od 10 stopa u sekundi, teži oko 25 kilograma i baterija mu traje 2 sata. A1 može da nosi do 11 kilograma težine, što mu daje mogućnost da služi i isporučuje.

3. Digit

Agiliti Robotics je lansirao Digit, humanoid bez glave sa okretnim udovima i torzom, prepun senzora, koji mu omogućavaju navigaciju u složenim okruženjima i izvršavanje zadataka poput isporuke paketa. Digit se može kretati stepenicama i u različitom prostoru. Može balansirati na jednoj nozi, ali obično hoda uspravno i dovoljno je jak da pokupi i slaže kutije težine do 40 kilograma. Takođe se može sklopiti u kompaktni oblik za odlaganje. Digit je prošle godine ugrađen u Fordove fabrike. Fordova vizija je da se Digit vozi u automobilu bez vozača i dostavlja pakete kupcima, automatizujući čitav proces isporuke.

4. Jivaka

Parel Workshop of Central Railways lansirala je Jivaku, rover sa daljinskim upravljanjem koji radi kao virtuelni zdravstveni radnik. Obavlja niz različitih aktivnosti povezanih sa negom pacijenta, kao što su merenje telesne temperature, krvnog pritiska, nivoa zasićenosti kiseonikom i još mnogo toga.

5. C-Astra

Invento Robotics je lansirao pametnog robota C-ASTRA, koji pomaže u skriningu pacijenata, kao i u dezinfekciji područja pomoću UVC svetlosti. C-Astra je poluautomatski robot koji se koristi za borbu protiv koronavirusa. Takođe ima termalne kamere za snimanje temperature tela.

Porast robotike može se smatrati pretnjom ili se može prihvatiti. Moramo shvatiti da će mnogi poslovi u budućnosti biti obavljani veštačkom inteligencijom i stoga učenje robotike deci pruža znanje potrebno za konkurenciju i uspeh u budućem radnom okruženju. U Logiscool-u, deci podučavamo robotiku zabavnim metodama kroz kurseve i kampove sa LEGO Boost, LEGO Mindstorms EV3, Cosmo i mBot. Pogledajte našu ponudu kurseva i kampova na https://www.logiscool.com/rs i pripremite svoju decu za budućnost!