Kreativnost je ključni element digitalne budućnosti

Digitalizacija
Logiscool
23. feb. 2021.

Kada se govori o kreativnosti, mnogi ljudi često pomisle na lepu sliku, lepu pesmu ili inspirativni komad literature. Uobičajena zabluda je da tehnološka industrija ne zahteva ljude kreativnog duha. Ovo ne može biti dalje od istine. U stvari, kreativnost je ključni element industrije i pokreće njene inovacije.

Iako su veštačka inteligencija, automatizacija i druge nove tehnologije redefinisale način na koji živimo i imaće istaknut položaj u našoj budućnosti, kreativnost i kreativno rešavanje problema su ljudske veštine koje mašine ne mogu da zamene.

Zašto je kreativnost ključni element našeg života?

Kreativnost koristimo svakodnevno. Koristimo je za pripovedanje priča, izražavanje mišljenja i razvijanje inovativnih ideja koje na kraju menjaju i oblikuju svet oko nas.

Kreativnost se aktivira kada postoji nešto što bismo želeli da postignemo, imajući na umu viziju. Može se svesno trenirati svakodnevno koristeći otvorene aktivnosti.

Na primer, ako pogledamo programiranje video igrice, to je u osnovi kreativna aktivnost, jer se isti rezultat može postići na mnogo različitih načina. Ne postoji jedinstveno rešenje, a koder ima ogromnu količinu slobode da stvori nešto jedinstveno. Kreativnost se može uneti u likove, slike u pozadini i ukupan izgled i osećaj, što je na kraju ono što igricu čini jedinstvenom i privlačnom.

deset šarenih crteža ispred bele pozadine

Kreativnost igra važnu ulogu u podsticanju kritičkog razmišljanja i kreativnih veština rešavanja problema

Ako pogledamo umetnost, na primer, često počinje sa praznim platnom, a umetnik ima viziju gde želi da završi. Međutim, postoje mnogi načini da se postigne rezultat. To ne znači da neće naići na neke pogrešne korake, ali će morati da reše probleme i razmišljaju kritički kako bi ih prevazišli i došli do željenog rezultata. Ovaj kreativni način razmišljanja je vredan u životu i veoma je ljudske prirode.

Da bismo zaista ostali ispred svih, moraćemo da kombinujemo kreativnost sa tehnologijom kako bismo rešili probleme sveta. Dve stvari idu ruku pod ruku harmonično i treba ih negovati.

Postoje beskrajne mogućnosti za podsticanje kreativnosti kod dece od malih nogu. Korišćenje otvorenih zadataka za pronalaženje rešenja podstiče ih da razmišljaju kritički i prolaze kroz probleme, kako bi proizveli jedinstvene i inovativne rezultate. Izgradnja ovih veština zaista će deci dati moć mozga koja im je potrebna za budući uspeh.

Važno je podsticati decu da razmišljaju samostalno i dopustiti im da pristupe problematičnoj situaciji na više od jednog načina. Trebalo bi da budu svesni mnogih mogućnosti i činjenice da kontrola leži u njihovim rukama.

Kreativnost je veština koja će staviti decu na mesto lidera u budućnosti i nije nešto što treba potcenjivati ili zanemarivati.

U Logiscool-u, kreativnost je u centru pažnje u svim našim kursevima i celokupnom pedagoškom pristupu. Pogledajte našu ponudu kurseva i isprobajte našu demo lekciju besplatno kako biste osetili zabavni Logiscool obrazovni sistem koji deca toliko vole:

Kursevi: https://www.logiscool.com/rs/courses 

Besplatni dani otvorenih vrata: https://www.logiscool.com/rs/programs/open-days