Inspirativna majka: Margaret Hamilton, pionir softverskog inženjeringa

Kodiranje i tehnologija
Logiscool
12. apr. 2021.

Margaret Hamilton je izvanredna osoba i inspirativna majka. Kao mlada žena, Hamilton ne samo da je bila pionir u softverskom inženjeringu i svemirskom istraživanju, nego takođe i brižna majka. Bila je u potpunosti posvećena svojoj voljenoj ćerki, koja je slučajno otkrila ozbiljan i po život opasan bag (grešku) u Apollo svemirskom programu.

Margaret Heafield Hamilton (née Margaret Elaine Heafield) rođena je 1936. Godine 1950. studirala je matematiku a započela je svoju karijeru na MIT-u (Masačusetski tehnološki institut), radeći na softveru za meteorologiju. Odatle se prebacila na pisanje softvera za Američku mrežu za vazdušnu odbranu. Prvi zadatak koji je dobila, i to u vidu kinjenja, je bio da pokuša da popravi program koji niko nije mogao da protumači a kamoli da osposobi. Jedan od problema ovog teškog zadatka je bio taj što je autor napisao sve svoje komentare za program na grčkom i latinskom. Margaret je iznenadila svoje kolege, ne samo što je uspešno pokrenula program, već i što ga je naterala da odštampa rezultate u oba arhaična jezika.

U to vreme, Margaretina ćerka Loren je već bila rođena. Odgajanje deteta uz tako zahtevan posao bilo je teško, ali je Hamilton, na sreću, imala puno podrške i pomoći od svog muža Džejmsa. Po njenim rečima, ona je "imala sreće što ima veoma modernog muža koji razume jednakost".

Margaret Hamilton pored gomile knjiga

Dok je još uvek bila na MIT-u, priključila se inženjerskom timu za Apollo program (američki pokušaj da pošalje čoveka na Mesec) gde je vremenom postala glavna za razvoj svog softvera unutar leta. U svom radu, bila je pionir mnogih bitnih koncepata softverskog pisanja, a među najznačajnijim je programska sposobnost da uoči i da se povrati iz sopstvenih greški.

Margaret je često morala da radi noću ili tokom vikenda, i redovno je vodila Loren sa sobom. Jednog dana 1968. godine, pokrenula je kompjutersku simulaciju tokom pripreme za Apollo 8 misiju (prva misija koja je odvela čoveka na Mesec i nazad bez sletanja). Tokom simulacije, Loren je počela da ,,izigrava astronauta" i počela je da udara tipke na kontrolnom panelu sve dok se program nije srušio.

Nakon analize, Margaret je shvatila da je Loren slučajno pokrenula program namenjen da se koristi pre poletanja, ali je to učinila dok je simulacija broda već bila na putu. Shvatila je da se ista greška može desiti tokom prave misije, ali joj nadređeni nisu dozvolili da to ispravi i jednostavno su izjavili da su astronauti trenirani da nikada ne prave greške. Nažalost, jedan od Apollo 8 astronauta je učinio baš to tokom pravog leta, što je prouzrokovalo veliki nered i rekonfiguraciju misije. Nakon tog incidenta, dozvolili su da Margaret promeni softver tako da ima prednost nad pilotom u slučaju pokretanja tog programa u pogrešno vreme. Da Margaret nije povela svoju ćerku taj dan, greška je mogla da uhvati svakoga nespremnim i da izazove tragediju.

Margaret je jedna od troje ljudi koji su dobili priznanje za tvorce softverskog inženjeringa (software engineering). Pisanje programa je tada bila novina, i tradicionalni inženjeri, koji su radili hardver, bili su skloni da smatraju kako je to ispod njih. Ona je počela da govori "Hej, i mi smo inženjeri takođe"i konačno, na jednom Apollo sastanku, jedan od vrhunskih hardver stručnjaka se složio s njom, pružajući legitimnost čitavom polju.

Današnji svet je mnogo više digitalno povezan nego u eri ranog softverskog inženjerstva i svemirskog istraživanja. Većina nas, bili roditelji ili ne, možda nemamo dodira sa svemirskim brodovima na poslu, ali i dalje moramo biti komotni sa tehnologijom kako bismo u potpunosti uživali u njenim prednostima. U Logiscool-u, mi verujemo da samouverena digitalna pismenost počinje u ranim godinama. Prema tome, mi nudimo mnoštvo kurseva, kampova i radionica gde deca od 6 do 18 godina mogu da se upoznaju sa raznim aspektima programiranja, robotike, internet bezbednosti, digitalnih medija, gejminga i da uče tehnološke veštine koje će im pomoći da budu uspešniji u svojim životima kao odrasle osobe. I ko zna… Neki od njih će možda na kraju pisati softver za svemirske programe.

Pogledajte naše zabavne i inspirativne Logiscool kurseve, radionice i kampove na https://www.logiscool.com/rs