Suštine Python programiranja

Kodiranje i tehnologija
Logiscool
31. jan. 2023.

Da li ste znali da je programski jezik Python star više od 30 godina? Da, dobro ste pročitali, jedan od najpopularnijih programskih jezika danas je sa nama već više od tri decenije. Nije ni čudo što mnogi ljudi koji žele da uspostave sigurnu i dobro plaćenu karijeru u IT sektoru pokazuju interesovanje za Python programiranje.

Ako je vaše dete zainteresovano za kurseve programiranja ili Python programiranje, dobra vest je da ne morate čekati da on ili ona dođu do fakulteta. Postoji mnogo kurseva programiranja za decu koji im pružaju čvrstu osnovu na kojoj mogu kasnije graditi svoje znanje.

U našem članku ispod možete saznati više o programskom jeziku Python i njegovim prednostima za decu ako pohađaju kurseve u ranom uzrastu.

Kratka istorija Python programiranja

Kao zamena za programski jezik ABC, Guido van Rossum je počeo da razvija Python krajem 1980-ih. Prvobitno je objavljen 1991. godine kao Python 0.9.0. Python 2.0, koji je pokrenut 2000. godine, dodao je brojne nove i korisne funkcije. Python 3.0, predstavljen 2008. godine, bio je značajna nadogradnja koja nije bila u potpunosti unazad kompatibilna sa prethodnim verzijama. Programski jezik Python 2.0 povučen je 2020. godine.

Python je otvorenog koda i relativno lak za učenje, zbog čega je rangiran među najboljim programskim jezicima od svog nastanka. Python takođe koriste giganti poput Spotifyj-a, Google-a i Netflix-a.

Srećna tinejdžerka posle Python kursa programiranja

Python programiranje za decu

Programiranje za decu donosi brojne prednosti, posebno ako nauče jedan od najčešće korišćenih programskih jezika. U Logiscool-u, decu učimo jedinstvenom metodom zasnovanom na zabavi, tako da mogu naučiti osnove Python programiranja na razigran način, u skladu sa svojim uzrastom.

U kom uzrastu se preporučuje da počne?

Sve je više časova kodiranja za decu jer su mnogi roditelji shvatili da vredi početi što ranije. Python kurs programiranja preporučuje se učenicima uzrasta od 13 do 18 godina. To je jedan od naših naprednih kurseva kodiranja, za koje je ppreduslov dovršavanje Logiscool ulaznog testa ili Logiscool Mix naprednog kursa programiranja. Sesije se odvijaju u malim grupama kako u učionici tako i onlajn. Štaviše, ako iz nekog razloga više volite učenje jedan na jedan, to je takođe moguće.

Šta će deca naučiti?

Python programski jezik je jedan od najpopularnijih i aktivno evoluirajućih programskih jezika dostupnih danas. Zbog toga je jedan od najpopularnijih programerskih kurseva u celom svetu. Koristi se u bezbroj oblasti, kao što su proizvodnja video igara i aplikacija, rudarenje i analiza podataka, robotika, kao i u veštačkoj inteligenciji.

Kao i svi drugi časovi programiranja za decu u Logiscool-u, Python programiranje se uči kroz zabavan način. Učenici uče osnove Python programiranja u prvom semestru, a zatim se dalje upućuju u njegove napredne oblasti u drugom semestru. Kurs se zasniva na zanimljivim projektima koji takođe idu dalje od kreiranja igara i pokazuju šta još može da se uradi u Python-u.

Do kraja programerskog kursa, učenici će moći samouvereno i samostalno da koriste Python programiranje. Nakon završetka trećeg semestra kursa Python programiranja, učenici će biti spremni da izaberu između nekoliko opcija:

  • Polaganje Logiscool-ovog Python ispita, koji je besplatan, ali je potrebna registracija. Zahteva lično prisustvo i može se završiti i na vašem lokalnom jeziku. Škola će uručiti sertifikat o uspešnom ispitu učenicima na svečanosti dodele sertifikata;

  • Polaganje ispita za sertifikovani početni nivo Python programer (PCEP);

  • Nastavak studija na našem kursu veštačke inteligencije i nauke o podacima sa Python-om, gde mogu produbiti svoje znanje u oblasti nauke o podacima, mašinskog učenja, algoritama predviđanja i praktične primene neuronskih mreža za rešavanje izazova koji zahtevaju veštačku inteligenciju.

Za šta mogu kasnije da iskoriste ovo znanje?

Programiranje u Python-u je jednostavno za učenje, prilagodljivo i kompatibilno sa više operativnih sistema. Sintaksa Python-a, za razliku od većine programskih jezika, lako je čitljiva za nas. Više liči na ljudski jezik nego bilo koji drugi programski jezik, što ga čini odličnim izborom za decu.

Ako želite da vaše dete razvije korisne i dugoročne veštine, preporučujemo vam da razmotrite kurs programiranja u Python-u. Python programeri su veoma traženi, ne samo zato što je jezik toliko popularan i široko korišćen, već i zato što je programiranje u Python-u postalo najbolje rešenje u različitim oblastima. Prosečna početna plata Python programera ili developera iznosi oko 60.000 USD do 110.000 USD godišnje.

Pored moguće uspešne buduće karijere, časovi kodiranja za decu takođe pomažu u razvoju mnogih bitnih veština. To uključuje, na primer, algoritamsko i analitičko razmišljanje, veštine rešavanja problema i bolje razumevanje STEM-a.

Programiranje u Python-u je pogodno za početnike, što smanjuje mogućnost frustracija koje se povremeno javlja na kursevima koji podučavaju kodiranje za decu. Python se takođe smatra jezikom izbora za veštačku inteligenciju, nauku o podacima i mašinsko učenje, koji su veoma traženi u današnjoj ekonomiji. Ove oblasti će imati ogroman značaj u budućnosti naše ekonomije i digitalne tehnologije, stoga učenje programiranja u Python-u definitivno ima dugoročnu vrednost.