Kampovi, škola i porodica: život u zajednici kao ključ društvenog razvoja dece

Obrazovanje
Logiscool
14. apr. 2021.

,,Za podizanje deteta potrebno je celo selo" kaže afrička poslovica. Pedagoški stručnjaci i psiholozi slažu se da uža porodica sama po sebi nije dovoljna za zdrav mentalni, emocionalni i društveni razvoj dece. Njima su takođe potrebne zajednice i veze izvan porodice, a njihovi vršnjaci su posebno važna grupa.

Prirodna radoznalost deteta odlučujući je motivator u učenju ponašanja u zajednici. Kako deca rastu, tako raste i njihov opseg interesovanja, omogućavajući im da uspostavljaju sve više veza sa drugima. Međutim, prvo moraju da nauče različite uloge i obrasce ponašanja, kao i da razumeju kako se odnositi prema drugima. Pošto je beba u stalnoj blizini majke, prvo što nauče je kakva je majka; kasnije saznaju za svog oca, braću i sestre, bake i deke, možda ujake i tetke. Kasnije će se ovaj krug proširiti na prijatelje, kolege iz razreda, nastavnike i neke poznanike sa zajedničkim interesovanjima. Dete kopira primere koje vidi i koristi ih za izgradnju sopstvenog identiteta: ,,kakav sam ja?" i „kakav sam sa drugima?“

Kako dete sve više istražuje van kruga uže porodice, sve se češće susreće s ulogama, pa proširuje svoj model ponašanja i definiše se. Oni saznaju da različite zajednice smatraju različite oblike ponašanja normalnim i očekivanim. Što više zajednica dete ima kontakt i iskustvo, brže i bolje će naučiti veštine potrebne i u odraslom životu: prilagođavanje i donošenje odluka. Neke zajednice će im dati priliku da postanu donosioci odluka i vođe; a neke će ih primorati da se prilagode volji vođe ili svojih vršnjaka. U nekim će morati da naprave kompromise, a u drugima mogu slediti svoje ideje.

deca i trener gledaju u laptop

Dete će prvo iskusiti pravu mogućnost izbora van porodice i škole, jer će se tada prvo suočiti sa zadatkom ili problemom koji niko neće rešiti umesto njih. Njihovi izbori i napor u takvoj situaciji naučiće ih da niko nije savršen, a uspeh koji postignu u svojoj zajednici na kraju će takođe poboljšati samopouzdanje. Zato je važno da se deca oprobaju u mnogim različitim zajednicama: to im daje iskustvo, samopouzdanje i osećaj postignuća.

Današnja deca će se neizbežno pridružiti i onlajn zajednicama. Važno je da roditelji relativno rano razgovaraju sa svojom decom o opasnostima sveta na internetu. Ipak, važno je napomenuti da zajednice u digitalnom prostoru mogu imati prednosti: dete može sklopiti nova prijateljstva, ostati u kontaktu sa prijateljima nakon preseljenja ili upoznati vršnjake iz dalekih krajeva sveta sa zajedničkim hobijima, sa kojima mogu zajedno stvoriti nešto. Pozitivna onlajn zajednica može biti od vitalnog značaja za oblikovanje samopouzdanja savremenog deteta. Studija iz 2009. usredsređena na izraelske učenike pokazuje važnost učešća na internetu. Deca su koristila vizuelni programski jezik za kreiranje video zapisa i igara, a plodove svog rada podelili su onlajn. Istraživači su pokazali da su deca koja su bila aktivni učesnici onlajn zajednice dobila više povratnih informacija o svom radu od onih koji su se koncentrisali samo na stvaranje. Ovo dokazuje da nije dovoljno koristiti internet samo za rad i stvaranje, jer nećete postići svoje ciljeve ako niste deo mrežnih zajednica.

Pored porodice i škole, kamp može biti još jedno važno mesto socijalizacije za decu. Porodica obično ne izlaže dete novim impulsima; školski život je regulisan, bez mogućnosti da slobodno isprobaju različite strategije ponašanja zajednice. Međutim, kratkotrajne zajednice kao što su kampovi, odlična su mesta za takvo eksperimentisanje. Deca će iz svakog kampa poneti različite korisne lekcije o tome ko su, kako se odnose prema drugima i kako se mogu ponašati u zajednici. U kampu se takođe osećaju opuštenije nego u školi i otvoreniji su prema drugima. Ovo im, pak, olakšava pronalaženje novih prijatelja, ili čak potpuno novo područje interesovanja koje se može pokazati odlučujućim za njihov budući uspeh. Deca koja dolaze kući iz kampa donose ne samo korisno znanje, nego povećavaju i samopouzdanje.

Logiscool je odavno prepoznao važnost kratkotrajnih zajednica i zato, osim kurseva i radionica, nudimo uzbudljive dnevne i onlajn kampove. Među puno različitih tema, deca mogu da istražuju Minecraft, Roblox, kodiranje, robotiku i digitalne medije u našim kampovima - a možda čak i pronađu novi hobi ili izgrade temelje svoje buduće profesije. Naše male grupe nude ne samo korisno znanje savladano na šzabavan način, već i dugotrajna, pozitivna iskustva jedne zajednice.

Više informacija o našim Logiscool kampovima možete pronaći na sledećoj strani: https://www.logiscool.com/rs/programs/camps