Naučite 5 najvažnijih funkcija Godot motora sa nama!

Kodiranje i tehnologija
Logiscool
11. okt. 2023.

Godot je 2D i 3D besplatni, "open-source", platforma-nezavisnimotor igre objavljen pod MIT licencom. Inicijalno je razvijen samo za nekoliko latinoameričkih kompanija, ali je postao popularan među korisnicima video igara širom sveta nakon njegovog izdanja.

Godot motor je lak za naučiti, stoga je upoznavanje sa njim odlična prilika za decu koja su zainteresovana za razvoj video igara. Međutim, pre nego što se vaše dete obaveže na kurs, preporučuje se da detaljno upoznate šta tačno Godot predstavlja.

Naš članak pruža sveobuhvatan uvid u najvažnije karakteristike i atribute ovog korisnički prijateljskog motora igre

Šta je Godot motor?

Godot motor je sve-u-jednom, višeplatformski mehanizam za igre koji je besplatan za korištenje

Ime Godot dolazi iz Čekajući Godoa Semjuela Beketa, izražavajući nameru kreatora da motor nikada nije završen, da će uvek postojati nova karakteristika koju vredi čekati.

Godot ima za cilj da korisnicima pruži potpuno integrisano okruženje za razvoj igara. Omogućava programerima da kreiraju igru od nule koristeći samo alate za kreiranje sadržaja kao što su muzika, slike ili teksture. Komponente igre - od kodova do grafičkih sredstava -, čuvaju se u sistemu datoteka računara (umesto u bazi podataka). Ovaj režim skladištenja je namenjen da timovima za razvoj igara olakša zajednički rad na izvornom kodu koristeći praćenje verzija.

Može se instalirati na više platformi i omogućava podešavanja za svaku platformu posebno.

Za šta se koristi?

Godot motor se koristi za kreiranje 2D i 3D igara.

Godot motor trenutno podržava sledeće platforme:

  • Windows

  • macOS

  • Linux

  • Android

  • iOS

  • BlackBerry 10

  • FreeBSD

  • OpenBSD / DragonFly BSD HTML5

  • Windows Runtime (WinRT)

  • Univerzalna Windows platforma (UWP)

Tinejdžer koji koristi Godot motor na pametnom telefonu

Kako možete nabaviti Godot motor?

Jedna od najvećih prednosti Godot-a je što je besplatan za korišćenje, a kao što vidite iznad, podržava najčešće računarske i telefonske operativne sisteme. Ako vaše dete želi da proba, možete preuzeti Godot motor ovde.

Koje verzije ima Godot motor?

Godot ima 2 verzije, standard i mono verziju. Glavna razlika je u tome što mono verzija podržava C# jezik kodiranja. Standardna verzija, s druge strane, podržava Godot-ov jezik skriptovanja, nazvan GDScript, tako da korisnici i dalje mogu da pišu svoje skripte i rade sve što bi mogli da urade u mono verziji. GDScript-ova sintaksa je uglavnom izvedena iz Python-a, ali ne podržava sve jezičke funkcije koje Python radi i čak uključuje nekoliko prilagođenih sintaksnih funkcija specifičnih za sadržaj Godot motora.

Koje su ključne karakteristike Godot motora?

Ključne karakteristike Godot motora su takođe prednosti koje su ga učinile toliko popularnim među toliko puno korisnika.

1. Sistem scena zasnovan na čvorovima (Node)

Godot motor koristi sistem scena zasnovan čvorovima, gde svaki čvor predstavlja specifičan aspekt igre ili aplikacije. To olakšava kreiranje složenih scena i hijerarhija i ponovnu upotrebu resursa kroz ceo projekat.

2. Ugrađeni alati

Godot uključuje niz ugrađenih alatki, kao što su animacija-, mapa pločica-, nivoi- i vizuelni uređivač senki, kako bi se olakšalo kreiranje i upravljanje sredstvima za igru.

3. Moćna 2D i 3D grafika

Godo motor podržava i 2D i 3D grafiku i uključuje niz ugrađenih alata za kreiranje i animiranje sredstava za igru. Takođe podržava širok spektar popularnih formata slika i 3D datoteka.

4. Licenca otvorenog koda

Godot je licenciran pod licencom MIT-a, što znači da je slobodan za korišćenje, modifikovanje i distribuciju, što ga čini idealnim izborom za nezavisne programere i hobiste.

5. Fizički motor

Godot ima ugrađen fizički motor koji podržava i 2D i 3D fiziku, što olakšava dodavanje realistične fizike igrama i drugim interaktivnim aplikacijama.

Deca mogu da pohađaju časove kodiranja onlajn u Logiscool-u

Kako naučiti Godot?

Ukoliko je vaše dete zainteresovano da sazna više o programiranju, razvoju igara ili Godot motoru, trebalo bi da pogledate naš izbor Logiscool kurseva kodiranja za decu. Kurs Godot je pogodan za učenike uzrasta od 12 do 18 godina i zahteva završetak kursa MIX 312 ili Logiscool Ulaznog testa za napredne kurseve kodiranja. Tokom kursa programiranja Godot/Python, deca mogu da steknu znanja potrebna za budućnost kroz razigrane metode i učenje zasnovano na iskustvu. Ovaj kurs će ih naučiti suštini razvoja igara koristeći Godot motor kao i osnove Python programskog jezika. Naši posvećeni i iskusni nastavnici u Logiscool-u će se pobrinuti da učenici izvuku maksimum iz učenja dok se takođe i zabavljaju.